Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα.....

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Υψηλό το ποσό των ανείσπρακτων στο Δήμο Δελφών

-Περίπου 1.200.000 ευρώ δεν έχουν διακανονιστεί. –Τον ορισμό δικηγόρων θα ζητήσει ο κ. Αναγνωστόπουλος την Παρασκευή για να διεκδικήσει ένδικα χρήματα από τέσσερις μεγαλο-οφειλέτες.
Συνολικά 47 οφειλέτες χρωστούν σχεδόν 1 εκ ευρώ, 968.297,94 ε για την ακρίβεια. Το ποσό αυτό δεν ενδιαφέρθηκαν να το διακανονίσουν, ούτε με την τελευταία ρύθμιση!...

Πολύ υψηλό εξακολουθεί να είναι το ποσό των ανείσπρακτων οφειλών στο δήμο Δελφών, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος, ενώ ένα μεγάλο μέρος που αγγίζει το 45% δεν έχει διακανονιστεί.
Αναλυτικά, ο καλλικρατικός δήμος Δελφών στην ίδρυσή του την 1/1/2011 πήρε προίκα
2.682.983,09 ανείσπρακτα από τους οκτώ καποδιστριακούς δήμους που συνενώθηκαν.
Την 1/9/2014 που άλλαξε η Δημοτική Αρχή το ποσό αυτό ανερχόταν στα 2.735.365,47, ενώ από τους διακανονισμούς που ανακοινώθηκαν σε όλο αυτό το διάστημα έχουν
προκύψει 907 διακανονισμοί και έχει διακανονιστεί ποσό 1.549.289,41 ευρώ.
Αυτό μας δείχνει ότι προκύπτει ένα ποσό της τάξης του 1.200.000 ευρώ για το οποίο οι οφειλέτες δεν ενδιαφέρθηκαν να αντιδράσουν και να το διακανονίσουν. Ο αρμόδιος
αντιδήμαρχος για το θέμα αυτό κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι οι περιπτώσεις αυτές θα εξεταστούν από το μεγαλύτερο οφειλέτη προς τα κάτω και για ποσά άνω των 5000 ευρώ θα κινηθούν νομικά.
Μάλιστα, όπως είπε, την Παρασκευή στην Οικονομική Επιτροπή θα ζητηθεί ορισμός δικηγόρων για να προχωρήσουν ενδίκως για τέσσερις εξ αυτών των υποθέσεων, όπου η μια
αφορά γνωστό κατάστημα στο Γαλαξίδι. Οι εν λόγω τέσσερις οφείλουν συνολικά 226.500 ευρώ.
Δηλαδή καθένας οφείλει ποσό άνω των 50.000 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν πλήρωσε ποτέ
του ή σχεδόν ποτέ του.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι συνολικά47 οφειλέτες χρωστούν σχεδόν 1εκ ευρώ, 968.297,94 ε για την ακρίβεια. Το ποσό αυτό δεν ενδιαφέρθηκαν να το διακανονίσουν, ούτε με την τελευταία ρύθμιση!
Να σημειωθεί πάντως ότι στον προϋπολογισμό του 2014 συνολικού ύψους 46.357.722,15 ευρώ, βάση του οποίου στήθηκε αυτός του 2015, φαίνεται ότι μέχρι 30/9/2014
που έλαβαν ως ένδειξη έχουν βεβαιωθεί μόλις τα 18.844.108,95 ευρώ, ενώ μόνο οι τόκοι των δανείων ανέρχονται σε ποσό 230.000 ευρώ ετησίως.
Το πρόβλημα με τα ανείσπρακτα είναι ότι θα αυξηθούν το 2015 οι ιδιώτες και μικροοφειλέτες, καθώς ολοένα και περισσότεροι έχουν ξεπεράσει το όριο των δυνατοτήτων τους και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Στην περίπτωση αυτή ο δήμος θα πρέπει να είναι έτοιμος αφενός να καλύψει τη ζημία, αφετέρου να πάρει μια πολιτική απόφαση για τους ανθρώπους αυτούς.
Παράλληλα με κάθε τρόπο πρέπει να φροντίσει για την είσπραξη των χρημάτων από τους μεγαλο-οφειλέτες, καθώς δυστυχώς υπάρχουν καταστήματα και μάλιστα πετυχημένα, που δεν είχαν πληρώσει ποτέ τους νερό ή τέλη. Στο όνομα προφανώς μιας ρουσφετολογικής
και τραγικής πελατειακής πολιτικής που μας έφερε σήμερα εδώ. Αυτές οι καταστάσεις είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι πρέπει ν’αλλάξουν και να κοπούν ριζικά, αφού εκτός όλων των άλλων, διαταράσσουν την οικονομική ισορροπία της τοπικής αγοράς και υποτιμούν βάναυσα τους δημότες που ακόμη εξακολουθούν να πληρώνουν.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πόσοι –αριθμητικά- είναι αυτοί οι μεγαλο-οφειλετες και τι ποσά χρωστούν και αυτό θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να το δημοσιεύσουμε. Μεγάλη αξία έχει να δούμε και από πότε τα οφείλουν γιατί επίσης πρέπει να καταλάβουμε ποιοι και γιατί τους άφηναν!
Η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι σαφές ότι δεν είναι καλή, αν και δεν  περιλαμβάνει εντός του ο προϋπολογισμός του 2015 μεγάλα ποσά σε πολυτέλειες και ακρότητες.
Στα θετικά είναι η αύξηση της ΣΑΤΑ και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο δήμος, μια αύξηση που φτάνει συνολικά το 1 εκ ευρώ, ενώ η Δημοτική Αρχή φαίνεται αποφασισμένη να διεκδικήσει τα οφειλόμενα.
Τέλος, το μόνο σίγουρο είναι ότι και ο προϋπολογισμός τους 2015 δεν δίνει περιθώρια και

ελπίδες για αναπτυξιακά σχέδια και περισσότερο δείχνει να επιχειρεί το κλείσιμο εκκρεμοτήτων του παρελθόντος. Μάλιστα, θα πρέπει στην πρώτη αναμόρφωση του Ιανουαρίου να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές.
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου