Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Επιχειρήσεις μέσα στα δάση και με τη βούλα του νόμου!

Ανοίγει ο δρόμος για οικοδόμηση μέσα στα δάση με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εκτός από τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων, προβλέπεται και η κατασκευή αυτόνομων τουριστικών κατοικιών.....
Πάντως, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αυτές οι κατοικίες θα μπορούν να πωλούνται σε ιδιώτες ή αν θα παραμένουν σε καθεστώς παραχώρησης. Πλέον, με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται επιτρέπονται περισσότερες δραστηριότητες στα δάση, όπως είναι για παράδειγμα η λειτουργία βιομηχανιών άντλησης και εμφιάλωσης νερού.
Οπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, «με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, όποιο κομμάτι δάσους καταστραφεί από τις παρεμβάσεις θα ξαναφτιαχθεί με ευθύνη των ίδιων των επενδυτών».Την ίδια ώρα, στις αναδασωτέες εκτάσεις θα επιτρέπεται η κατασκευή και λειτουργία έργων υποδομής, όπως δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου και αναμένεται να κατατεθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά. Ωστόσο, αν και έχει τεθεί υπό διαβούλευση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τώρα βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.
Οπως αφήνουν να εννοηθεί πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου οφείλεται στο γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των νέων αναπτυξιακών αναγκών για τις οποίες υπάρχει κυβερνητική δέσμευση να προχωρήσουν, και της προστασίας των δασών.
Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, εκτός από τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, τα γήπεδα γκολφ αλλά και τους οργανωμένους τουριστικούς υποδοχείς - όπου θα αναπτυχθούν τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα - , ανοίγει ο δρόμος και για κέντρα ιαματικού τουρισμού, αναζωογόνησης και ευεξίας μέσα σε δάση.
Σε  ό,τι αφορά τα τουριστικά καταλύματα, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται από 0,1 που είναι σήμερα σε 0,05, ενώ οι προς οικοδόμηση χώροι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% της έκτασης.
Εως σήμερα, ο βασικός κορμός της δασικής νομοθεσίας είναι ο Νόμος 998 του 1979. Στα 16 άρθρα του νόμου (από το άρθρο 45 έως το 61) περιγράφονται όλες οι επιτρεπόμενες παρεμβάσεις. Ωστόσο, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, το καθένα από αυτά τα άρθρα έχει τροποποιηθεί πολλές φορές, με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί ένας γραφειοκρατικός λαβύρινθος. «Τώρα επιχειρούμε μια κωδικοποίηση όλων των παρεμβάσεων σε ένα ενιαίο κείμενο προκειμένου ο κάθε πολίτης και επιχειρηματίας να ξέρει τι επιτρέπεται και τι όχι» συμπληρώνουν.
Μάλιστα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, πλέον απλουστεύεται το θεσμικό πλαίσιο αλλά προστατεύεται και το δάσος. Με το νομοσχέδιο αλλάζει η διαδικασία αναγνώρισης των αγρών που άλλαζαν μορφή (δηλαδή από αγροτικές εκτάσεις έγιναν δασικές επειδή εγκαταλείφθηκαν). Για να προχωρήσει η διαδικασία, απαιτούνται αεροφωτογραφίες του ’45 ή του ’60 - αν δεν υπάρχουν παλαιότερες - που να αποδεικνύουν ότι η περιοχή δεν ήταν δάσος, αλλά και τίτλοι ιδιοκτησίας πριν από το 1946.
Επιπλέον, μπορούν να καλλιεργηθούν «δασωμένοι αγροί» και μεταγενέστερα, αρκεί να υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας πριν από το 1975. Οπως διευκρινίζουν από το ΥΠΕΚΑ, αν έχει αλλάξει η χρήση του δασωμένου αγρού, τότε η έκταση θα περιέχεται στην κυριότητα του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου