Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Ή ΠΟΛΥΧΡΟΝΕΜΕΝΟΙ ΠΑΣΑΔΕΣ;

  Την Δευτέρα 10/11 πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό γραφείο της Καλοσκοπής η τρίτη συνεδρίαση του νέου Τ.Σ., που εξέτασε πέντε ζητήματα τοπικής σημασίας. Τα δύο από αυτά έχουν ευρύτερες διαστάσεις, αφού αφορούν την συμπεριφορά ιδιωτών απέναντι σε δημόσια περιουσία και, κατ’ επέκτασιν, την ευθύνη και των Τοπικών Συμβουλίων, σύμφωνα με την παράγραφο ζ  του άρθρου 82 του ν. 3852/2010....

          Την συνεδρίαση παρακολούθησαν η αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Μαίρη Ανδρεοπούλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Τάκης Μέγκος και κ. Νίκος Σταντζούρης που πρόσκεινται στη Δημοτική παράταξη «Πολίτες στο προσκήνιο», και αρκετοί κάτοικοι της Καλοσκοπής.
          Η κα Ανδρεοπούλου και οι κ. Μέγκος και Σταντζούρης βοήθησαν σημαντικά την διαδικασία, αλλά και την ουσία της συνεδρίασης, με εύστοχες παρεμβάσεις τους.
          Η κα Ανδρεοπούλου δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι, από τώρα και στο εξής, τα χρήματα που θα διατίθενται στις κοινότητες θα είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου προγραμματισμού αναγκών που θα κατατίθεται επίσημα, ύστερα από συνεδριάσεις των Τοπικών Συμβουλίων. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το «κρυφομιλητό» ανάμεσα στους προέδρους των κοινοτήτων και των Αντιδημάρχων θα σταματήσει.
          Οι κ. Μέγκος και Σταντζούρης με την παρουσία τους και τη στάση τους έδειξαν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα ακόμα και του πιο μικρού χωριού, ακόμα κι αν αυτό βρίσκεται «κάπου στα βουνά» κι ότι οι θέσεις και απόψεις της παράταξής που εκπροσωπούν δεν περιορίζονται στα λόγια. Έτσι, η παρουσία τους είχε έντονο το χαρακτήρα του μηνύματος.
          Ο δημόσιος χαρακτήρας αυτής της συνεδρίασης και όλων των μελλοντικών συνεδριάσεων, οι αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν απέδειξαν ότι οι δημόσιες συνεδριάσεις των Τοπικών Συμβουλίων στα γραφεία των κοινοτήτων τους περιορίζουν δραστικά τα λάθη και τα «λάθη», τις παρανοήσεις και τις «παρανοήσεις» και κάθε είδους «ήξεις-αφήξεις».
          Ας μην νομισθεί ότι η παραγματοποίηση μιας τέτοιους είδους συνεδρίασης ήταν κάτι «αυτονόητο». Οι προηγούμενες δύο συνεδριάσεις είχαν πραγματοποιηθεί στην Γραβιά, δηλαδή σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από την Καλοσκοπή, η ειδοποίηση των μελών του Τ.Σ. είχε γίνει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δεν υπήρχαν εισηγήσεις κ.λ.π. κ.λ.π. Δηλαδή είχαν γίνει στο πόδι και περιορίζοντας την δυνατότητα των κατοίκων να τις παρακολουθήσουν. Γι αυτό το λόγο το μέλος του Τ.Σ. κ. Κώστας Χαμηλός είχε καταθέσει δύο έγγραφες διαμαρτυρίες, γι αυτό το λόγο χάλασαν δύο πλήκτρα από το πληκτρολόγιο και για τον ίδιο λόγο αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται με πολλούς τρόπους πολλοί άνθρωποι μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως είναι φυσικό ό αγώνας τους δεν αφορά μόνο στην Καλοσκοπή. Στοχεύει στην εφαρμογή των δημοκρατικών διαδικασιών συνολικά σε όλα τα Τ.Σ. και σε όλα τα προβλήματα του Δήμου Δελφών. Για αυτό αφορά και την Καλοσκοπή.
          Σε πολλές κοινότητες τα Τοπικά Συμβούλια παρουσιάζουν μια παράξενη αλλεργία στην πραγματοποίηση των συνεδριάσεων στα γραφεία τους και μια ανεξήγητη προτίμηση σε πιο μακρινούς χώρους. Είναι τόσο έντονη αυτή η αλλεργία, ώστε ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος άνθρωπος απορεί: γιατί άραγε τέτοια επιμονή; Γιατί αψηφούν τις αντιδράσεις και την κριτική των συγχωριανών τους; Γιατί κάνουν τόσο κόπο να βρουν χώρους συνεδριάσεων, όταν τα κοινοτικά γραφεία βρίσκονται μέσα στα πόδια τους; Γιατί δείχνουν τέτοιο ζήλο να βρεθούν μακριά από τις κοινότητές τους; Γιατί, στο κάτω-κάτω της γραφής, έχουν τέτοια πρεμούρα να κάψουν την βενζίνη των αυτοκινήτων τους;
          Τι να υποθέσει ο καλοπροαίρετος πολίτης; Μήπως ότι, ορισμένοι,φοβούνται τις δημόσιες συνεδριάσεις και βρίσκουν χίλιες δυο αστείες δικαιολογίες για να τις αποφύγουν; Μήπως φοβούνται τις ερωτήσεις, τις τοποθετήσεις και τον έλεγχο των συγχωριανών τους; Μήπως απεχθάνονται, γενικά, την συμμετοχή των πολιτών και προτιμούν να λειτουργούν σαν βασιλιάδες της Ζουλουλάνδης; Ή μήπως, απλά, είχαν μάθει να αποφασίζουν εν κρυπτώ σαν κονκλάβιο, με τους «αφελείς χωρικούς» να περιμένουν απ’ έξω τον άσπρο καπνό από την καμινάδα; Μήπως τους κακοφαίνεται πολύ η δυνατότητα να σταματήσουν ή, έστω, να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες;
          Μήπως;

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Υ.Γ. Δεν ξεχνιέται εύκολα ο υποψήφιος για Τοπικό Συμβούλιο κοινότητας (νυν, τέως πρόεδρος) ο οποίος, την παραμονή των τελευταίων Δημοτικών εκλογών άστραφτε και βροντούσε σε καφενείο χωριού: «για πέντε χρόνια θα είμαι πρόεδρος και θα κάνω ότι θέλω εγώ!!!». Και τρόμαζε νοικοκυρές και παιδόπουλα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου