Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Bloomberg: Οι πιστωτές να κάνουν για το χρέος αυτό που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαγραφή μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους προτείνει με άρθρο – παρέμβασή του στις πολιτικές εξελίξεις το Bloomberg, τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ "είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουν οι πιστωτές της Ελλάδας". ....
Αναφέρεται στα αποτελέσματα της άγριας λιτότητας στην Ελλάδα, και υπογραμμίζει ότι τα δάνεια που πήρε χρησιμοποιήθηκαν και για να διασωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που είχαν δανείσει την Αθήνα.
Στο άρθρο που υπογράφει η συντακτική ομάδα του Bloomberg, αποτυπώνεται η δεινή κατάσταση των Ελλήνων, μετά την 6ετή άγρια λιτότητα, και καλείται η Ε.Ε. να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δε μπορεί να επιβάλει περισσότερη λιτότητα στους Έλληνες.
"Οπότε το τελευταίο ελληνικό δράμα αποτελεί λιγότερο αγώνα μεταξύ υπευθυνότητας και εξτρεμισμού όπως το έθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και περισσότερο απόδειξη ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να πιέσει άλλο τους Έλληνες να αποπληρώσουν τα χρέη τους με περισσότερες δημοσιονομικές περικοπές. Όποιος και αν είναι στην εξουσία στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί περισσότερη λιτότητα", αναφέρεται στο άρθρο.
Πέραν της γενικής κριτικής στην Ε.Ε., το Bloomberg κατακεραυνώνει την γερμανική κυβέρνηση της Α. Μέρκελ, γιατί δεν αναγνωρίζει πως είναι αναγκαίο και δίκαιο να διαγράψει μέρος του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
"Όμως όπως αναγνωρίζουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, η χώρα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποτινάξει το βουνό χρέους που την πλακώνει. Η προοπτική να ξοδευτούν ατελείωτα χρόνια προσπαθώντας αποτελεί πολιτικό δηλητήριο", σημειώνει.
Ασκεί, δε, δριμεία κριτική στον Α. Σαμαρά – αν και χαρακτηρίζει υπεύθυνη την πρότασή του – καταλογίζοντάς του λάθος υπολογισμούς και αυξανόμενο λαϊκισμό που οδήγησαν στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
"Ο Σαμαράς γνωρίζει πώς είναι να είσαι ο ανεύθυνος παράγοντας στη χώρα του. Προτού γίνει πρωθυπουργός, ήταν και ο ίδιος αντίθετος με τη συμφωνία διάσωσης που διαπραγματεύτηκε η Ελλάδα το 2010. (Αυτή που ήταν αναγκαία ώστε να περιοριστεί το τεράστιο χρέος που το ίδιο το κόμμα του Σαμαρά, η Ν.Δ., είχε συσσωρεύσει την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία). Και είναι οι δικοί του λάθος υπολογισμοί και ο αυξανόμενος λαϊκισμός που οδήγησαν στο πολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται στην Αθήνα".
Η κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί την πεπατημένη των διεθνών κέντρων εξουσίας, χαρακτηρίζοντας "τρέλα" τις δεσμεύσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για αύξηση δαπανών, αναστροφή των δημοσιονομικών περικοπών, παροχή δωρεάν ρεύματος και ταυτόχρονη χρηματοδότηση της αύξησης των δαπανών από τους διεθνείς πιστωτές.
"Με τα κεντρώα πολιτικά κόμματα να προσφέρουν ακόμη περισσότερη λιτότητα- ακόμη και τώρα που η κυβέρνηση έχει εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα- πολλοί Ελληνες στρέφονται προς τον Σύριζα. Υπόσχεται να αυξήσει τις δαπάνες, να αναστρέψει τις δημοσιονομικές περικοπές, να δώσει τζάμπα ηλεκτρικό ρεύμα και παρ' όλα αυτά να αποφύγει με κάποιο τρόπο μια επίσημη χρεοκοπία ή την επιστροφή στη δραχμή. Ο Σύριζα υποστηρίζει ότι θα πείσει τους διεθνείς πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος και να χρηματοδοτήσουν την αύξηση των δαπανών. Φυσικά πρόκειται περί τρέλας με εξαίρεση την αναδιάρθρωση του χρέους, πράγμα που είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουν οι πιστωτές της Ελλάδας" υποστηρίζει το άρθρο του Bloomberg.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου