Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Καύσωνας: γνωστές και άγνωστες επιπτώσεις

Ο καύσωνας πλησιάζει προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να γνωρίστε τα προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με τον καύσωνα και μάθετε πως θα τα αποφύγετε.

Τι μπορεί να μας προκαλέσει ο καύσωνας;...

1. Η θερμική εξάντληση

Μπορεί να συμβεί όταν καταβάλουμε κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα σε υψηλές θερμοκρασίες ή εργαζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Στην περίπτωση αυτή το σώμα μας χάνει πολλά υγρά μέσω της εφίδρωσης. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, η θερμοκρασία του σώματος θα συνεχίσει να αυξάνεται και η μπορεί να οδηγηθούμε θερμοπληξία. Συχνά συνοδεύεται από πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, ζαλάδες και έντονη εφίδρωση. Βρεθείτε άμεσα σε χώρο με κλιματισμό ή μπροστά σε κάποιον ανεμιστήρα, και δροσιστείτε με βρεγμένες πετσέτες. Απαιτείται η λήψη πολλών υγρών.

2. Θερμοπληξία

Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση ιδιαίτερα αν αμεληθεί αφού μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία.   Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί αρκετά και να προκληθεί ακόμη και εγκεφαλική βλάβη. Αν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει άμεσα να πάτε σε δροσερό χώρο και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

3. Γαστρεντερικά προβλήματα

Η ζέστη πειράζει και στο στομάχι, λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές τις ζεστές ημέρες παρατηρείται μια αύξηση των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία και ένα σημαντικό ποσοστό αυτών υποφέρουν από γαστρεντερολογικά προβλήματα.  Σε με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παρατεταμένες περίοδοι ζέστης μπορεί να επιδεινώσουν συμπτώματα που σχετίζονται με γαστρεντερικές παθήσεις, όπως το  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η λοιμώδης γαστρεντερίτιδα. Για κάθε επιπλέον ημέρα που παρατείνεται η ζέστη,  αυξάνεται κατά 4,6% κατά μέσο όρο ο κίνδυνος νοσηλείας εξαιτίας σπαστικής κολίτιδας και κατά 4,7% λόγω λοιμώδους γαστρεντερίτιδας εξαιτίας κάποιας μόλυνσης από ιό ή βακτήριο, όπως είναι η σαλμονέλα. Η  αφυδάτωση και η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες λόγω της ζέστης, σε συνδυασμό με το αυξημένο στρες που προκαλεί, είναι οι αιτίες.

4. Κράμπες

Πρόκειται για μυϊκούς πόνους που συμβαίνουν εξαιτίας της αφυδάτωσης του σώματος. Οι κράμπες είναι ένα  προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο καύσωνας στο σώμα μας, αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στη ζέστη.
Καύσωνας: γνωστές και άγνωστες επιπτώσεις

3 τρόποι για να... φάτε τον καύσωνα

1. Νερό και αλάτι

Αν δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υπέρτασης, η κατανάλωση αλατιού με μέτρο, μέσω των γευμάτων θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να αντεπεξέλθει στον καύσωνα. Το νάτριο συμβάλλει στην εξοικονόμηση υγρών του οργανισμού μας, και αυτή του η ιδιότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην περίοδο του καύσωνα όπου η απώλειά υγρών είναι αυξημένη. Και βέβαια μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με νερό και χυμούς.

2.Μην ξεχνάτε τις σαλάτες

Οι σαλάτες ενυδατώνουν και δροσίζουν τον οργανισμό συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του. Συνοδεύετε, λοιπόν τα γεύματα σας με δροσιστικές σαλάτες που πέρα από όλα τα άλλα σας προσφέρουν και πολλά θρεπτικά συστατικά.

3.Τρώτε λίγο και συχνά

Η σωστή κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ιδιαίτερα σημαντική για να μπορέσει ο οργανισμός μας να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της έντονης ζέστης. Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα που σας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια ώστε να καταπολεμήσετε την ατονία που σας προκαλεί η ζέστη και αποφύγετε ''βαριά'' και ''μεγάλα'' γεύματα.
pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου