Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ

Προχθές στις 17-12-2014 μετά από Πρόσκληση της Αντιδημάρχου Μ. Ανδρεοπούλου  και του Προέδρου Α. Μουλαρά , πήγα στην συγκέντρωση των Επαγγελματιών της Σουβάλας με θέμα συζήτησης την Τουριστική Ανάπτυξη των χωριών και των κοινοτήτων του Δήμου Δελφών . Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Γ. Παναγιωτόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Ν. Μολιώτης .....

Μια τέτοια διαδικασία είναι πάντα χρήσιμη και επωφελής για τα τεκταινόμενα του χωριού μας . Προτάθηκαν αρκετές λύσεις με πολύ ενδιαφέρον , οι οποίες καταγράφηκαν από την Αντιδήμαρχο . Όμως σε μια τέτοια ζωηρή συνάντηση , με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα , οι σκέψεις και οι προτάσεις εκ των πραγμάτων ήταν δύσκολο να ολοκληρωθούν . Γι  αυτό τον λόγο αποφάσισα να γράψω ορισμένες σκέψεις μου , που είναι δυνατόν να ακουστούν και σαν προτάσεις .
Για την τουριστική αναβάθμιση της Σουβάλας , σίγουρα δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο παρεμφερές με της Αράχωβας ή των Δελφών . Η Αράχωβα εστιάζει στον χειμερινό τουρισμό , χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα το καλοκαίρι .
Η Σουβάλα θεωρώ ότι σωστό είναι να στοχεύση , με ανάλογα κίνητρα , στην προσέλκυση και προσέλευση τουριστών , σε όλη την διάρκεια του χρόνου . Εκτός από την προσήλωση στην υποστήριξη του Χιονοδρομικού  , πιστεύω ότι πρέπει να δωθεί βαρύτητα σε εναλλακτικό και οικολογικό τουρισμό , με έμφαση στην ανάδειξη των εκπληκτικών χώρων που διαθέτει η Σουβάλα και η γύρω της περιοχή !
Και για να γίνω συγκεκριμένος , βλέπω σαν ιδέες τις εξής :
Ανάδειξη των πηγών του Βιωτ. Κηφισού (Αγία Ελεούσα) , του αρχαιολογικού χώρου , και του σπηλαίου , καταρχήν  αναμορφώνοντας και επιδιορθώνοντας την οδό πρόσβασης , καθώς και σηματοδοτώντας  την κανονικά , και καθαρίζοντας με συνεχή προσπάθεια την περιοχή . Επίσης να διαμορφωθούν καλλίτεροι χώροι , όχι μόνο για ξεκούραση ή απόλαυση αλλά και για εκδηλώσεις αυστηρά πολιτιστικές , που εντέλει θα σέβονται τον χώρο !
Μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το χωριό είναι το  ποτάμι και η γύρω του περιοχή . Νομίζω λοιπόν , ότι είναι καλή ιδέα η δημιουργία παραποτάμιου πεζόδρομου , σε συνδυασμό με ποδηλατόδρομο , αφου πρώτα γίνει μέριμνα για να καθαρίσουν οι όχθες από τις φερτές ύλες , τα σκουπίδια , και τα λύματα που μερικοί άφρονες  πετάνε . Καλλωπισμός  και ανάδειξη των γεφυριών του , και πιθανώς ένα δύο κιόσκια ξεκούρασης !
Αναμόρφωση της Κεντρικής Πλατείας , με ενοποίηση του περίβολου της Εκκλησίας με τον δρόμο και τα υπάρχοντα πεζοδρόμια των καταστημάτων . Μια πλακόστρωση ταιριαστή με τον χώρο , κρίνω  ότι είναι αναγκαία .  Μια νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση θα επιτρέπει την ήπια κυκλοφορία των αυτοκινήτων , ενώ στις Εορτές , Σαββατοκύριακα ή ακόμα και τα απογεύματα η Πλατεία θα είναι τελείως κλειστή για τα οχήματα ! Έτσι θα γίνει ελκυστικότερη όχι μόνο για μας αλλά και για τους επισκέπτες .
Απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων διαφημιστικών πινακίδων και αντικατάσταση τους  με κοινοτικές , που θα περιέχουν το σύνολο των Επαγγελματιών της Σουβάλας , με κατατοπιστικά κείμενα ή και χάρτες .
Αποφυγή χρήσης στοιχείων μη συμβατών με την ιστορία , την φυσιογνωμία και την δομή του χωριού. Δηλαδή όχι νεωτεριστικές μορφές και σχήματα στις σημάνσεις  , στα φωτιστικά,  στα παγκάκια  , στις κρήνες κ.λ.π.  Οι τουρίστες και επισκέπτες φεύγουν από τα αστικά κέντρα και έρχονται στην ύπαιθρο και τα χωριά , όχι για να δούν μιμήσεις των πόλεων , αλλά το τοπικό χρώμα και την γοητεία την μοναδικής φύσης .
Σωστή σηματοδότηση των δρόμων εισόδου στο χωριό , καθώς και στην βελτίωση των διαγραμμίσεων .Τα χειμωνιάτικα βράδια , όταν έχει ομίχλη οι διαγραμμίσεις ελάχιστα διακρίνονται και δημιουργούν την αίσθηση της έντονης ανασφάλειας .
Δημιουργία συγκοινωνιακής γραμμής , που θα εξυπηρετεί τους ταξιδιώτες του τρένου στα δύο  υπάρχοντα δρομολόγια , καταρχήν  του Σαββατοκύριακου . Στο όχημα , που θα μεταβιβάζει τους ταξιδιώτες από τον Σταθμό μέχρι τα Ξενοδοχεία και την πλατεία , μπορεί να υποστηρίζεται από την Κοινότητα και την συνδρομή των επωφελούμενων επαγγελματιών . Σε ειδικό στάντ στο εσωτερικό του , μπορεί να υπάρχουν κατατοπιστικά φυλλάδια του χωριού με αναφορά σε όλους τους επαγγελματίες , που δραστηριοποιούνται και γενικές πληροφορίες  ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος . 
Κατασκευή ενός περιπτέρου (κιόσκι) , ενδεχομένως και χωρίς προσωπικό , με θέσεις για ιστορικά φυλλάδια , χάρτες , φυλλάδια καταγραφής και διαφήμισης όλων των επαγγελματιών , καθώς και άλλα , που θα καταστούν αναγκαία για την ενημέρωση των επισκεπτών .    Κινητά και μικρά ανάλογα στάντς , μπορεί να υπάρχουν σε κάθε μαγαζί  , όποια κι αν είναι η δραστηριότητα του
Μεταστέγαση του Λαογραφικού Συλλόγου σε καλλίτερο  χώρο , λόγω της δύσκολης πρόσβασης εξαιτίας της ανυπαρξίας ικανοποιητικού πεζοδρομίου , καθώς και της ελάχιστης προβολής του στον τωρινό  χώρο . Ο Λαογραφικός Σύλλογος δίνει στους επισκέπτες  σε μικρή δόση  μεν , αλλά όμως ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την ιστορία και την καθημερινότητα του χωριού.
Αξιοποίηση του ανοικτού χώρου κάτω από τον Αη Στάθη και την Δεξαμενή  , με ανάλογη διαμόρφωση του σε χώρο στάσης , ξεκούρασης , αλλά και ρεμβασμού, στήνοντας ένα απλό και καλαίσθητο κιόσκι  . Επίσης είναι δυνατόν με την κατασκευή και μιας κρήνης , να γίνει μια ελάχιστη εκμετάλλευση του νερού ,που πάει χαμένο . Θα είναι και ένα μέσο αποφυγής της απόρριψης όλων αυτών των σκουπιδιών στο δασάκι !!
Επιδιόρθωση και κάλυψη κάθε λακκούβας , που δυσχεραίνει την κίνηση των οχημάτων στον δρόμο προς Πάνω Σουβάλα και χιονοδρομικό , και τοποθέτηση ιστών για καθοδήγηση, όταν υπάρχει μεγάλη χιονόπτωση . Επίσης αναγκαίες είναι και οι ενδεικτικές πινακίδες των οικισμών και πορείας .
Καθαρισμός  των υπέροχων μονοπατιών του δάσους μας , και όχι μόνο , καθώς οι ευφάνταστοι ρυπαντές , ρίχνουν ότι τους περισσεύει , όπου θεωρούν ότι δεν είναι εμφανές  (Η γνωστή τακτική του «όλα κάτω από το χαλί» ) . Έτσι οι φυσιολάτρες ,οι ορειβάτες , οι περιπατητές θα μπορούν  να τα διασχίζουν απερίσπαστοι κα να απολαμβάνουν την μοναδική αυτή εμπειρία .
Αναμόρφωση και καλλωπισμός του περίβολου της Εκκλησίας της ΚΕΡΙΑΣ στην Πάνω Σουβάλα . Με πλακόστρωση που θα οριοθετεί τον Ναό , προβάλλοντας τον παράλληλα
Συχνή προβολή του χωριού μέσω των κοινωνικών δικτύων , είτε ΜΜΕ , είτε Ιντερνέτ , όλων των δραστηριοτήτων του , των εκδηλώσεων των Συλλόγων , όπως πχ των υπερδραστήριων Γυναικών , καθώς και ορισμένων  ξεχωριστών θεματικών  εκδηλώσεων  , που κάθε καταστηματάρχης σκέφτεται  να κάνει ,. Είναι η αποδοτικότερη επαφή με τους υποψήφιους επισκέπτες .
Αυτές είναι οι σκέψεις που θα ήθελα να εκθέσω στους Προύχοντες  ,αλλά λόγω του χρονικού περιορισμού δεν έγινε εφικτό αυτό . Γράφοντας τες  τώρα ελπίζω να γίνουν ερέθισμα για εξέταση και  συζήτηση ή ακόμα και υιοθέτηση . Σίγουρα θα υπάρχουν προς συζήτηση κι άλλα θέματα , που έχουν σχέση με το αντικείμενο . Παρ΄όλα αυτά πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή για την προβολή του χωριού μας .
Και μη ξεχνάμε ότι για την προώθηση της εικόνας και των δυνατοτήτων της Σουβάλας δεν αρκεί μόνον η διαφήμιση .Χρειάζεται και η «έξωθεν καλή μαρτυρία» , δηλαδή οι ευνοϊκές κριτικές και συζητήσεις των επισκεπτών . Για τον λόγο αυτό καλό θα είναι να κρατάμε το χωριό σε ένα ανώτερο επίπεδο καθαριότητας , λειτουργίας και ευγένειας .
ΥΓ Δεν διεκδικώ τα πρωτεία της εξεύρεσης λύσεων . Απλώς σαν ένας κάτοικος αυτού του χωριού , καθώς μας ζήτησαν τις απόψεις και τις σκέψεις μας , τις καταγράφω .
ΧΙΚ

3 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να το είχα γράψει εγώ. Με εκφράζει απόλυτα και νομίζω ότι όλοι πρέπει να γίνουν εθελοντές σ αυτή την προσπάθεια !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Χρήστο καλησπέρα ,
    καλές οι σκέψεις & οι προτάσεις σου , συμφωνώ απολύτως και το ξέρεις ...
    όμως , άν και έχεις πολλά χρόνια που επολυτογραφήθεις Σουβαλιώτης και ενσωματώθεις αριθμητικά σ'αυτή τη μικρή και με πλήθος αντιθέσεων κοινωνία του χωριού μας διατηρώντας αμόλυντη την πνευματικότητα σου & το ακέραιον του χαρακτήρα σου , ενδεχομένως να μή γνωρίζεις και παλιές παροιμίες που οι θυμόσοφοι παλαιοί Σουβαλιώτες χρησιμοποιούσαν , και μία εξ αυτών ταιριάζει ως απάντηση στις ,όντως αξιόλογες , παραπάνω προτάσεις σου και σου τη μεταφέρω έτσι φιλικά. Λέγει λοιπόν η παροιμία:
    " Κουφού καμπάνα κι'άν βαρείς , στραβού κι'άν θυμιατίζεις , και σε ........... άν μιλάς τα λόγια σου χαμένα ".
    Στα αποσιωπητικά τοποθετείς όποια λέξη - χαρακτηρισμό εσύ θέλεις .

    Έρρωσθε
    Καλά Χριστούγεννα & Καλή Χρονιά
    με υγεία προσωπική και οικογενειακή
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ΄ ευχαριστώ πολύ φίλε Αλέξανδρε , για τα καλά σου λόγια . Την παροιμία την ήξερα ώς εξής "Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! " Όσο για τις αντιθέσεις που υπάρχουν, η μικρή Σουβάλα δεν διαφέρει από άλλα μέρη της Ελλάδας ή και του εξωτερικού .Εγώ δεν είμαι απαισιόδοξος . Όπως έλεγε χονδρικά και ο Γκαίμπελς , "πες πες πες , κάτι θα μείνει " . Σίγουρα η νέα γενιά θα διαφοροποιηθεί , κι αυτό είναι φυσιολογικό , από τις προκαταλήψεις της απερχόμενης
    Να είσαι πάντα καλά με την δυνατή πένα σου
    ΧΙΚ
    ( ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥΔΗΣ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή