Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

cine ITEA κινηματογραφική λέσχη - «FRANCIS HA» (2013)

Θερινό σινεμά: «cineitea»
Παρασκευή 20/6/2014 στις 9.30μμ
Στη μαρίνα Ιτέας
(στο παρκάκι, πίσω από το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου)
Η ταινία «FRANCIS HA» (2013)
Από τον βραβευμένο με Oscar Νόα Μπάουχμαν
Πρωταγωνιστούν: Η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα 2014 Γκρέτα Γκέργουϊκ, ο Μίκι Σάμνερ, η Σόφι Λέβι

Μια απολαυστική, ανθρώπινη ταινία με χιούμορ.

ΥΠΟΘΕΣΗ....

Η Φράνσις είναι 27 χρονών. Ζει στη Νέα Υόρκη, νομίζει ότι είναι επαγγελματίας χορεύτρια αλλά δε χορεύει και τόσο καλά,  Δείχνει μεγαλύτερη, αλλά συμπεριφέρεται τόσο «ανώριμα». Πάντα μοιράζεται ένα διαμέρισμα με φίλους γιατί τα οικονομικά της δεν της επιτρέπουν κάτι διαφορετικό.
            Ο φίλος της την παρατάει, η κολλητή της μετακομίζει και τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, ωστόσο το ηθικό της δεν κάμπτεται εύκολα, χάρη στην αισιοδοξία της. Συγκατοικεί με δυο νέα αγόρια. Οι στιγμές της καθημερινότητάς τους με αστεία, ανία και αυτό το σκότωμα χρόνου που είναι ίδιον της νεότητας γίνεται το κεντρικό μοτίβο της ταινίας. Η Φράνσις προσπαθεί να κρατήσει τη ζωή στα χέρια της κι ενώ αυτή κυλάει σαν άμμος ανάμεσα στα δάχτυλά της, εκείνη το αντιμετωπίζει σαν διασκεδαστικό παιχνίδι.
Ο Μπάουμπαχ απογυμνώνει την καθημερινότητα της Φράνσις  από το χρώμα της πόλης, δίνοντας έμφαση στη διαδοχή των καταστάσεων που της συμβαίνουν σαν τυχαία ενσταντανέ διαφορετικών ταχυτήτων.
Η ερμηνεία της Γκέργουϊκ παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στο πόσο πετυχημένα αποδίδεται η νοοτροπία της ηρωίδας της στην οθόνη, το πόσο πειστική γίνεται μια συμπεριφορά που δεν μοιάζει να πατά σε κανενός είδους λογική. Γεμάτη με θετική ενέργεια, με μια αμηχανία που αγαπάς, με έναν τρόπο που συχνά την οδηγεί να βάζει η ίδια τρικλοποδιές στον εαυτό της, η Φράνσις απέχει πολύ από έναν ιδανικό χαρακτήρα. Κι ακριβώς γι αυτό σε κερδίζει ξανά και ξανά.
Γυρισμένη σε ασπρόμαυρο, αυτή η ταινία του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου, έχει κάτι από τον ανέμελο αέρα ενός φιλμ της γαλλικής νουβέλ βαγκ. Ένα ταξίδι της Φράνσις στο Παρίσι καθώς και οι μουσικές του Ζορζ Ντελρί που χρησιμοποιούνται συχνά, σίγουρα βοηθούν μια τέτοια αίσθηση να εδραιωθεί.
Σε μια περίοδο τόσο δύσκολη και ζοφερή όσο η σημερινή, μοιάζει απρόσμενο δώρο μια μικρή υπενθύμιση ότι η ζωή κυλά κι όποιος τρέξει από πίσω της θα βγει και χαμένος αλλά και νικητής. Τόσο μαγική όσο η χαρά της κοριτσίστικης ανεξαρτησίας και τόσο πειστική όσο το ότι αν παραπατήσεις στο πεζοδρόμιο, μπορείς, απλώς, να σηκωθείς, το «Frances Ha» είναι η επιτακτική… «αντιταινία», επίκαιρη, αλλά  και διαχρονική.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/6 στις 9.30μμ
θα προβληθεί η βρετανική ταινία «Philomena» (2014)
του Στήβεν Φρίαρς με την Τζούντι Ντεντς και τον Στηβ Κούγκαν.

Τέσσερεις υποψηφιότητες για Οσκαρ, τρεις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου