Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Το συγκλονιστικό βίντεο μέσα από τον τάφο! - Το μυστήριο του τρίτου θαλάμου - Ποια είναι τα νέα δεδομένα

- "Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση", τόνισε η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη
- Το ευτελές δάπεδο στον τρίτο θάλαμο, συγκριτικά με την πολυτέλεια του τάφου, προβληματίζει τους αρχαιολόγους....


- Κλιμάκιο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, με μηχανικούς ειδικευμένους σε θέματα σηράγγων, επισκέφτηκε τον τύμβο της Αμφίπολης
- Όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων
- Δείτε το βίντεο μέσα από τον τάφο που δίνεται στην δημοσιότητα για πρώτη φορά και κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου
Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων, τόνισε η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αμέσως μετά την παρουσίαση του συγκλονιστικού βίντεο μέσα από τον τάφο, που δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

"Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει-κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων", ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μενδώνη, απαντώντας στην ερώτηση αν ο τάφος έχει συληθεί.

Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο,στον τρίτο θάλαμο; Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;
"Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα".

Το μνημείο έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες. Μήπως είναι θαμένος κάποιος βασιλιάς;
"Το ποιός είναι θαμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου, η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Όμως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Ειναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες".
Στη δημοσιότητα δόθηκαν και φωτογραφίες από τμήματα των φτερών των Σφιγγών
Στη δημοσιότητα δόθηκαν και φωτογραφίες από τμήματα των φτερών των Σφιγγών
Κλιμάκιο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ επισκέφτηκε το μνημείο;
"Ναι, σε συνεννόηση με τον γγ του Υπουργείου Υποδομών κ. Στράτο Σιμόπουλο, μηχανικοί της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, ειδικευμένοι σε θέματα σηράγγων, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί και σε άλλα αρχαιολογικά έργα, επισκέφτηκαν το μνημείο προκειμένου να μας ενισχύσουν στην εγκατάσταση μηχανημάτων καταγραφής της στατικής συμπεριφοράς του. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ προσφέρθηκε να μας διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για όσο δάστημα χρειαστεί".

Πώς σχολιάζετε την ανάρτηση της κ.Ντ.Κίγκ σχετικά με την ανεύρεση επιγραφών στον περίβολο;
"Το 2013 , όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας, εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα,δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμενα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου