Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ … ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

Κορινθιακός: Eνιαία περιοχή, με ενιαία Χωροταξία και Διοίκηση
  
                                                                                                    ΑΙΓΙΟ   21/08/2014

                          ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ …………………
                          ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.
 Με αφορμή την επισημότητα του τελετουργικού που ακολούθησε η Δημοτική αρχή  Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας στην Βοιωτία, για την ανάρτηση της γαλάζιας σημαίας στην παραλία του Αγ. Ισιδώρου Αντίκυρας στις 27/06/2014  θα θέλαμε  να  σχολιάσουμε  τα παρακάτω με το παρόν δελτίο τύπου.....

ΓΙΑΤΙ  αυτές οι επισημότητες  και οι τυμπανοκρουσίες ;
Είναι ένα τόσο σημαντικό γεγονός  που χρειάζεται όλη αυτή η τελετή;
Μήπως θέλουν να κρύψουν κάτι από τους πολίτες της Αντίκυρας και των Ασπρων σπιτιών αλλά και ευρύτερα του Κορινθιακού Κόλπου;
ΓΙΑΤΙ  η πιστοποίηση της Διεύθυνσης Υδάτων του ΥΠΕΚΑ  για μη μικροβιολογική επιβάρυνση ( δηλ.  κολοβακτηρίδια και εντεροκόκκους ) των νερών  του κόλπου της Αντίκυρας και της παραλίας του Αγ. Ισίδωρου, μεταφράζεται από τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, και όχι μόνο, σε ( εξαιρετικής  ποιότητας ύδατα γενικά ) ;
Με βάση την οδηγία  76/160/ΕΟΚ στις 8/12/1975 μπαίνουν  για πρώτη φορά  οι προϋποθέσεις για  την ποιότητα των νερών κολύμβησης. Θέτονται  (19) δέκα εννέα παράμετροι. Δηλ. μικροβιολογικοί δείκτες,  επιβαρύνσεις από φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, νιτρικά και φωσφορικά.

Με την νεώτερη οδηγία της Ε.Ε. 2006/7/ΕΚ  σχετικά με την διαχείριση της ποιότητας των νερών κολύμβησης  περιορίζονται οι παράμετροι από τις δέκα εννέα σε  (2) δύο.
Δηλαδή, ερευνάται  στα δείγματα που συλλέγονται με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ, η ύπαρξη μόνο εντερόκοκκων  και κολοβακτηριδίων ( μικροβιολογικοί  δείκτες ).
Στα δείγματα αυτά  αν υπάρχουν  φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και άλλες χημικές επιβαρυντικές ενώσεις , για τους  χορηγήσαντες τις γαλάζιες σημαίες είναι αδιάφορο.
Άραγε  γιατί αφαιρέθηκαν  οι παράμετροι χημικής ρύπανσης ;
Ολοι  μας γνωρίζουμε τα επικίνδυνα επίπεδα χημικής ρύπανσης  της περιοχής του κόλπου της Αντίκυρας  και όχι μόνο,  με βαρέα μέταλλα, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες  κλπ.
Αυτό  πιστοποιούν οι μελέτες των καθ’ ύλην αρμοδίων ερευνητικών ιδρυμάτων .
  
ΓΙΑΤΙ  η Ελληνική πολιτεία ( ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια στερεάς Ελλάδας, Δημοτική αρχή ) αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση ποιότητας των υδάτων της περιοχής αυτής;
Με  έγγραφό της  προς την Ομοσπονδίας μας  στις 10/06/2011 η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ  απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Ομοσπονδίας μας, αναφέρει.

« Σύμφωνα με τα στοιχεία που η υπηρεσία μας συγκέντρωσε – αξιολόγησε και απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα  πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή του άρθρου 5 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ  συμπεραίνεται ότι :
Ο Κορινθιακός  Κόλπος  χαρακτηρίσθηκε ως υδατικό σύστημα που βρίσκεται  σε καλή κατάσταση,
με εξαίρεση τον Ορμο  Κορίνθου, Ιτέας και Αντίκυρας, που βρίσκονται σε Μέτρια κατάσταση και σε κίνδυνο  ( at risk ) μη εκπλήρωσης του περιβαλλοντικού στόχου της οδηγίας για καλή οικολογική κατάσταση.»
Πως γίνεται από την ίδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ να χαρακτηρίζονται τα νερά του κόλπου της Αντίκυρας με βάση  τις δειγματοληψίες « εξαιρετικής ποιότητας » ;
Δεν μπορεί κάτι μας κρύβουν.
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα από τον κάθε ΠΟΛΙΤΗ είναι:
Αν σε μια θαλάσσια περιοχή δεν έχουμε  οργανική ρύπανση  αλλά χημική με ανόργανους ρύπους η Πολιτεία, εφαρμόζοντας την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαγορεύει να κάνουμε μπάνιο  ΝΑΙ ή  ΟΧΙ και για ποιους λόγους;
Περιμένουμε  απάντηση επίσημη από το ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Κλείνοντας αυτό το δελτίο τύπου  της ΑΛΚΥΩΝ, λέμε στους ΠΟΛΙΤΕΣ  ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, που ζούμε στον Κορινθιακό Κόλπο, όταν μπαίνει σε δοκιμασία η ποιότητα ζωής  μας  προς όφελος των ελαχίστων.
Λύσεις υπάρχουν πολλές. Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες  της Πολιτείας.
Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό αν χρειαστεί.



                                            Για το Δ.Σ. της ΑΛΚΥΩΝ

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

    ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ                                    ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΘΥΜΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου