Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

"Η πούλια βασιλεύοντας το μήνυμά της στέλνει.
Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους"......



Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης, ή Αεργίτες (ποντιακά), ή Βιέστ (Αρβανίτικα) είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες. Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη. Το λουλούδι του μήνα είναι τοχρυσάνθεμο και η τυχερή πέτρα του μήνα το τοπάζι(ορυκτό  που  χρησιμοποιείται  σάν  πολύτιμος  λίθος  απο  την  αρχαιότητα).


ΤΑ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ  ΓΕΓΟΝΟΤΑ  ΤΟΥ  ΜΗΝΑ

  

(Πηγές  Αγίας  Ελεούσας.Φωτογραφία  απο polydrososparnassou.blogspot.gr)

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ  ΓΙΑ  ΝΟΕΜΒΡΙΟ
  • Άη- Μηνάς εμήνυσε του πάππου του χειμώνα: -Έρχομαι ή δεν έρχομαι και τ' Άη- Φιλίππου αυτού είμαι.
  • Αν τ' Άη Φιλίππου λείπω, τ' Άγια, των Αγιών δε λείπω.

  • Η Πούλια βασιλεύοντας το μήνυμα της στέλνει. Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους.
  • Νοέμβρη οργώματα κι ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές.
  • Ο άη- Μηνάς εμήνυσε, πούλια μη ξημερώσει.
  • Ο Νοέμβρης έκλεισε, τα ζευγάρια είν' στο στάβλο κι ούτε ζευγάς στον κάμπο.
  • Ο Νοέμβρης σαν θα έλθει τα γομάρια μέσα κλείνει.
  • Όποιος σπείρει τον Νοέμβρη ούτε σπόρο δεν Θα πάρει.
  • Όταν έρθει ο Νοέμβρης σιγομπαίνει ο χειμώνας.
  • Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους.
  • Σ' τσι τριάντα, τ' Αγι-Αντριός, αντριεύεται το κρύο.

  • Της ελιάς το φύλλο κι αν χαθεί, πάλι θε να ξαναβρεθεί.
  • Το Νοέμβρη και Δεκέμβρη φύτευε καταβολάδες.
  • Τον Οκτώβρη τα κουδούνια, το Νοέμβρη παραμύθια.
  • Του Σαρανταμέρου η μέρα «καλημέρα» - «καλησπέρα».


ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Oi  μήνες  απο  στούς  πίνακες  του  Γιαννη  Τσαρούχη  συμβολίζουν , όπως   στα λαϊκά παραμύθια  , τα δώδεκα παλικάρια όπου σαν ουράνιοι φτερωτοί άγγελοι έρχονται και φεύγουν μέσα στο χρόνο, ο κάθε ένας με την δική του σειρά, προσφέροντας στους ανθρώπους τα πολύτιμα αγαθά τους. "

"Γ"


Νοέμβρης μήνας ταξιδεύει μ'ένα τρένο
Αθήνα-Λάρισα ωραία Θεσσαλία









Ο Εμμανουήλ Λοΐζος γεννήθηκε στις 22/10/1937 στο χωριό Άγιοι Βαβατσινιάς της επαρχίας Λάρνακας. Ήταν το μοναδικό παιδί του Ανδρέα Λοΐζου&της Δέσποινας Μανάκη. Με τη μουσική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια. Γράφτηκε σε τοπικό Ωδείο&άρχισε να μαθαίνει βιολί, αλλά κατέληξε στην κιθάρα. Μετά την αποφοίτησή του από το Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας το 1955 ήλθε στην Αθήνα&γράφτηκε αρχικά στη Φαρμακευτική Σχολή&στη συνέχεια στην ΑΣΟΕΕ. Στις αρχές του 1960 ήλθε η μεγάλη στροφή στη ζωή του, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του&να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική.Το 1962 έρχεται σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μεσολαβεί στη «Φίλιπς» για την ηχογράφηση του πρώτου του τραγουδιού. Είναι το «Τραγούδι του δρόμου», ελληνική απόδοση του Νίκου Γκάτσου σ' ένα ποίημα του Λόρκα με ερμηνευτή τον Γιώργο Μούτσιο.

Το Απρίλιο του 1962 έγινε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ)Τον Μάρτιο του 1965 παντρεύεται τη Μάρω Λήμνου.Ένα χρόνο αργότερα, θα γεννηθεί η κόρη τους Μυρσίνη.Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 συνελήφθη&πέρασε 10 μέρες στην ασφάλεια.Στο τέλος του 1974 κυκλοφορεί το δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου».Την τριετία 1974 - 1977 υπήρξε ένας από τους βασικούς εκφραστές του πολιτικού τραγουδιού. Το 1978 αναλαμβάνει την προεδρία της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδας.Τον ίδιο χρόνο παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη.Ο Μάνος Λοΐζος έφυγε νωρίς από τη ζωή στις 17/9/1982. Άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Μόσχας, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.Βασική Δισκογραφία :«Ο Σταθμός»(1968),«Θαλασσογραφίες»(1970), «Ευδοκία»(1971), «Να 'χαμε τι να 'χαμε...»(1972), «Τραγούδια του δρόμου»(1974), «Καλημέρα ήλιε»(1974), «Τα νέγρικα»(1975),, «Τα τραγούδια μας» (1976), «Τα τραγούδια της Χαρούλας»(1979), «Για μια μέρα ζωής»(1980), «Γράμματα στην αγαπημένη» (1983), «Εκτός Σειράς. Σαράντα σκόρπιες ηχογραφήσεις» (2002),«Τα τραγούδια του Σεβάχ» (2003)

ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ.Γενήθηκε στις 6/5/1933&πέθανε στις 31/1/2004.Εξέδωσε, όσο ζούσε, 46 τίτλους συνολικά, 21 μυθιστορ., 12 συλλογές με διηγήμ., 3 νουβέλες, ένα χρονικό, 8 θεατρικά έργα&μία επιλογή από άρθρα στην εφημερίδα "'Εθνος", όπου συνεργαζόταν επί 12 χρόνια με δική της στήλη.Στη δικτακτορία υπέγραψε το Μανιφέστο των 18 Συγγραφέων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου