Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Καμμένη γη, διαφθορά, όραμα, προεκλογική ανακολουθία και μη σύννομες διαδικασίες…

Αυτές ήταν ορισμένες από τις απόψεις που εκτοξεύτηκαν από πολλούς προς άλλους πολλούς και προκάλεσαν εντυπώσεις στη χθεσινή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών για τον Προϋπολογισμό του νέου έτους.....

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμενόμενο, μιας και αυτός υπερψηφίστηκε από το σύνολο των εκπροσώπων της πλειοψηφίας, ενώ βρήκε αντίθετο όλο το φάσμα της Αντιπολίτευσης, με διαφορετική επιχειρηματολογία ανά παράταξη. Μολονότι το αποτέλεσμα δεν προξένησε εκπλήξεις, δεν ήταν, άλλωστε, αυτό το ζητούμενο, η συζήτηση γύρω από αυτό το κορυφαίο θέμα για τον Δήμο, ωστόσο, ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, μιας και εκτυλίχτηκε μια πλούσια γκάμα τοποθετήσεων από διαφορετικές οπτικές γωνίες και προσεγγίσεις, σε μια συνεδρίαση με έντονη διασταύρωση απόψεων και αρκετό νεύρο.
Παναγιωτόπουλος: "Πρέπει να είμαστε και θα είμαστε σφιχτοί"
Ως προϋπολογισμό που δεν εκφράζει το όραμα της νέας δημοτικής Αρχής χαρακτήρισε το σχέδιο που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Δελφών και δεσμεύτηκε ότι ο επόμενος θα είναι εκείνος που θα σκιαγραφεί τις προθέσεις της πλειοψηφίας για τον δρόμο που θέλει να χαράξει για το μέλλον της περιοχής. Αυτό το απέδωσε στο παράλογο των προβλεπόμενων διαδικασιών, που δεν άφηναν μεγαλύτερα περιθώρια για διαφορετικές προσεγγίσεις. Ειδικότερα σημείωσε ότι τον Μάιο έγιναν εκλογές, Σεπτέμβριο ανέλαβε η παράταξή του τα δημοτικά ηνία, ενώ η υπουργική εγκύκλιος ζητούσε προσχέδιο από την Οικονομική Επιτροπή στις 5 του ίδιου μήνα, χωρίς αυτή να έχει προλάβει καν να συσταθεί. Παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες, ωστόσο, ο Θαν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η νέα δημοτική Αρχή κατέθεσε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό, ενώ τόνισε ότι το όραμα του ίδιου και της πλειοψηφίας θα φανεί ανάγλυφα σε πρώτη φάση με την κατάθεση του επιχειρησιακού σχεδίου που θα εκπονηθεί και σε επόμενο στάδιο από τον προϋπολογισμό του 2016, επιδιώκοντας προφανώς να κερδηθεί ο αναγκαίος χρόνος για την παράταξή του.
"Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας με ομαδοποιήσεις και οικονομίες κλίμακος. Πρέπει να είμαστε και θα είμαστε σφιχτοί" τόνισε ενδεικτικά ο Δήμαρχος Δελφών. Ζήτησε από το κράτος να δώσει πολιτική λύση στο πρόβλημα των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ στην τοποθέτηση Ταγκαλή, ότι δεν είναι σύννομη η μη έγγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων στον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι πράγματι δεν είναι σύννομη, αλλά η υπ' αυτόν διοίκηση του Δήμου πράττει το ίδιο με αυτό που έπραττε ακριβώς και η προηγούμενη δημοτική Αρχή. Πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης δημοτικής περιουσίας, χωρίς, ωστόσο, η οικονομική συγκυρία να είναι πρόσφορη προς αυτό. Τέλος, καθώς εκ νέου μετά τη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου για την αύξηση των δημοτικών τελών, διατυπώθηκαν ευθείες κατηγορίες προς την πλειοψηφία για απαξίωση των τοπικών συμβουλίων, ο Θαν. Παναγιωτόπουλος διαφοροποιήθηκε από τον Λ. Αναγνωστόπουλο. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών είπε πως, σε αντίθεση με το παρελθόν, γίνονται σεβαστές οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών, ενώ ο Δήμαρχος Δελφών τόνισε ότι λόγω έλλειψης χρόνου δεν κατέστη εφικτή η συνεννόηση με τα τοπικά συμβούλια, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό θα αλλάξει συν τω χρόνω.
Αναγνωστόπουλος: "Επιτυχία η έγκαιρη κατάθεση του Προϋπολογισμού"
Ως ρεαλιστικό και τακτοποιητικό των οικονομικών του Δήμου αξιολόγησε τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το ελάχιστο διαθέσιμο διάστημα των τριών μηνών δεν επέτρεψε το ξεδίπλωμα του αναπτυξιακού οράματος της νέας δημοτικής Αρχής. "Παραλάβαμε έναν Δήμο οικονομικά κατεστραμμένο και ήδη τακτοποιούμε υποχρεώσεις και κυκλοφορεί ρευστό στην αγορά" σημείωσε ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος. Εξαπέλυσε, εν συνεχεία, ευθείες βολές στην προηγούμενη κατάσταση, καθώς ανέφερε ότι το διάστημα μετά τις εκλογές, από τον Ιούνιο ως το τέλος Αυγούστου σημειώθηκαν αναθέσεις ύψους 1,5εκ. ευρώ από τον τέως Δήμαρχο, Θαν. Μανανά και τον ως τότε επικεφαλής της Οικονομικής επιτροπής και νυν αρχηγό της μείζονος Αντιπολίτευσης, αδειάζοντας τα δημοτικά ταμεία και κατέθεσε τα σχετικά στοιχεία στα πρακτικά.
Αναφορικά με το χρέος των 3εκ. ευρώ των δημοτικών επιχειρήσεων, ενημέρωσε ότι έχουν ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου, καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος, όπως υπογράμμισε με έμφαση, τονίζοντας: "Δεν αυτοκτονούμε ως Δήμος"! Παράλληλα, δήλωσε πως ήδη περιορίζονται οι αναθέσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς έχει ήδη μηδενιστεί η ανάθεση σε εργολάβους. "Αναστρέφουμε τη μιζέρια και οραματιζόμαστε. Και αυτό θα φανεί πιο ξεκάθαρα του χρόνου" κατέληξε ο Αντιδήμαρχος των οικονομικών.
Ο Αντιδήμαρχος Δ. Καραγιάννης επεσήμανε ότι γίνεται ήδη έργο στον Δήμο και αυτό αποδεικνύεται από τη ΣΑΤΑ και ζήτησε πίστωση χρόνου για τη νέα Αρχή από το Σώμα του συμβουλίου.
Η τοποθέτηση της παράταξης Ταγκαλή
Για ανακολουθία σχετικά με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις εγκάλεσε την πλειοψηφία ο επικεφαλής της παράταξης. Και αυτό το απέδωσε στον κατακερματισμό των έργων που προβλέπονται, σε αντίθεση με τις εξαγγελλίες Παναγιωτόπουλου προ των εκλογών για ομαδοποιήσεις. Αμφισβήτησε το ρεαλισμό του προϋπολογισμού, καθώς θεώρησε ότι ο Δήμαρχος αγνοεί τις πραγματικές δαπάνες και ειδικότερα ότι αυτοτελείς πόροι και ΣΑΤΑ αυξάνονται, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν και αποθεματικά, ύψους 1,2εκ. ευρώ, στον Δήμο. Εξέφρασε αμφιβολίες για το σύννομο της διαδικασίας, γιατί ούτε Επιτροπή Διαβούλευσης έχει συσταθεί ούτε κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν τα δημοτικά και τα τοπικά συμβούλια.
Ο Παν. Ταγκαλής υπερασπίστηκε το προηγούμενο καθεστώς, κατηγορώντας για "ασθενή μνήμη" όσους μιλάνε για "καμμένη γη", γιατί "ξεχνάνε προφανώς τις διαδικασίες της καλλικρατικής μετάβασης". Απέδωσε, τέλος, προχειρότητα στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και τον χαρακτήρισε ως μη αναπτυξιακό, δηλώνοντας ότι η μείζων Αντιπολίτευση τον καταψηφίζει.
Επίθεση στον Λ. Αναγνωστόπουλο εξαπέλυσε ο Θαν. Μανανάς. Μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε γιατί προέβη ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος σε αύξηση των τελών, αφού μηδένισε τις δαπάνες από την καθαριότητα, καταργώντας τις αναθέσεις σε εργολάβους για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Διαφωνία σε δύο επίπεδα από Π. Μέγκο
Αντίθεση για τον τρόπο που συντάσσονται οι προϋπολογισμοί διατυπώθηκε αρχικά από τον επικεφαλής των "Πολιτών στο Προσκήνιο". Ο Παν. Μέγκος χαρακτήρισε ως παραταξιακούς τους προϋπολογισμούς που ψηφίζει εδώ και χρόνια ο Δήμος, αφού "αποφασίζουν και ψηφίζουν μόνοι τους" και πρότεινε διαφορετική διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, η διαδρομή της συζήτησης να περνάει θεματικά από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα τοπικά συμβούλια. Σε δεύτερο επίπεδο, πολιτικό αυτή τη φορά, επανέλαβε την παρατήρησή του της συνεδρίασης του Σαββάτου, ότι οι σύμβουλοι Παναγιωτόπουλου δεν έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς ψηφίζουν, ενώ τάχθηκε υπέρ τη λήψης χρηματοδότησης από την Πολιτεία, σχολιάζοντας αντιστρόφως ανάλογη τοποθέτηση του Γ. Δρακάκη.
Αναφορικά με τον διαχειριστικό έλεγχο, τόνισε ότι η παράταξή του τον έχει ζητήσει εδώ και καιρό, όχι, όμως, σε επίπεδο εταιρειών ή ορκωτών λογιστών. Αυτόν επεσήμανε ότι θα τον κάνει στη πράξη η ίδια η δημοτική Αρχή και θα έρθει στο φως τι ακριβώς έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Ζήτησε, στην ίδια βάση, να μη δοθεί πολιτική λύση στη διασπάθιση χρήματος από τις δημοτικές επιχειρήσεις, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, αλλά να φανεί προϊόντος του χρόνου "πού πήγαν τα λεφτά".
Ιωσηφίδης: "Πλήττονται τα φτωχά λαϊκά στρώματα"
Δεν αποδέχτηκε στο σύνολό της τον προϋπολογισμό η "Λαϊκή Συσπείρωση" του Δήμου Δελφών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, θα έπρεπε να προβλέπονται ελαφρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα, αλλά, αντίθετα, περιέχει πρόσθετα βάρη και τον αποτίμησε ως συμβατό με την κυβερνητική πολιτική και με τον προεκλογικό λόγο των νικητών των εκλογών στον Δήμο.
Δρακάκης: "Ξέπλυμα χρήματος" στις δημοτικές επιχειρήσεις
Ως "δούρειο ίππο" για ξέπλυμα χρήματος χαρακτήρισε απερίφραστα τις δημοτικές επιχειρήσεις ο Γιώργος Δρακάκης, ενώ επανεξέφρασε την απαίτηση του συνδυασμού του για διαχειριστικό έλεγχο. Δεν έκρινε ως επαρκείς τους ορκωτούς λογιστές, αλλά αυτός θα πρέπει να διενεργηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και τους ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και πρόσαψε συνευθύνη επ' αυτού στα στελέχη της πλειοψηφίας που προέρχονται από την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Επίσης, τόνισε ότι, παρόλο που αντιλαμβάνεται τις αντιξοότητες που είχε η πλευρά της πλειοψηφίας στην εκπόνηση του προϋπολογισμού, τον καταψηφίζει, γιατί δε διέκρινε κάποιο όραμα και τον κατέταξε ως συνεχιστή της προηγούμενης δημοτικής πλειοψηφίας.
"Οι ομαδοποιήσεις δε γίνονται με διασπορά κωδικών" υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο για συνεχιζόμενη παθογένεια, λαϊκισμό και πρόθεση μικροπολιτικής. Θεώρησε κατ' ουσίαν πτωχευμένο τον Δήμο και εικονικό τον προϋπολογισμό, ενώ αξιολόγησε ως "παραμύθι" τη διεκδίκηση πόρων από το κράτος σε εποχή κρίσης, όπως διατείνεται ο Θαν. Παναγιωτόπουλος και του ζήτησε να βρει άλλους τρόπους να έρθουν κονδύλια στον Δήμο, υποδεικνύοντας ως μονόδρομο για αυτό τις κερδοφόρες δημοτικές επιχειρήσεις.
http://amfissaface.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου