Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Τίνος είναι το κανάλι


Ο μέσος όρος παρακολούθησης τηλεόρασεως στη χώρα μας είναι τουλάχιστον 5,5 ώρες. Καλό θα ήταν να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των μαέστρων τους.....
Καταρχάς, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως το "Mega mou" δεν είναι δικό μας, αλλά στην πραγματικότητα του εθνικού μας εργολάβου. Του Γιώργου Μπόμπολα, που θέλει το χρυσό της Χαλκιδικής και άλλων περιοχών της Ελλάδας, που έχει φτιάξει τους μισούς αυτοκινητόδρομους, που έχει το μισό καζίνο της Πάρνηθας που θέλει να εκμεταλλεύεται τα σκουπίδια σχεδόν όλα τα σκουπίδια της χώρας, κι έχει κι ένα μάτσο έντυπα να παίζει. Σε αυτόν ανήκει το "Mega sou". Ε, και λίγο στον Γιώργο Βαρδινογιάννη.
Στον εθνικό μας πετρελαιά, δεν έφτανε μόνο το Mega, γι' αυτό πήρε και το Star. Αυτό που τόσο καιρό που καιγόταν ο κόσμος έπαιζε lifestyle και κώλους για να λαμπικάρουμε. Η ιστορία της οικογένειας ξεκινάει από τον Βαρδή Παπαδάκη ή Πασαραμαντή, ηγέτη του κινήματος των Μουρνιών το 1833, και η περιουσία τους είναι γνωστή, με τα καράβια της ΑΝΕΚ και τα πετρέλαια της Μότορ Όιλ να έχουν δεσπόζουσα θέση.
Ο εφοπλιστής των έξι ναυτιλιακών και των πέντε ηπείρων, Γιάννης Αλαφούζος, κρατάει το τιμόνι του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, καθώς και μίας ακόμα κατασκευαστικής εταιρείας. Στο "μάτι" του χρωστάμε αστέρια της δημοσιογραφίας όπως ο Μπάμπης και ο Πορτοσάλτε.
Ο Alpha είναι στα χέρια του Interamerican Κοντομηνά, που στην ιδιοκτησία του έχει ακόμα το Channel 9, μια τράπεζα, την αντιπροσωπεία της Panasonic, την Ευρωκλινική Αθηνών, στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων, εταιρία βιολογικής καλλιέργειας. Α, και τα Village Cinemas!
Ο Ant1 βρίσκεται στα χέρια ενός ακόμα καπετάνιου, του οποίου η οικογενειακή ιστορία ξεκινάει μόλις πριν το 1800, με δύο πρωθυπουργός στον γενεαλογικό του δέντρο. Ένας ο Αλέξανδρος Κορυζής, και άλλος ένας ο Δημήτριος Βούλγαρης. Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις του Μίνου Κυριακού κρατούν από το 1852, ενώ σήμερα κατέχει τρεις εταιρείες με τάνκερ μεταφοράς και εμπορίας πετρελαίου.
Οι ιδιοκτήτες των καναλιών αυτών φέρονται να ελέγχουν και την γνωστή πλέον Digea, ενώ το ενδιαφέρον κρατούν ζωντανό οι ιδιοκτησίες και των υπολοίπων καναλιών που στεγάζονται στην ίδια ψηφιακή στέγη και στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης μας.
Δύο από αυτά έχει ο προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Φίλιππος Βρυώνης. Του ανήκουν το Έξτρα 3, το Ζούμ και εσχάτως φέρεται να του ανήκει και το κανάλι Έψιλον. Ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι εδώ και δεκαετίες ο βασιλιάς της διαφημιστικής ταμπέλας, ενώ ήταν εξαιρετικά τυχερός, αφού κατάφερνε να παίρνει δουλειές από όλες τις κυβερνήσεις. Από τις διαφημιστικές πινακίδες των δήμων μέχρι τις διαφημίσεις σε τρένα και τρόλεϊ, όλες πέρασαν από τα χέρια του.
Το Kontra Channel ανήκει στον γνωστό και μη εξαιρετέο Γιώργο Κουρή, που έκλεισε το Alter, που έφτιαξε και την Αυριανή, και που αντικειμενικά έχει προσφέρει τόνους ενημέρωσης εδώ και δεκαετίες. Τα λόγια είναι περιττά. Του ανήκει και το Mad.
Για το τοπικό κανάλι ΑΡΤ (πρώην Τηλεάστυ) του Γιώργου Καρατζαφέρη, δεν έχουμε επίσης να πούμε πολλά. Το κανάλι πάνω στο οποίο έστησε την πολιτική καριέρα ο Άδωνης και όλο το ΛΑΟΣ, εξασφάλισε άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, την ώρα μάλιστα που διενεργείται έρευνα για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος. Πρόκειται για την κρατική επιδότηση που είχε δοθεί στο Ίδρυμα "Ίων Δραγούμης", το επίσημο ιδεολογικό και θεωρητικό ίδρυμα του ΛΑΟΣ, και ελέγχεται προσωπικά από τον Γ. Καρατζαφέρη.
Το άλλο μουσικό κανάλι, το MTV Ελλάδος ανήκει στον φυλακισμένο επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη. Επικεφαλής του πέμπτου μεγαλύτερου ναυτιλιακού ομίλου στην Ελλάδα, από τους πιο πλούσιους Έλληνες, κάτι που ωστόσο δεν κατάφερε να τον γλιτώσει από τη φυλακή. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
Το Action 24 βρίσκεται στα χέρια του Διονύση Παναγιωτάκη, συζύγου Ελένης Κούρκουλα, και εξ απορρήτων του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στο κανάλι βρίσκουν ήδη στέγη αρκετοί φτωχοί, πλην τίμιοι, άστεγοι συντάκτες του ΠΑΣΟΚ.
Το Blue Sky του Νικηφόρου Κισσανδράκη και το Δημοτικό Τηλεοπτικό κανάλι Attica-tv ιδιοκτησίας του Δήμου Ασπροπύργου, έρχονται για να συμπληρώσουν το τοπίο των ελληνικών καναλιών.
Αυτά είναι τα ελληνικά κανάλια, και αυτά είναι τα επιχειρηματικά και μη συμφέροντα που εκφράζονται μέσα από τις συχνότητές τους. Από αυτή την ελληνική τηλεόραση αποκαθηλώθηκε η "αμαρτωλή" ΕΡΤ. Για αυτά τα κανάλια πριν λίγες ημέρες, σε άσχετο νομοσχέδιο για το υπουργείο Εργασίας, αποφάσισε η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί που εξέπεμπαν στις 31 Αυγούστου του 2013 νομιμοποιούνται και καταργούνται οι τηλεοπτικές άδειες. Σε αυτά τα κανάλια χαρίζουν έτσι 23 χρόνια, για τα οποία δεν είχαν πληρώσει ούτε ένα ευρώ, ενώ λειτουργούσαν με προσωρινές άδειες.
Σε αυτούς ανήκει η ελληνική τηλεόραση, και αυτή την ελληνική τηλεόραση έχουμε μέσα στα σπίτια μας, στο σαλόνι, την κουζίνα, την κρεβατοκάμαρα. Από αυτή την ελληνική τηλεόραση αποκαθηλώθηκε  η "αμαρτωλή" ΕΡΤ, και για να μην επιστρέψει η Ανοιχτή ΕΡΤ ανάμεσα σε αυτά τα κανάλια επιστρατεύτηκαν τα ΜΑΤ, αλλά και οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι αυτών ακριβώς των καναλιών.
Η Ανοιχτή ΕΡΤ που είδαμε όλους αυτούς τους μήνες, μπορεί να μην ήταν μία ΕΡΤ όνειρο. Προσέφερε όμως ένα, τουλάχιστον.
Η αντίσταση της ΕΡΤ ήταν, είναι και θα είναι η μεγαλύτερη πράξη αντίστασης στην λαίλαπα που σαρώνει τα πάντα στη χώρα, και η επιχείρηση εξαφάνισή της, η πιο σημαδιακή επίδειξη ισχύος όσων ελέγχουν το παιχνίδι.
Η ευθύνη πλέον βαραίνει τον κάθε έναν. Είναι η πραγματικότητα αυτή που προβάλλεται από τα τηλεοπτικά μέσα όλων των παραπάνω;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου