Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Χωρίς συμφωνία έληξε το Eurogroup - Η Ελλάδα δεν έκανε πίσω

Χωρίς συμφωνία και χωρίς κοινή ανακοίνωση ολοκληρώθηκε το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, στο οποίο, εκτός από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, συμμετείχε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι......

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στον Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να δεχθεί παράταση του ισχύοντος προγράμματος, συναντώντας την πλήρη διαφωνία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ο οποίος υπογράμμισε σε όλους του τόνους ότι η νέα κυβέρνηση εξελέγη από τους Έλληνες πολίτες, με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ακολούθησε κοινή ανακοίνωση, καθώς δεν επήλθε συμφωνία στη φράση "παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση" (μτφ.: extend, amend and conclude), με την Ελλάδα να διαφωνεί κάθετα με τη λέξη "παράταση".
Όπως όλα δείχνουν όλα θα κριθούν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που έχει προγραμματισθεί για τις 16 Φεβρουαρίου. Στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup, αναμένεται να εκφράζεται η ελπίδα για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο προσεχές συμβούλιο στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.
"Σημειώσαμε πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν συμπερασμάτων της συνεδρίασης", ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισεμπλουμ.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων ενώ δεν υπήρξε συμφωνία και ξεκαθαρίζουν ότι παράταση του μνημονίου, δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euroworking Group και η ελληνική πλευρά θα συνεργαστούν για να εκπονήσουν λεπτομερές υπόμνημα που θα καταγράφει τις διαφορές ανάμεσα στο μνημόνιο και στην πρόταση που ανέπτυξε η ελληνική πλευρά, ώστε να είναι έτοιμο και να συζητηθεί την Δευτέρα, στο τακτικό Eurogroup. Για το λόγο αυτό οι αναλυτές του Euro Working Group αναχωρούν αμέσως για την Αθήνα.
Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται διπλωματικές πηγές,η παρουσίαση των ελληνικών θέσεων και προτάσεων από τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν "πολύ εποικοδομητική".

Λαγκάρντ: Είναι ικανοί και έξυπνοι

Σύντομη συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λακάρντ είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup.
"Είναι ικανοί, έξυπνοι και έχουν σκεφτεί όλα τα ζητήματα. Πρέπει να τους ακούσουμε και ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε και αναμένεται να διαρκέσει για ένα χρονικό διάστημα" δήλωσε σε δημοσιογράφους η Κ. Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση. Από την πλευρά του ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η σύντομη αυτή συζήτηση ήταν εποικοδομητική.

Ανυπομονησία διεθνούς Τύπου για τον Γ. Βαρουφάκη

Πλήθος δημοσιογράφων και οπερατέρ περίμεναν με ιδιαίτερη ανυπομονησία την άφιξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup, ο οποίος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων.
Απαντώντας σε δημοσιογράφο, σχετικά με το αν υπάρχει πιθανότητα Grexit, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: "Φυσικά και όχι".

Βαρουφάκης: Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να δίνει λύσεις στα αδιέξοδα

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια «συμφωνία» σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί την προσεχή Δευτέρα και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για παράταση ή διάσωση και ότι η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με την ΕΕ την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Όπως τόνισε, εμείς εξηγήσαμε ότι μας εξέλεξαν (οι Έλληνες πολίτες) με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος.
Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα και εμείς καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας Συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη.

Ντάισελμπλουμ: Έγιναν βήματα προόδου

"Σημειώσαμε πρόοδο στις συζητήσεις μας με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν", δήλωσε ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Όπως ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ σήμερα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους. "Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό", σημείωσε.

Μοσκοβισί: Υπάρχει διττή θέληση

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι το σημερινό Eurogroup ήταν χρήσιμο και βοήθησε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, ενώ η ελληνική πλευρά αντιλήφθηκε πώς βλέπουν την κατάσταση οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Όπως σχολίασε, υπάρχει «διττή θέληση». Από τη μία να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και από την άλλη, η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Το Eurogroup συμφώνησε σε ένα δρόμο προς τα εμπρός για την Ελλάδα

Ο ι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν σε ένα δρόμο προς τα εμπρός για να ασχοληθούν με τα προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια.
"Έχουμε συμφωνήσει σε ένα δρόμο προς τα εμπρός", είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν συγκρούσεις γύρω από το τραπέζι.
Έλληνες ειδικοί θα έχουν συζητήσεις με τους ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup θα προχωρήσει σε απολογισμό κατά την επόμενη συνεδρίασή του τη προσεχή Δευτέρα, είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου