Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Σχολή Διοίκησης-Οικονομίας η απάντηση στη μετέωρη βιωσιμότητα του ΤΕΙ…

Η αρχή της μάχης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας
Μεταφορά και στέγαση των οικείων τμημάτων της Σ.Δ.Ο. στο νέο και σύγχρονο κτίριο του ΤΕΙ στην Άμφισσα θα διεκδικήσει η τοπική κοινωνία με όλες τις δυνατές μορφές έκφρασης κι αντιπροσώπευσης που διαθέτει.....
Σημαντικός ο ρόλος της Περιφέρειας κατά Παναγιωτόπουλο και Ταγκαλή. Ευθύνες από την Πολιτεία για τους σχεδιασμούς της στο θέμα θα ζητήσει ο Μέγκος. Κοινή η παραδοχή ότι πρόκειται για ένα αμιγώς πολιτικό θέμα.Το θέμα εισάγεται ως 1ο στα ημερήσιας διάταξης θέματα του δευτεριάτικου Συμβουλίου του Δήμου Δελφών. Ποιά η επιχειρηματολογία και ποιές οι προθέσεις συλλόγων και φορέων για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Αναλυτικότερα
Άμεση αναμένεται να είναι η αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας στα σενάρια που εγείρουν για άλλη μια φορά θέμα βιωσιμότητας του ΤΕΙ στην Άμφισσα. Η τοποθέτηση της Κοσμητείας του Τμήματος σε σχετική επίσημη ερώτηση του Υπουργείου περί μη βιωσιμότητάς του, καθώς δεν έχει ακόμα στελεχωθεί με ούτε έναν μόνιμο καθηγητή ούτε έχουν ποτέ προκηρυχθεί αυτές οι θέσεις, πυροδότησε την άμεση αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, των συλλόγων και των φορέων της, καθώς του Δημάρχου Δελφών, Θανάση Παναγιωτόπουλου και των δημοτικών παρατάξεων.
Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Δελφών στην Αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου της Άμφισσας παραβρέθηκαν οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της πόλης, καθώς κι εκπρόσωποι των φορέων και των συλλόγων της. Ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος ανέπτυξε την επιχειρηματολογία που θα διέπει τις κινήσεις θεσμικά του Δήμου επί του θέματος και ζήτησε τη στήριξη από τους εκπροσώπους των φορέων για τα επόμενα βήματα και τις σχετικές δράσεις που θα αναληφθούν.
Ο Δήμαρχος Δελφών θέτει ως κεντρικό διακύβευμα και ως στοχοθεσία του από εδώ και στο εξής τη μεταφορά, τη στέγαση και τη λειτουργία στην Άμφισσα και το ανεγειρόμενο κτίριο του ΤΕΙ της Σχολής Διοίκησης κι Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και του συνόλου, επομένως, των τμημάτων του. Σχολή που διεκδικεί κι η Θήβα. Γνωστοποίησε ότι το ζήτημα του ΤΕΙ θα εισαχθεί ως πρώτο στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα και θα ζητήσει την ομόφωνη ψήφιση σχετικού ψηφίσματος από το Σώμα, το οποίο θα εμφορείται από τα εξής επιχειρήματα:
1) Τον κυβερνητικό σχεδιασμό. 
Έμφαση θα δοθεί ότι το νεοδημιουργηθέν Τμήμα που εδρεύει στην Άμφισσα σχεδιάστηκε κι υλοποιήθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση ενάμιση χρόνο πριν, χωρίς, ωστόσο, από τότε ως σήμερα να έχει πράξει κάτι, έστω και κατ ελάχιστον, προκειμένου να στελεχωθεί από διδακτικό προσωπικό, να λειτουργήσει ομαλά και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας του θα ισοδυναμούσε με έκθεση της Κυβέρνησης στο Πανελλήνιο, αλλά και προς τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και θα τορπίλιζε τη σοβαρότητα του σχεδιασμού της επί του θέματος. Θέση για την οποία υπερθεμάτισε ο Σύμβουλος των "Πολιτών στο Προσκήνιο", Τάκης Μέγκος.
2) Το νέο κτίριο του ΤΕΙ. 
Πρόκειται, ως γνωστόν, για ένα υπερσύγχρονο κτίριο που είναι σχεδόν έτοιμο προς παράδοση και χρήση κι έχει χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες του ΤΕΙ. Σε περίπτωση που αδρανοποιηθεί το ΤΕΙ της Άμφισσας, αυτόματα η Κυβέρνηση και προσωπικά όσοι ενέχονται στη λήψη της απόφασης ίδρυσης του τμήματος που θεσπίστηκε προς αντικατάσταση του "Εμπορίας και Διαφήμισης" στην πόλη, θα κληθούν να δικαιολογήσουν στον ελληνικό λαό μια άσκοπη δαπάνη της τάξης των 4 εκ. ευρώ, ιδίως σε μια εποχή Κρίσης, ανελέητης φοροεπιδρομής κι ανεξάντλητων εισοδηματικών περικοπών των πολιτών.
Παράλληλα, όπως τονίζει ο επικεφαλής του Δήμου, το νέο κτίριο αποτελεί το πλέον ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, ώστε να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα της Φωκίδας ολόκληρη η Σχολή Διοίκησης κι Οικονομίας, μιας και το νέο κτιριακό συγκρότημα είναι με διαφορά καταλληλότερο από τις κατά πολύ ελλειμματικές υποδομές που διαθέτει η Θήβα, η οποία επίσης το διεκδικεί.
3) Οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Οι καταλληλότερες κτιριακές εγκαταστάσεις που διαθέτει πλέον η Άμφισσα έρχονται να συναρθρωθούν με την απολύτως αναγκαία καταπολέμηση των ανισοτήτων που σοβούν σε σοβαρότατο βαθμό στο εσωτερικό της ίδιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Ο νέος και πολλά υποσχόμενος Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης εξελέγη πρόσφατα με εδραία κι αναπαλλοτρίωτη δέσμευση τη δραστική ευνόηση μιας ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης. Ισχυρότατη έμφαση, επομένως, θα δοθεί, τόσο από το Δήμο, όσο κι από τους τοπικούς συλλόγους και φορείς, ότι η επικείμενη διεκδίκηση από την Άμφισσα και τη Φωκίδα έλευσης στην Άμφισσα του συνόλου των τμημάτων της Σ.Δ.Ο. θα αποτελέσει για το νέο Περιφερειάρχη πεδίο ώστε να αποδείξει εν τοις πράγμασι ότι κυρίαρχο μέλημα κι αναπτυξιακή στρατηγική του θα είναι, όντως, η καταπολέμηση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Ιδιώς τη στιγμή που η περιοχή της Θήβας διαθέτει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και στον πρωτογενή τομέα και στη βιομηχανία, ενώ βρίσκεται σε ελκυστικότερη αναπτυξιακή θέση λόγω της γεωγραφίας της και της πρόσβασής της σε σημαντικούς συγκοινωνιακούς άξονες. Κάτι που στερείται η Φωκίδα, τη στιγμή, μάλιστα, που ένα ασφυκτικό πλέγμα περιορισμών (Δελφικό Τοπίο, περιοχές Natura, παραλίμνια περιοχή Μόρνου, Εθνικοί Δρυμοί Παρνασσού - Οίτης) στραγγαλίζουν καίρια τις αναπτυξιακές της προοπτικές.
Έμφαση στην αρωγή της Περιφερειακής Διοίκησης θα ζητήσει ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Ταγκαλής. Θέση που βρίσκει σύμφωνο και το Θανάση Παναγιωτόπουλο, ενώ στην κατεύθυνση αυτή κινείται κι ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, Γιάννης Ράμμος.
4) Τα αντισταθμιστικά των περιορισμών.
Ακριβώς, επομένως, λόγω όλων αυτών των γνωστών περιορισμών, πρόκειται να επισημανθεί η ζωτικότητα της παροχής αντισταθμιστικών οφελών στην περιοχή. Και στην προκειμένη περίπτωση, ένα από αυτά είναι η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα όχι μόνο του ΤΕΙ, αλλά κι η μεταφορά της Σ.Δ.Ο. στην πόλη. Τη στιγμή, ιδίως, που όλο το υπόλοιπο πλέγμα επιχειρημάτων που προαναφέρθηκε, συνηγορούν και συγκλίνουν απόλυτα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η στάση των τοπικών συλλόγων και φορέων
Διάθεση για δυναμική κινητοποίηση δείχνει και το σύνολο των φορέων και συλλόγων της πόλης και του νομού. Διατυπώνονται ήδη αρκετές προτάσεις. Άλλες αφορούν στην άσκηση πίεσης προς την Κυβέρνηση, άλλες αναφέρονται στην ανάγκη υποστήριξης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, και πιθανότερο νικητή των επόμενων εκλογών, ενώ δεν πρόκειται να λείψουν, αν παραστεί τέτοιος λόγος, κι οι φωνές που θα διεκδικήσουν τη λύση του προβλήματος ακόμα πιο δυναμικά.
Η συνολική στρατηγική του Δημάρχου Δελφών και των παρατάξεων του Δήμου αναμένεται να ξεδιπλωθεί με πιο επίσημο τρόπο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας και να συγκεκριμενοποιηθούν τα επόμενα βήματα χειρισμού του όλου θέματος. Σε συνάρτηση με τη θεσμική αντιμετώπισή του θα αναληφθούν κι οι απαραίτητες πρωτοβουλίες της Κοινωνίας των Πολιτών της περιοχής. Το σίγουρο είναι ότι ο αγώνας μόλις άρχισε...
http://amfissaface.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου