Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Περιμένοντας το χιόνι

ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ
Ολα τα νέα των μεγαλύτερων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας με μια ματιά.
Κάποιοι το θεωρούν ακριβό, κάποιοι κουραστικό και άλλοι πολύ δύσκολο! Η αλήθεια είναι όμως ότι, εκτός από το σκι, τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας προσφέρουν πλήθος εμπειριών και δραστηριοτήτων. ....
Η επαφή με το βουνό, τα παιχνίδια στο χιόνι, το καλό φαγητό και η ατμόσφαιρα των σαλέ είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για να επισκεφτείτε και φέτος ένα από τα πολλά χιονοδρομικά κέντρα που λειτουργούν στην Ελλάδα. Τα περισσότερα κάνουν ειδικές προσφορές τόσο για τους χιονοδρόμους όσο και για εκείνους που θέλουν να περάσουν το χρόνο τους αλλιώς. Δοκιμάστε να μετακινηθείτε με τα ski buses, που προσφέρουν και εκπτώσεις στα ημερήσια πάσα των χιονοδρομικών κέντρων, και πληροφορηθείτε για τα events που διοργανώνονται. Φέτος, ο Παρνασσός υποδέχεται τους επισκέπτες του με ανακαινισμένες εγκαταστάσεις στα Κελλάρια, στα Καλάβρυτα προσφέρονται ολοκληρωμένα πακέτα με διαμονή και φαγητό, ενώ στη Βασιλίτσα και στο Πισοδέρι κάποιες πίστες λειτούργησαν για λίγο τον Οκτώβριο. Πέρυσι η χρονιά δεν ήταν ιδιαίτερα καλή για σκι, αφού το χιόνι που έπεσε καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα ήταν λιγοστό. Για φέτος όμως οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες!
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Στο πιο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο στην Αθήνα έγιναν μεγάλες αλλαγές από την άνοιξη του 2014 και μετά και είναι πια έτοιμο να υποδεχτεί το χειμώνα. Οι εργασίες περιελάμβαναν την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στη θέση Κελλάρια. Οι νέοι υπερσύγχρονοι αναβατήρες διαθέτουν 6θέσιες καρέκλες και 8θέσιες τηλεκαμπίνες, ενώ από την αρχή σχεδιάστηκαν οι βάσεις και οι σταθμοί. Την επόμενη χρονιά προβλέπεται αναβάθμιση των αναβατήρων και των εγκαταστάσεων στη Φτερόλακα. Η επίσημη ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού είναι η 15η Δεκεμβρίου. Το κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, μίνι πίστες αρχαρίων και 2 snow fun parks.
Πώς θα πάτε: Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού απέχει από την Αθήνα 180 χλμ. και η πιο εύκολη πρόσβαση είναι μέσω Λιβαδειάς και Αράχωβας. Αν δεν έχετε δικό σας μέσο, λειτουργούν ski buses με καθημερινές αναχωρήσεις από Αθήνα και εισιτήριο 15 ευρώ aller-retour. Πληροφορίες στα Τ/210-57.63.935 και 210-25.11.360.
Εισιτήρια: Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές τιμές ανάλογα με τη χρήση που θέλετε να κάνετε. Στη διεύθυνση www.parnassos-ski.gr παρατίθενται όλες οι πληροφορίες, όπως επίσης προσφέρεται και η δυνατότητα αγοράς ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Με πολλές φθινοπωρινές προσφορές ξεκίνησε τη σεζόν το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Μπορείτε ήδη να προμηθευτείτε την ετήσια οικογενειακή κάρτα με 390 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού μελών της οικογένειας, ενώ σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις, το Χιονοδρομικό προσφέρει πακέτα για αποδράσεις και εξορμήσεις στην περιοχή, όπως το All Inclusive Ski, το οποίο περιλαμβάνει διανυκτέρευση με ημιδιατροφή, εξοπλισμό και κάρτα σκι. Η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Το κέντρο διαθέτει 11 πίστες, snow park και tubes park.
Πώς θα πάτε: Μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών - Πατρών, στρίβοντας στην έξοδο για Καλάβρυτα. Η συνολική απόσταση από Αθήνα είναι 191 χλμ. Εναλλακτικά, με το snow bus από Αθήνα με τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ μετ’ επιστροφής. Πληροφορίες στο Τ/210-34.70.190.
Εισιτήρια: Ενδεικτική τιμή για ημερήσιο ski pass για ενήλικο 15 ευρώ στη χαμηλή περίοδο και 25 ευρώ για την υψηλή περίοδο. Πληροφορίες αλλά και ηλεκτρονικά εισιτήρια στην ιστοσελίδα www.kalavrita-ski.gr.

3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ

Σε φάση αναμονής βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο στην τοποθεσία 3-5 Πηγάδια, καθώς έπεται η φάση νέας εκμίσθωσής του. Σε κάθε περίπτωση, θα λειτουργήσει κανονικά και φέτος από τον Δεκέμβριο. Το κέντρο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από τη Νάουσα και είναι από τα αρτιότερα της Ελλάδας. Διαθέτει πλήρες και αυτοματοποιημένο σύστημα τεχνητής χιόνωσης, 13 πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, snowmobiles και χώρο για τροχόσπιτα.
Πώς θα πάτε: Από Αθήνα η απόσταση είναι 528 χλμ. Θα ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και θα βγείτε στην έξοδο προς Βέροια/Κοζάνη. Με κατεύθυνση τη Νάουσα και ακολουθώντας τις πινακίδες, θα φτάσετε στο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. Από Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι 103 χλμ.
Εισιτήρια: Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι τιμές για τη σεζόν 2014-2015. Πληροφορίες στο Τ/23320-44.981 και στο www.3-5pigadia.gr.

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ

Στις 26 Οκτωβρίου 2014 άνοιξε το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας και έμεινε ανοιχτό για μερικές μέρες, όσο το ύψος του χιονιού ήταν ικανοποιητικό. Το επόμενο άνοιγμα θα εξαρτηθεί από τον καιρό, αλλά τον Δεκέμβριο σίγουρα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί κάθε επίδοξο σκιέρ. Σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από τα Γρεβενά, το κέντρο βρίσκεται στην καρδιά της Πίνδου και εκτείνεται σε υψόμετρα 1.600 - 2.115. Διαθέτει 6 αναβατήρες και πάνω από 12 πίστες για τους επισκέπτες.
Πώς θα πάτε: Η απόσταση από Αθήνα είναι 467 χλμ. μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης με έξοδο στη Λαμία και μετά διασχίζοντας την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα και την Εγνατία Οδό. Από Θεσσαλονίκη η απόσταση που θα πρέπει να διανύσετε είναι 215 χλμ. Θα πάρετε την Εγνατία Οδό και θα βγείτε στην έξοδο Μαυραναίοι/Κηπουριό. Μετά θα ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Σμίξη και Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.
Εισιτήρια: 10 ευρώ για ενηλίκους, 8 ευρώ για φοιτητές και 5 ευρώ για παιδιά. Αναλυτικά ο τιμοκατάλογος στην ιστοσελίδα www.vasilitsa.comκαι για πληροφορίες στο Τ/24620-84.850.

ΒΟΡΑΣ - ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Την 1η Δεκεμβρίου θα ανοίξει επίσημα τις πύλες του το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καϊμακτσαλάν, ενώ χιόνι έπεσε για λίγες ημέρες και στα τέλη Οκτώβρη. Εχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, τόσο στα κτίρια και στους αναβατήρες όσο και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Το κέντρο θα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ συχνά διοργανώνονται νυχτερινές χιονοδρομίες από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Οι επισκέπτες θα βρουν 9 πίστες για σκι και πολλές ακόμη ευκαιρίες για δραστηριότητες, όπως διαδρομές με snowcat, πίστα snowmobile και παραπέντε.
Πώς θα πάτε: Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν απέχει 591 χλμ. από την Αθήνα, 141 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 44 χλμ. από την Εδεσσα. Από Αθήνα μέσω Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και κατόπιν ακολουθώντας τις πινακίδες για Εδεσσα, ενώ από Θεσσαλονίκη ο πιο σύντομος δρόμος είναι μέσω Γιαννιτσών.
Εισιτήρια: Οι τιμές για φέτος δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αλλά οι περσινές κυμαίνονταν από 10 ευρώ ο ενήλικος για το ημερήσιο εισιτήριο στη χαμηλή περίοδο και 15 ευρώ για την υψηλή περίοδο. Πληροφορίες στο Τ/23810-32.000. Στην ιστοσελίδα www.kaimaktsalan.gr μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια για το χιονοδρομικό κέντρο και ηλεκτρονικά.

ΑΝΗΛΙΟ - ΜΕΤΣΟΒΟ

Η επέκταση του σαλέ είναι η αλλαγή που θα δείτε φέτος στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Μετσόβου, το νεότερο της χώρας. Κάπως έτσι θα απολαμβάνετε πιο άνετα τον καφέ σας με θέα στα χιονισμένα βουνά μέσα από την πανοραμική τζαμαρία του σαλέ. Κατά τα άλλα, το κέντρο είναι έτοιμο για τη χειμερινή σεζόν, ενώ πασπαλίστηκε λίγο με χιόνι τον Οκτώβριο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.850 και διαθέτει 13 πίστες για όλους τους βαθμούς δυσκολίας.
Πώς θα πάτε: Απέχει 6 χλμ. από το Μέτσοβο, 414 χλμ. από την Αθήνα και 215 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού για όσους έρχονται από τη βόρεια Ελλάδα, ενώ από Αθήνα θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδρομή Λαμία - Καρδίτσα - Τρίκαλα - Καλαμπάκα - Μέτσοβο.
Εισιτήρια: Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι φετινές τιμές. Πληροφορίες στο Τ/6980-760.850 και στο site www.anilio-ski.gr.
ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου και όλα είναι έτοιμα για να πέσουν τα πρώτα χιόνια. Συνήθως ανοίγει τον Δεκέμβριο, αλλά, όπως πάντα, όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό. Το κέντρο διαθέτει 3 πίστες και ισάριθμους αναβατήρες και βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Τρικάλων.
Πώς θα πάτε: Η απόσταση από την Αθήνα είναι 362 χλμ. και θα φτάσετε μέσω Λαμίας, Καρδίτσας, Τρικάλων. Από Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι 269 χλμ.
Εισιτήρια: Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι τιμές για τη φετινή χειμερινή σεζόν. Πληροφορίες στο Τ/24340-91.545.

ΒΙΓΛΑ - ΠΙΣΟΔΕΡΙ 

Για αρκετές μέρες λειτούργησε το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου στη Φλώρινα στα τέλη Οκτωβρίου. Αναμένονται οι επόμενες χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία, για να ανοίξουν ξανά οι αναβατήρες και τα lifts για τους χιονοδρόμους. Το κέντρο βρίσκεται πάνω στον εθνικό δρόμο Φλώρινας - Καστοριάς, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τη Φλώρινα. Διαθέτει 10 πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών και 5 αναβατήρες.
Πώς θα πάτε: Από Αθήνα η απόσταση είναι 645 χλμ. και η πρόσβαση γίνεται μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και κατόπιν μέσω Βέροιας, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας. Από Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι 212 χλμ.
Εισιτήρια: Πληροφορίες στο Τ/23850-45.800 και στην ιστοσελίδαwww.vigla-ski.gr.

ΒΕΛΟΥΧΙ

Τη συνεχή αναβάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού φαίνεται πως επιδιώκουν οι διαχειριστές του, καθώς έχουν προχωρήσει στη συντήρηση και την αποκατάσταση αναβατήρων που ήταν παροπλισμένοι για χρόνια, ενώ ήδη από πέρυσι αύξησαν τις πίστες σε 15 από 11. Στα σχέδιά τους είναι επίσης η αγορά νέου baby lift και η αποπεράτωση νέου εστιατορίου. Το κέντρο απέχει 10 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, διαθέτει snowboard park, chalet, σχολές σκι και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Πώς θα πάτε: Μέσω της Ε. Ο. Αθηνών - Λαμίας με έξοδο στη Λαμία και από εκεί ακολουθώντας τις πινακίδες προς Καρπενήσι. Η απόσταση από Αθήνα είναι 285 χλμ. και από Θεσσαλονίκη 372 χλμ. Λειτουργεί και ski bus από Αθήνα. Για πληροφορίες Τ/210-25.11.360
Εισιτήρια: Οι φετινές τιμές δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Οι περσινές ήταν για τους ενηλίκους 12 ευρώ τις καθημερινές και 20 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Πληροφορίες στο Τ/22370-22.002 και στην ιστοσελίδαwww.velouxi.gr.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου