Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Συμπόσιο για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Πέρασαν εκατό ολόκληρα χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο το γεγονός είναι ακόμη και στις ημέρες μας αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.....
 συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης οργανώνει, τον Ιούλιο στους Δελφούς, διεθνές συμπόσιο με θέμα: «1914- 1924 Τα χρόνια των ανατροπών: Ευρώπη και Ελλάδα» καθώς και πολλές παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Θέατρο Φρύνιχος και τη Ρωμαϊκή Αγορά του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.
«Η Ελλάδα, εξαιτίας αυτού του παγκόσμιου πολέμου, βρέθηκε κάποια στιγμή όχι μόνο στη Σμύρνη αλλά και στην Πόλη και εκεί τελειώνει η Μεγάλη Ιδέα. Αν δεν είχε φύγει ο Βενιζέλος το 1920, αμέσως μετά τη Συνθήκη των Σεβρών, τότε, ίσως, η κοιτίδα του Γένους θα ήταν διαφορετικά από σήμερα, που είναι 15 εκατομμύρια Τούρκοι, οι οποίοι απειλούν ότι θα κάνουν την Αγιά Σοφιά τζαμί» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένη Αρβελέρ και συμπλήρωσε:
«Αμέσως μετά την πτώση του τείχους είπα στους Γερμανούς ότι σήμερα έχετε κερδίσει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μου απάντησαν "σωστά, τώρα μας μένει να κερδίσουμε τον Α'". Ό,τι γίνεται σήμερα στη Μέση Ανατολή είναι ένας απόηχος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου».
Το διεθνές συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και παράλληλα θα παρουσιαστούν, στις 4 Ιουλίου συναυλία της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας της Κέρκυρας, στις 5 Ιουλίου μία μουσική παράσταση με τη σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου, σε ένα ταξίδι με τραγούδια του Μεσοπολέμου που αγαπήθηκαν και στις 15 Ιουλίου η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Ιππόλυτος του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πραγματοποιηθεί, τον Νοέμβριο στην Αθήνα, σε συνδιοργάνωση με το Νομισματικό Μουσείο, έκθεση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννησή του. Θα εκτεθούν έργα λαϊκά και λόγια, έργα καλλιτεχνικής χειροτεχνίας, ενθυμήματα, έγχρωμες λιθογραφίες, φωτογραφίες και νομίσματα. Εκθέματα θα δανείσουν φορείς, όπως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ιστορικό Αρχείο Χανίων, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο της ΕΡΤ, η συλλογή της Alpha Bank, το Μουσείο Βενιζέλου και πολλοί συλλέκτες.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, όπως τόνισε ο διευθυντής του, καθηγητής Θανάσης Μαρκόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματός του, θα συνεχίσει τα Σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, από τις 3 έως τις 13 Αυγούστου, με καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Τσεχία και τη Σλοβενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου