Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΑΙΩΝΑ

«Παραδοσιακός Ελαιώνας Άμφισσας»

Μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε η Βουλευτής Φωκίδας, Ασπασία Μανδρέκα, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Καρασμάνη, καθώς και τον Διευθυντή του Υπουργείου, κ. Αναγνώστου, ....
και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, σχετικά με τα θέματα που σχετίζονται με τον Ελαιώνα της Άμφισσας, η Βουλευτής κατέθεσε την κατωτέρω, από 17-9-2014, Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, η οποία έλαβε Αριθμό 2756/312/19-9-2014, με στόχο, αφενός, να δοθούν και εγγράφως απαντήσεις και εξηγήσεις για τα ζητήματα που μάς απασχολούν, και, αφετέρου, την επίλυση των θεμάτων και την έγκριση της συνέχισης του Προγράμματος για την «Προστασία του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» με την ένταξή του σε Δράση της Νέας Προγραμματικής Περιόδου για την Πολιτική της Συνοχής 2014-2020.


AΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.ΦΩΚΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς:
1) τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και
2) τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Θέμα: «Πρόγραμμα Προστασίας Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας – Μέτρο 214: Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις».

Μία από τις δράσεις του  Μέτρου 214, του Προγράμματος  «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ήταν  και  το  Πρόγραμμα «Προστασίας Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας».
Το Πρόγραμμα αυτό αποσκοπούσε στην προστασία της παραδοσιακής μορφής του ελαιώνα Άμφισσας μέσω της διατήρησης της μορφής των ελαιόδεντρων και της συντήρησης των αναβαθμίδων και αναχωμάτων.
Με πρόσφατη επιστολή του, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χρισσού Φωκίδας, εκφράζει την αγανάκτηση όλων των παραγωγών του Συνεταιρισμού αλλά και της ευρύτερης περιοχής για την καθυστέρηση πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των δικαιούχων του Προγράμματος για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα  Άμφισσας.
Περαιτέρω, είναι γνωστό ότι ο Ελαιώνας της Άμφισσας επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου 2013.
Για το λόγο αυτό επισκέφθηκε την περιοχή ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. Την επίσκεψή του αυτή, δε, ακολούθησε η έκδοση Δελτίου Τύπου εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
«Στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, επισκέφθηκε τον πληγέντα, από την πρόσφατη πυρκαγιά, παραδοσιακό ελαιώνα Άμφισσας, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Μόσχο Κορασίδη, και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλη Έξαρχο.
Το κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ, με επικεφαλής τον κ. Τσαυτάρη, επισκέφθηκε τμήματα του ελαιώνα, τα οποία υπέστησαν σοβαρή ζημιά από την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή, παρουσία της Βουλευτού Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας, κας Ασπασίας Μανδρέκα, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχου Περγαντά και της Αντιπεριφερειάρχου Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, κας Γιώτας Γαζή.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ανακοίνωσε τις δράσεις στήριξης του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας, που επικεντρώνονται σε τέσσερις άξονες:
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε ότι οι πληρωμές για τους δικαιούχους του προγράμματος θα συνεχιστούν κανονικά, τόσο για το 2012, όσο και για το 2013, ενώ θα ληφθεί πρόνοια για τη συνέχιση του προγράμματος για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, καθώς το ΥΠΑΑΤ θεωρεί τον παραδοσιακό ελαιώνα Άμφισσας αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και του Δελφικού Τοπίου».

Επίσης, την ίδια ημέρα, δηλαδή, την 19η Σεπτεμβρίου 2013, εξεδόθη αντίστοιχο Δελτίο Τύπου από το Γραφείο του τότε Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχου Περγαντά, όπου  μεταξύ των άλλων ανέφερε:
            «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Αθ. Τσαυτάρης με δήλωσή του δεσμεύτηκε για:
2) Την στήριξη της Πολιτείας για τον Παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας με την παράταση του προγράμματος προστασίας για 2 συν 3 χρόνια. Δύο από την τρέχουσα περίοδο για το 2012 και το 2013 (που οι γεωργοί θα πάρουν σύντομα τα χρήματά τους) και αυτό θα είναι έργο γέφυρα για να υποστηριχθεί για άλλα 3 χρόνια από τη νέα ΚΑΠ.
Έτσι τόνισε ο Υπουργός θα λύσουμε το πρόβλημα της υποστήριξης της καλλιέργειας του ελαιώνα με ένα πρόγραμμα που δεν γίνεται πουθενά αλλού».

Στις 17 Ιουλίου 2014, υποβλήθηκαν επίσημα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα νέα Επιχειρησιακά Προγράμματα για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, (ΕΣΠΑ), 2014-2020, για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο για την Πολιτική της Συνοχής 2014-2020.

Κατόπιν τούτων, Ερωτώνται οι κ.κ. συναρμόδιοι Υπουργοί:

1) Πότε θα καταβληθούν οι πληρωμές των δικαιούχων του Προγράμματος  «Προστασίας Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας – Μέτρο 214: Γεωργο-περιβαλλοντικές ενισχύσεις»;
Που οφείλονται οι καθυστερήσεις στις πληρωμές;

2) Έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις των δικαιούχων πληγέντων
ελαιοπαραγωγών από την περσινή πυρκαγιά στον παραδοσιακό ελαιώνα Άμφισσας;

3) Στα υποβληθέντα, από το αρμόδιο Υπουργείο, κείμενα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, (ΕΣΠΑ), 2014-2020 περιλαμβάνεται Δράση για τη Συνέχιση του Προγράμματος  για την «Προστασία του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας», όπως, κατά την 19η-9-2013, εξήγγειλε και δεσμεύτηκε ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης;
Παρακαλώ να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

4) Στην περίπτωση που, στα υποβληθέντα κείμενα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, δεν περιλαμβάνεται Δράση σε κάποιο Μέτρο για τη Συνέχιση του προγράμματος «Προστασίας Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας», παρά τις σχετικές εξαγγελίες του προηγούμενου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και της τότε Περιφερειακής Αρχής Στερεάς Eλλάδας, και έχοντας γνώση ότι υπάρχει ακόμη, χρονικά, η δυνατότητα υποβολής του συγκεκριμένου Προγράμματος, με τροποποίηση - προσθήκη των ήδη υποβληθέντων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, σάς Ζητώ να υποβάλλετε τώρα σχέδιο για τη συνέχιση του Προγράμματος «Προστασίας Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» και να πράξετε τα δέοντα ώστε αυτό να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

5) Εάν στα υποβληθέντα κείμενα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση δεν περιλαμβάνεται Δράση σε Μέτρο για τη συνέχιση του Προγράμματος «Προστασίας Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας», πού οφείλεται η μη υποβολή του συγκεκριμένου προγράμματος;
Παρακαλώ, Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.


Συνημμένα με την παρούσα σάς υποβάλλω:
1.      Το από 19-9-2013 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και
2.      Το από 19-9-2013 Δελτίο Τύπου του πρώην Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.



Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2014


               Η ερωτώσα Βουλευτής



                                                                                                  Ασπασία Μανδρέκα

                                                                                                     Βουλευτής Ν .Φωκίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου