Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Η Ικαρία κάνει τη διαφορά



Επιμέλεια: Μαριάννα Κουρκούνη
Πήρε το όνομά της από τον Ίκαρο και θεωρείται γενέτειρα του Διόνυσου, του θεού του γλεντιού και των πρώτων οινοποιών. Μάλιστα λέγεται πως στον Να με τα σωζόμενα θεμέλια του ναού αφιερωμένου στην Ταυροπόλο Αρτέμιδα, κατοικούσαν οι θαλάσσιες νύμφες Ναϊάδες.....
Η ελληνική μυθολογία δείχνει ιδιαίτερη αγάπη για το νησί ανατολικού Αιγαίου με τις έντονες αντιθέσεις στο φυσικό ανάγλυφο, τα βαθιά και δασωμένα φαράγγια, τα τραχιά τοπία, τους χειμάρρους και τις κρυφές παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά. Οι φήμες γύρω από τη ζεν ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της ισχύουν σε μεγάλο βαθμό οπότε μην ανησυχείτε για το αν θα προσαρμοστείτε εύκολα στους χαλαρούς ρυθμούς του νησιού. Θα μπείτε στο κλίμα μέχρι να πείτε “οτοστόπ”!

Σαν μανιταράκι που φύτρωσε στις πέτρες, το εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης στο σπήλαιο κοντά στον Κάμπο είναι κυριολεκτικά χτισμένο μες στον βράχο και δίνει μια από τις πιο όμορφες εικόνες του νησιού.
Στην περιοχή του σημερινού Κάμπου σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού, της Οινόης ή αλλιώς Διονυσιάδας,. Στο Δράκανο πάλι και συγκεκριμένα στο Φανάρι συναντάτε έναν πύργο του 4ου π.Χ. αιώνα και τα ερείπια ενός αρχαίου κάστρου. Εάν κινηθείτε προς τη βόρεια πλευρά, αναζητήστε στο χωριό Κασοίκια την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Δοργανά, την οποία περικλείει στους τοίχους του ένα βυζαντινό φρούριο. Σαν μανιταράκι που φύτρωσε στις πέτρες, το εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης στο σπήλαιο κοντά στον Κάμπο είναι κυριολεκτικά χτισμένο μες στον βράχο και δίνει μια από τις πιο όμορφες εικόνες του νησιού. Πάρτε δύναμη για τη συνέχεια με λουκουμάδες και λεμονάδα από το μικρό αναψυκτήριο που βρίσκεται εκεί κοντά. Αγγεία, χάλκινα εργαλεία, εδώλια και ό, τι άλλο ήρθε στο φως με τον καιρό και τις ανασκαφές εκτίθενται στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο του Άγιου Κήρυκου και σε εκείνο του Κάμπου.  
FLICKR/NATHAN
Χωρίς αμφιβολία όμως, η κορυφαία τουριστική ατραξιόν είναι τα δεκάδες πανηγύρια που στήνει εθελοντικά η τοπική κοινότητα για να συγκεντρώσει όλη τη νεολαία της Νικαριάς. Σε φάση κρασοκατάνυξης ντόπιοι και ξένοι κατακλύζουν την πλατεία χορεύοντας αιγαιοπελαγίτικους και ικαριώτικους ρυθμούς μέχρι το ξημέρωμα ή πιο μετά, όταν κουραστούν τα όργανα. Το φαΐ και το κρασί φτάνει για όλους και περισσεύει. Το... πιάτο ημέρας είναι συνήθως κατσίκι με πατάτες –σκέτο λουκούμι- και το συνοδεύει το κόκκινο, δυνατούτσικο ικαριώτικο κρασί. Όσο για τα καλύτερα γλέντια, αυτά θα τα βρείτε στην Ορεινή Λαγκάδα, την Ακαμάτρα και την Αρέθουσα. Έχοντας πάρει την εμπειρία του απόλυτου πανηγυριώτικου καλτ, ακολουθήστε τους δρόμους της νυχτερινής διασκέδασης προς στο Χριστό Ραχών. Εκεί θα βρείτε τα πιο ζωντανά και ατμοσφαιρικά στέκια και το «Δενδρόσπιτο», το all-day μπαρ που από τη στιγμή που άνοιξε μπήκε στα «οπωσδήποτε» του νησιού.
Ο Αρμενιστής.
Οι δρόμοι που οδηγούν στις ακτές της Ικαρίας δεν είναι πάντα εύκολα προσβάσιμοι αλλά αξίζει να βγείτε λίγο από τη βολή σας. Η μεγαλύτερη σε έκταση αμμουδερή παραλία είναι ο Φάρος που εκτείνεται στην ανατολική πλευρά και «βλέπει» στους Φούρνους. Από το Φάρο ξεκινά μονοπάτι για τον Δράκανο, την μυθική παραλία του Διονύσου, ενώ στον Άγιο Κύρηκο καταλήγουν τα θερμά νερά των ιαματικών πηγών της περιοχής. Για τα ιαματικά, ραδιούχα νερά της ακόμα πιο γνωστή είναι η λουτρόπολη των Θέρμων.
WIKIMEDIA COMMONS
Μια από τις πιο γνωστές παραλίες είναι ο Νας κοντά στον Αρμενιστή, ο οποίος καλοδέχεται τον γυμνισμό.
Στην περιοχή των Ραχών, η Μεσακτή ενδείκνυται για θαλάσσια σπορ και ιδιαίτερα για σερφ ενώ στην ψιλή άμμο της παραλίας Λιβάδι στήνουν σκηνή οι “γκρούβαλοι”, η... αυτόνομη ικαριώτικη φυλή των κατασκηνωτών. Μια από τις πιο γνωστές παραλίες είναι ο Νας κοντά στον Αρμενιστή, ο οποίος καλοδέχεται τον γυμνισμό. Από το φαράγγι του ποταμού Χάλαρη κοντά στον Να, μια περιοχή φυσικού κάλους με τρεχούμενα νερά και πλατάνια που έχει “αγκαλιάσει” το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, ξεκινά μονοπάτι προς το Χριστό Ραχών. Η απόλυτη καλλονή όμως είναι η παραλία Σεϋχέλλες στην περιοχή του Μαγγανίτη. Εξωτική σαν τ’ όνομά της κλέβει την παράσταση με τη λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά.
WIKIMEDIA COMMONS/STELIOS KIOUSIS
Ο Άγιος Κήρυκος.
Τι θα λέγατε για μια μικρή εκδρομή; Εάν σας πάει η καρδιά να «κλέψετε» μια μέρα από την Ικαρία αφιερώστε την στους Φούρνους, τη συστάδα νησιών στα μέσα της απόστασης προς τη Σάμο. Τα νησάκια είναι εύκολα προσβάσιμα από τον Άγιο Κύρηκο και ό, τι πρέπει για ολιγόωρη απόβαση και κολύμπι στην Ψιλή Άμμο και το Καμπί. Πέρα από τον Άγιο Κύρηκο, πλοία στην Ικαρία δένουν και στο δεύτερο λιμάνι του νησιού, τον Εύδηλο. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση ενώνει το νησί με τη Σύρο, την Μύκονο, τη Μυτιλήνη τη Σάμο και φυσικά με το λιμάνι του Πειραιά. Το αεροδρόμιο βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΙΑΟΥ
Η Μονή της Θεοσκέπαστης στην Ικαρία χτισμένη σαν σπήλαιο στα βράχια.
Διαμονή
To Ερωφίλη Beach Hotel (22750 71058-9, www.erofili.gr) βρίσκεται στον Αρμενιστή, προς τη Μεσακτή και το Λιβάδι. Το μεγάλο μπαλκόνι του ξενοδοχείου που ατενίζει το Αιγαίο θα γίνει το αγαπημένο σας σημείο για πρωινό και χαλάρωση. Στην ίδια περιοχή, εναλλακτική επιλογή είναι το Cavos Bay Hotel (22750 71381-3, www.cavosbay.com.gr)  και τα διαμερίσματα του ξενώνα Η Κοιμητέ (22750 71545, www.ikariarooms.gr) που είναι εξοπλισμένα με κουζίνα για να έχετε την άνεσή σας. Στον Άγιο Κύρηκο, το Pyrgos Exclusive Boutique Villas (22750 22105, www.pyrgos-ikaria.com) διαθέτει 6 ξεχωριστές και κουκλίστικες, πετρόχτιστες βίλες. Το ξενοδοχείο Κεραμέ (22750 31434,www.keramehotel.gr) με τον χαρακτηριστικό ανεμόμυλο λίγο έξω από τον Εύδηλο αποτελεί καλή βάση για εξορμήσεις στο νησί, ενώ το… αδερφάκι του, ο Αθέρας Αθέρας (2275 031434,www.atherashotel.gr) βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού.
Info
Hellenic Seaways: 210 4199000, www.hellenicseaways.gr
Nel Lines: 210 4115015, www.nel.gr
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου