Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Θανασάκης ο πολιτευόμενος 2015

Πάνος Σκουρολιάκος
Στο υπέροχο θεατρικό  έργο των Α. Σακελλάριου και Χ. Γιαννακόπουλου,  «Θανασάκης ο πολιτευόμενος»,  στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 άρτι αφιχθείς εξ Ελβετίας  όπου σπούδασε , ο Θανασάκης,....
εγκαθίσταται  στην ψωροκώσταινα για να πολιτευθεί.  Φιλοδοξεί κι αυτός να κατασκευάσει ένα success  story  της εποχής, για μια Ελλάδα που μόλις έχει βγει  από έναν παγκόσμιο κι έναν εμφύλιο πόλεμο.
Ο  Θανασάκης  ανήκει σ εκείνη την κατηγορία των Ελλήνων που έφθαναν εξ εσπερίας αρματωμένοι με γνώσεις και απόψεις, βερνικωμένοι  με μπόλικο λούστρο και περισσό αυτοθαυμασμό, για να προσφέρουν με το αζημίωτο.  Συναντούμε αυτήν την κατηγορία «σωτήρων - πιράνχας»  με την ίδρυση του νεώτερου ελληνικού κράτους. Τότε που πλήθος άκαπνων φραγκοντυμένων  συμπατριωτών μας ήρθαν από το εξωτερικό, κατέλαβαν υψηλές θέσεις στο δημόσιο και το κατάκλεψαν. Όχι όλοι βέβαια, αλλά αρκετοί. Πολλοί για την ακρίβεια. Τόσοι, ώστε να  εμπνεύσουν  τον πιο σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα της εποχής, τον Μιλτιάδη Χουρμούζη να γράψει  το «Υπάλληλο». Μια  πικρή κωμωδία που αναδεικνύει  όλη την ατμόσφαιρα της μίζας  της συναλλαγής και της αρπαχτής που βασίλευαν από τότε, την ίδια  ώρα που οι ήρωες του ΄21 επένοντο, και πέθαιναν στην ψάθα. Τα σχολικά βιβλία δεν αναφέρουν  βέβαια  πως ο ήρωας Νικηταράς, (ο «τουρκοφάγος»), ζητιάνευε  έχοντας απ το γκουβέρνο επίσημη  άδεια ζητιάνου.
Πόσες και πόσες δεν είναι οι οικογένειες των κατ επάγγελμα πολιτικών  που αφού βόλεψαν  παιδιά και εγγόνια ώστε να ζουν απ τον δημόσιο κορβανά, κακίζουν το κακό και οκνηρό δημόσιο με τους κηφήνες υπαλλήλους. Είναι οι   πάππου  προς πάππον Θανασάκηδες. Αλλά  είναι και οι άλλοι Θανασάκηδες, αυτόνομοι και με «σόλο καριέρα».  Αγαπημένες ιδιότητες: δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες,  μέλη συμβουλίων, γενικοί γραμματείς υπουργείων, πρόεδροι οργανισμών. Τους  γνωρίζουμε. Μεγαλώσαμε μαζί τους. Παρακολουθήσαμε την εξέλιξή τους πάντα μέσα από την εκάστοτε κρατούσα πολιτική κατάσταση.
Οι γερμανοτσολιάδες που έγιναν  εθνικόφρονες μετεμφυλιακά, για να περάσουν στην υπηρεσία της χούντας αργότερα, και να επανέλθουν μέσω της δεξιάς παράταξης ξανά στα πράγματα. Μέχρι πριν από λίγο, έκρυβαν όσο μπορούσαν το αμαρτωλό ακροδεξιό παρελθόν τους. Τώρα όμως το προβάλλουν ανερυθρίαστα, μιας και η ακροδεξιά προέλευσή τους είναι το πιο ασφαλές διαβατήριο για να πάρουν πρώτη θέση στο ακροδεξιό τραίνο της εποχής Σαμαρά.
Είχαμε βέβαια   κι έχουμε,   τους σοσιαλ – Θανασάκηδες. Αυτούς που ήρθαν να μας σώσουν από τους δεξιο-Θανασάκηδες. Δημιούργησε και η  «δημοκρατική παράταξη», τους δικούς της κηφήνες. Είναι εκείνοι που είδαν εξουσία και μπήκαν. Κάποιοι από  αυτούς είναι ήδη στη φυλακή.   Κάποιοι άλλοι δεν λένε να ξεγαντζωθούν από το άρμα της εξουσίας.
Στις 25 του Γεννάρη 2015, ψηφίζουμε. Επιλέγουμε  την κυβέρνηση που μπορεί να δώσει  ένα τέλος στην μαυρίλα που μας επιβλήθηκε και θα σηματοδοτήσει την πορεία της πατρίδας μας τον 21ο αιώνα.
Προσοχή λοιπόν.  Οι  Θανασάκηδες είτε κλέβουν το δημόσιο χρήμα είτε απλώς περιφέρουν την σαχλαμάρα τους είναι επικίνδυνοι. Όλοι μας τους ξέρουμε. Στη γειτονιά, στο χωριό, στην περιφέρειά μας. Προσοχή.
Δεν υπάρχουν πια  περιθώρια μεγαλοψυχίας μας απέναντί τους. Μας απέδειξαν πως δεν είναι απλώς ανόητοι ή μπουνταλάδες . είναι προγραμματισμένα επικίνδυνοι.
Στην κωμωδία «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» ο  ήρωας  μας, αφού απέτυχε να εκλεγεί, συζητώντας με τον μπακάλη  κουνιάδο  και χρηματοδότη του Μελέτη, του λέει πως πήρε εξακόσιους ψήφους. «Εδώ τους έχω!» κοκορεύεται  δείχνοντας την σφιχτοκλεισμένη  χούφτα του. Ο Μελέτης παρατηρεί τη χούφτα με τους εξακόσιους ψηφοφόρους εντός της και ρωτά: «Βουλευτής βγήκες;» «Όχι» απαντά ο πολιτευόμενος. «Ε, τότε αμόλα τους να πάνε στο καλό ρε Θανασάκη!».
Στις 25 του μηνός  δραπετεύουμε λοιπόν από τους Θανασάκηδες και ψηφίζουμε για  μας και τη ζωή μας!
                           
* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου