Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΣΥΝΤΟΠΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΩΤΑΣ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

«Κοινωνία ελεύθερη, ανεξάρτητη, αλληλεγγύης. Τα ιδανικά που αγωνιστήκαμε τότε, σήμερα με την κατάσταση που επικρατεί θεωρούν κάποιοΙ πως ήταν μία ουτοπία. Κάτι τέτοιο εγώ δεν το πιστεύω. Η φαυλοκρατία, η ανικανοκρατία και η κλεπτοκρατία φταίει και όχι η ουτοπία!» .....
Με σκληρό αλλά απόλυτα τεκμηριωμένο και μεστό λόγο, ένας άνθρωπος δίκαιος που απέδειξε με τις πράξεις του πως στηρίζει το ήθος, είναι ο συγγραφέας, πρώην Υπουργός και συμπολίτης μας κ. Στάθης Γιώτας συγγραφέας του πάντα  επίκαιρου βιβλίου του «Μνήμες και Στοχασμοί από τη δικτατορία και τη Μεταπολίτευση».

                                                                                                                          
Ένα βιβλίο που γράφτηκε από έναν άνθρωπο που… έγραψε ιστορία, ένα βιβλίο με μνήμες που συγκλονίζουν και αποκαλύψεις που πρέπει οι παλαιότεροι αλλά και οι νεώτεροι να μάθουν. Η παρουσίαση είχε  πραγματοποιηθει πριν  τρία  χρόνια   στη Στοά Βιβλίου παρουσία 350 και πλέον ακροατών που είχαν  δώσει τότε  έδωσαν το παρών για να συγχαρούν τον κ. Γιώτα .

                          

           
ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΤΟΥ  ΒΙΒΛΙΟΥ  ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ  ΓΕΜΑΤΗ  ΣΤΟΑ  ΤΟΥ  ΒΙΒΛΙΟΥ

Την παρουσίαση είχε συντονίσει  ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός και έκαναν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σταύρος Λυγερός, ο Dr. Μελέτης Μελετόπουλος και ο συγγραφέας και αρθρογράφος Δημήτρης Παπαχρήστος. Την παρουσίαση έκλεισε ο ίδιος ο συγγραφέας.
Στο παρελθόν έχει  συμμετάσχει  με  κείμενά  του  σε  συλλογικά  έργα ,όπως"ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ-Πρωταγωνιστής  και  βάρδος
της  Αντίστασης" , ή  με  μονογραφίες  του,όπως"Η ΔΙΚΗ του  Αλέξανδρου  Παναγούλη".

                                                                      ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΩΤΑΣ;


                                                            Γεννήθηκε στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας το 1940.
                                  
                                      
Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στέλεχος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, διακρίθηκε για την αντιδικτατορική του δράση, για την οποία διώχθηκε και φυλακίστηκε.Ανήκε  στην  οργάνωση   "ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ"  και  μετα  την  απόπειρα  τυρανοκτονίας  απο  τον  Αλέξανδρο  Παναγούλη  το  1968 και  θέλοντας  η  χούντα  να  παρουσιάσει, πως η    ενέργεια  ήταν  συντονισμένη  απο  κάποιες  αντιστασιακές  οργανώσεις ,   συνελήφθη  ,δικάστηκε  μαζί  με  άλλα  μελη  της  Οργάνωσης  και  καταδικάστηκε σε  φυλάκιση  10 ετών.

                              

                            
      Ο ΣΤΑΘΗΣ  ΓΙΩΤΑΣ  ΤΡΙΤΟΣ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΠΙΣΩ  ΑΠΟ  ΤΟΝ ΑΛ  ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1976-1977 και 1985-1987) και Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας (21-10-1981 έως 5-7-1982), Γεωργίας (5-7-1982 έως 5-6-1985) και Εθνικής Άμυνας (23-9-1987 έως 22-12-1988). Συμμετείχε στην ίδρυση του Συνασπισμού, του οποίου εκλέχθηκε βουλευτής επικρατείας στις εκλογές του 1989. Μετά τη διάλυση του Συνασπισμού παρέμεινε μακράν της πολιτικής ζωής για να δραστηριοποιηθεί και πάλι το 1993, οπότε εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με την Πολιτική Άνοιξη. Το διάστημα 1993-1996 διατέλεσε και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής. 


Φυσικά κανείς δεν θα ξεχάσει δύο σημαντικές στιγμές του Στάθη Γιώτα που έγραψε ιστορία: Την επιστολή παραίτησης προς τον Αντρέα Παπανδρέου, λόγω της διαφθοράς στο μηχανισμό προμήθειας των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» στις 15 Δεκεμβρίου 1988. Καθώς και την συγκλονιστική ομιλία του στην Βουλή, ως βουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης, το 1994, για τις αιτίες της κοινωνικής παρακμής που βούλιαξαν τη χώρα. Αλήθειες που δύσκολα λέγονται από «επαγγελματίες» πολιτικούς.

Ο Στάθης Γιώτας όμως δεν ήταν «επαγγελματίας» ήταν πάνω από όλα άνθρωπος που δεν άντεχε την αδικία εις βάρος των συμπατριωτών του.

                                                                              ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ  ΒΙΒΛΙΟ

Επανάσταση-αντιβία. Δύο λέξεις που εμφανίζονται συχνά στο κεντρώο πολιτικό λεξιλόγιο της εποχής εκείνης. Δικαιολογούσε άραγε τη χρήση τους το ταραγμένο πολιτικό κλίμα της εποχής ή οφειλόταν στην κεκτημένη ταχύτητα στο δρόμο της σαγηνευτικής για το λαό ρητορικής υπερβολής και των ιδιοτελών προσωπικών σχεδιασμών; Αρκετοί ιστορικοί επισημαίνουν, ότι αυτή η ρητορική υπερβολή συνέβαλε στην δημιουργία κλίματος, που εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς για συνταγματική εκτροπή, είτε από τον βασιλιά και την χούντα των στρατηγών, είτε από την χούντα των συνταγματαρχών. Είναι αξιοσημείωτο, ότι η δεύτερη αυτή χούντα επικαλέστηκε, μεταξύ των άλλων επιχειρημάτων της, για την επέμβασή της και την όξυνση των κομματικών αντιπαραθέσεων και την απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου (Ενώσεως Κέντρου και ΕΡΕ) να συνεργασθούν με τον ανώτατο άρχοντα για εξεύρεση λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο.

"Γ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου