Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΒΑΡΕΛΟΠΟΙΪΑ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΑΛΑ (ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ) - ΒΙΝΤΕΟ

ΟΙ ΒΑΡΕΛΑΔΕΣ
Οι βαρελάδες της Σουβάλας ήταν ξακουστοί τεχνίτες.
Κατασκεύαζαν: αδράχτια, ρόκες, σφοντύλια, βαρέλια, βαρέλες, τσίτσιες, κουτάλια, κουτάλες κι άλλα τέτοια είδη, πράγματα χρήσιμα για τις νοικοκυρές εκείνης της εποχής....

Είδη που δεν πουλούσαν μόνο στις νοικοκυρές ρου χωριού τους, αλλά και στις νοικοκυρές πολλών άλλων χωριών, όπου και πήγαιναν με τα μουλάρια ή τα γαϊδούρια τους φορτωμένα με τα κατασκευάσματά τους.
Η μοναδική ύλη που χρησιμοποιούσαν οι βαρελάδες ήταν το ξύλο: πεύκο και έλατο, που το έβρισκαν ανεβαίνοντας στον Παρνασσό, σε μέρη όχι πολυσύχναστα, γιατί όντας φτωχοί, μη έχοντας δηλαδή τα χρήματα που έπρεπε να δώσουν στη Δασική Υπηρεσία για να πάρουν τη σχετική άδεια, ήταν όλοι τους λ α θ ρ α ί ο ι.

….Διάλεγαν τα πεύκα ή τα έλατα που έπρεπε για να κάνουν τη δουλειά τους, κι αμέσως μετά το λόγο είχαν τα κοφτερά τσεκούρια τους.
Φόρτωναν τις δόγες που έβγαζαν πελεκώντας τους κορμούς, κατέβαιναν όσο μπορούσαν μυστικά στο χωριό, κι από την άλλη μέρα στα μικρά εργαστήριά τους άρχιζαν τη δουλειά τους.
Πολλές φορές όμως γίνονταν αντιληπτοί από τους δασοφύλακες.
Τον Δεκέμβριο δε του 1908 ο τύπος της εποχής (Εφημερίδα ΣΚΡΙΠ 22-12-1908) αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν την εποχή εκείνη οι βαρελάδες ακόμη και με εισαγόμενες τάβλες

΄΄ εκ Τεργέστης ή Καραντίας΄΄
Αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιάννη Μαρρέ
΄΄ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ - ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
                                              ΣΚΡΙΠ  22-12-1908
Αρχείο ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου