Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Στασιμότητα στη Φωκίδα

Μισό χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Αρχών δήμων και περιφέρειας
Στασιμότητα στη Φωκίδα......

-Δεν προχωρούν τα έργα που είναι ήδη ενταγμένα, δεν προκηρύσσονται νέα και όλα δείχνουν σαν να έχει «παγώσει» η εικόνα!
-Η καθυστέρηση δεν μπορεί ν’ αποδοθεί στις εθνικές εκλογές που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

Σαν κάποιος να πάτησε την «παύση» στην τηλεόραση μοιάζει η Φωκίδα από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι νέες αρχές που προέκυψαν δείχνουν να μην έχουν ακόμη συντονιστεί και να μην έχουν προσαρμοστεί με τις υποχρεώσεις τους. Και αν αυτό είναι ελαφρώς κατανοητό για τις νέες αρχές σε περιφέρεια και δήμο Δελφών για τη Δωρίδα φαντάζει εντελώς απαράδεκτο, αφού παρέμεινε σχεδόν ίδια.

Π.Ε.: One man show!

Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για πρώτη φορά δείχνει να καταβάλλεται μια σοβαρή προσπάθεια να προβληθεί ως ενιαία και αδιαίρετη σε μια προσπάθεια καλλιέργειας περιφερειακής συνείδησης, αν και υπάρχουν ήδη πολλές στρεβλώσεις. Για παράδειγμα για να δει ένας πολίτης από οποιοδήποτε νομό θεματικό αντιπεριφερειάρχη θα πρέπει να κάνει ταξίδι στην έδρα του νομού που εκλέχθηκε ή στη Λαμία. Θα μπορούσε πολύ απλά να είναι ορισμένες μέρες του μήνα σε κάθε νομό. Πόσο καλύτερα θα λειτουργούσε άραγε το σχήμα και πόσο πιο θετικά και με οικονομία χρόνου θα είχε αποτελέσματα αν για παράδειγμα ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού βρισκόταν δυο μέρες το μήνα και στην Φωκίδα, για να διαβουλευτεί με τις υπηρεσίες και τις τοπικές αρχές και για να δεχτεί κόσμο; Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλους τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες. Άλλωστε, το μοντέλο που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί από την πρώτη περιφερειακή αρχή δεν τάραξε καθόλου τη νοοτροπία του νομού και οδήγησε σε περαιτέρω αδιαφορία τους πολίτες για τις άλλες περιφερειακές ενότητες. Εδώ θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι εν πολλοίς ο κ. Μπακογιάννης παρέλαβε ένα αυτοδιοικητικό μόρφωμα που δεν είχε «ραχοκοκαλιά» με ευθύνη της προηγούμενης περιφερειακής αρχής.
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης αν και νεαρός ηλικιακά δείχνει την απαιτούμενη εμπειρία για να συντονίσει την περιφέρεια, ενώ κρατάει επάνω του το νευραλγικό και επικίνδυνο πόστο των έργων. Από τη μέχρι σήμερα πορεία του φαίνεται η Φωκίδα να μην είναι στις προτεραιότητές του, αφού ακόμη και σε επίπεδο επισκέψεων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες βρίσκεται κάποιες μέρες κάθε μήνα. Στη Φωκίδα οι επισκέψεις του είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, ενώ οι ενημερωτικές συναντήσεις με κόσμο της περιοχής δεν υπάρχουν στην ατζέντα του, εκτός αν κάποιος αποφασίσει να πάει στη Λαμία.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του έδειξε ότι θα συμμαζέψει την κατάσταση και θα φροντίσει τη συνοχή της περιφέρειας, ωστόσο αν και ξεκίνησε δυναμικά προς την κατεύθυνση αυτή στην πορεία ατόνησε το εγχείρημα.
Στον τομέα ευθύνης του, τα έργα, υπάρχουν εκκρεμότητες σε πολλά και πολύ μεγάλα έργα, όπως οι οδικοί άξονες, η κατασκευή των οποίων θα συμβάλει καταλυτικά στην καλή επικοινωνία των νομών που αποτελούν τη Στερεά και θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην άρση τόσο της απομόνωσης πολλών περιοχών, όσο και στην άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνυπολογίσουμε ότι στη Φωκίδα είχε ταραχώδη εκκίνηση η περιφερειακή αρχή, αφού η παραίτηση Ράμμου και η αντικατάσταση του από τον κ. Μίχο είναι λογικό να επέφερε ανακατατάξεις, ακόμη και σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού.
Να σημειωθεί δε, ότι η πολιτική απειρία του κ. Μίχου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής πια και η συγκαταβατικότητα που δείχνει δεν μπορεί να καλύψει το πολιτικό κενό.

Δήμος Δελφών: Οι ελπίδες ακουμπάνε στο Δήμαρχο

Αργό ξεκίνημα έκανε και η Δημοτική Αρχή Δελφών, ενώ από την ημέρα της εκλογής της διακρινόταν μια αδυναμία σε στελεχιακό δυναμικό από την έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού πολιτικού προσωπικού από την εν λόγω παράταξη. Αυτή ακριβώς η γνώση και πεποίθηση των κατοίκων της περιοχής μετακυλύει όλη την ευθύνη στις πλάτες του Δημάρχου, ακόμη και για τις εκχωρημένες αρμοδιότητες. Εξάλλου, στις εκλογές και φάνηκε από το αποτέλεσμα, ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος ως πρόσωπο ήταν αυτός που λειτούργησε καταλυτικά στην τελική επιλογή, κάτι που αποδεικνύεται από την επιλογή της Α Κυριακής που βάραινε η προτίμηση σε συμβούλους και η δεύτερη που αφορούσε την επιλογή Δημάρχου.
Η μέχρι σήμερα πορεία της Δημοτικής Αρχής καταδεικνύει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πιο δημοκρατικές διαδικασίες, εξ ου και πριν από την εφαρμογή μεγάλων ή μικρότερων αλλαγών προηγείται διαβούλευση, η οποία και περιορίζει τους κραδασμούς, αλλά και εξασφαλίζει κοινωνική συναίνεση.
Η εκκίνηση της δημοτικής θητείας δεν έχει ακόμη μπει στους ρυθμούς που θα έπρεπε, αφού σε πολλούς τομείς εξακολουθεί να πειραματίζεται. Η αρχική τακτική ενιαίας αντιμετώπισης των προβλημάτων, κυρίως καθημερινότητας και η λειτουργία ενοποιημένων των υπηρεσιών που έδειξε να αποδίδει καρπούς έδωσε τη θέση της στην τριχοτόμηση της καθαριότητας που επέφερε πολλά δεινά σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Λέγεται μάλιστα ευρέως ότι αυτό συνέβη λόγω κακής επικοινωνίας και συνεννόησης δυο αντιδημάρχων, ενώ στην πραγματικότητα ποτέ δεν εξηγήθηκαν επαρκώς και με επιχειρήματα οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την επιλογή.
Επιπλέον, από το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής που ψηφίστηκε για το 2015 φάνηκε ότι δεν πρέπει οι επαγγελματίες της περιοχής να έχουν μεγάλες απαιτήσεις από το δήμο, αφού στις δαπάνες δίνεται έμφαση σε δευτερεύοντα θέματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επικουρικά στο βασικό κορμό (σ.σ. ο οποίος κορμός προφανώς θα συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της περιφέρειας), ενώ απουσιάζει σχεδόν παντελώς η θεσμοθέτηση δράσεων πανελλήνιας ακτινοβολίας αρχικά, που θα έδινε ώθηση στο τουριστικό προϊόν εγχώρια για το δήμο Δελφών.
Στον τομέα του πολιτισμού διανύει ταχύτερα βήματα η Δημοτική Αρχή και φάνηκε από τα καρναβάλια. Οι εκδηλώσεις περισσότερες καλύτερες και ο δήμος δείχνει να θέλει να επενδύσει στο κομμάτι αυτό, τόσο σε πόρους, όσο και σε θεσμοθέτηση νέων εθίμων. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ο σχεδιασμός για τις θερινές εκδηλώσεις.
Από το πρώτο πεντάμηνο που συμπληρώθηκε πλήρως όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο τομέας των έργων δεν θα είναι το ατού της νέας Δημοτικής Αρχής. Επί 164 μέρες θητείας δεν προκηρύχθηκε ούτε ένα μικρό έργο, παρότι έχει πόρους από ΣΑΤΑ και ΑΠΕ.
Ελπίζουμε, αυτό να οφείλεται σε καθυστέρηση λόγω σχεδιασμών και όχι σε γηγενή αδυναμία παραγωγής έργου, διότι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα έχει κόστος πρώτα από όλα στο δήμο και τους κατοίκους του και δευτερευόντως στη Δημοτική Αρχή.

Δήμος Δωρίδας: Η αδυναμία στα έργα συνεχίζεται. – Θα χαθεί άλλη μια θητεία;

Αφήσαμε για το τέλος το δήμο Δωρίδας, γιατί είναι ο μόνος αυτοδιοικητικός οργανισμός της περιοχής μας που δεν άλλαξε χέρια. Ο κ. Καπεντζώνης επανεξελέγη με άνεση από την πρώτη Κυριακή. Ωστόσο, από την αλλαγή φρουράς σε επίπεδο αντιδημάρχων έχει προκηρυχθεί μόλις ένα και μονάκριβο έργο. Τα έργα δεν ήταν το δυνατό σημείο του Δημάρχου και στην πρώτη του θητεία. Μάλιστα, είχαμε δει τεράστια έργα, όπως τα αποχετευτικά δίκτυα να τινάζονται στον αέρα και να μην επανεντάσσονται στα προγράμματα, παρά για τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κατά την απένταξή τους.
Η μεγαλύτερη απώλεια ασφαλώς αφορά τον παραλίμνιο αγωγό Μόρνου, ενώ η συμφωνηθείσα νέα μελέτη που θα υποδείκνυε άλλο τρόπο πιο οικονομικό για την εκτέλεση του έργου, δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει ακόμη, παρότι είχε δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή. Και πέρα από τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της κεντρικής εξουσίας για την καθυστέρηση και εν τέλει απένταξή του έργου, αυτό που δεν μπορεί και δε δικαιούται κανείς να αγνοήσει είναι την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική αναγκαιότητά του. Η Δημοτική Αρχή πάντως φαίνεται να μην μπορεί να προχωρήσει ούτε μικρά και μεσαία έργα.
Σε επίπεδο Πολιτισμού έχει κάνει αρκετά βήματα προόδου παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, βήματα που αν δεν είχαν ενοποιηθεί οι τέσσερις ενότητες σε ένα μεγάλο δήμο δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει.
Αναφορικά με τον Τουρισμό οι προσπάθειες που γίνονται είναι σκόρπιες και μοιάζουν με τουφεκιές στον αέρα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα. Μια καλή συντονισμένη κίνηση πήγε να γίνει με την κατασκευή πλατφόρμας που θα πάντρευε τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα και θα διευκόλυνε τον επισκέπτη, αλλά και αυτό όμως δεν προχώρησε.

Έχουμε χρόνο για διορθώσεις


Ελπίζουμε πραγματικά οι πρώτες διαπιστώσεις, που δεν αποτελούν μόνο προσωπικές κρίσεις, αλλά κυρίως επισημάνσεις αναγνωστών μας, να ανατραπούν πλήρως εντός των επόμενων μηνών και αυτές οι καθυστερήσεις να οφείλονται στο διάστημα προσαρμογής και συντονισμού. Στόχος όλων μας είναι η επιτυχία των δήμων και της περιφέρειας γιατί αποτελεί επιτυχία της περιοχής μας με άμεσο αντίκτυπο στις ζωές και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων! Ακόμη είναι νωρίς, έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους, αρκεί να θέλουν να δουν τα λάθη, τις παραλείψεις, τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες και να τις διορθώσουν!
orafok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου