Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Λέμε όχι στον εμπαιγμό. Εκμεταλλευτές S&B και ΕΥΔΑΠ

Γράφει ο Νίκος Εμμανουήλ
Όλοι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι μας, αποτελούν το αντικείμενο εκμετάλλευσης μας των λογής-λογής εκμεταλλευτών μας με πρώτους την ΕΥΔΑΠ και την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ. Ο ένας εκμεταλλεύεται το νερό μας, το νερό του Μόρνου και ο δεύτερος, τον ορυκτό πλούτο του νομού μας, τους βωξίτες μας.....
Δεν είναι άκαιρο να θυμηθούμε ότι ο νομός μας μετατράπηκε από τριεδρικό σε διεδρικό και τελευταία σε μονοεδρικό, γιατί έλειψε από τους αιρετούς και δοτούς ηγέτες μας το όραμα αλλά και το ενδιαφέρον για τη Φωκίδα.Δεν είναι άσκοπο, να αναφέρουμε ότι ο πακτωλός των οικονομικών ενισχύσεων που έρευσε στη χώρα μας από την πρώην ΕΟΚ και νυν ΕΕ, η μεγαλύτερη δηλαδή οικονομική «πίτα» (από ιδρύσεως του νεότερου Ελληνικού κράτους), δεν πέρασε από το νομό μας παρά το ότι και ανάγκες είχε και βρέθηκε στην πλεονεκτική θέση να διαθέτει σε κυβερνητικά σχήματα υπουργούς. Κανένας ηγέτης μας δεν διέθετε φαίνεται το όραμα αλλά και το ενδιαφέρον για τη Φωκίδα.
Δεν είναι παράταιρο να θυμηθούμε ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να πας από τα Καστέλια έως το Ευπάλιο- από το ένα άκρο του νομού στο άλλο- είναι περισσότερος από 3 ώρες, όσος δηλαδή είναι και ο χρόνος που χρειάζεσαι να πας από την Αθήνα μέχρι την Πάτρα ή από την Αθήνα μέχρι την Καλαμάτα και να διασχίσεις 4 νομούς! Δεν έχουν άραγε ταξειδέψει στους δρόμους της Φωκίδας οι ηγέτες μας; Δεν έχουν αισθανθεί έστω ντροπή, να μνημονεύουμε τους Απριλιανούς συνταγματάρχες σαν τους τελευταίους κυβερνήτες που πρόσεξαν το νομό μας και παρήγαγαν έργο;
Δεν είναι αδόκιμο τέλος να αναφέρουμε ότι, παρά τα απογραφικά μας φκιασιδώματα, ολόκληρος ο πρώην Δήμος Καλλιέων των 7 Δημοτικών Διαμερισμάτων και των 2.327 κατοίκων δεν διαθέτει ούτε ένα σχολείο , ενώ ολόκληρος ο πρώην Δήμος Βαρδουσίων των 13 Δημοτικών Διαμερισμάτων και των 2.230 κατοίκων δεν διαθέτει και αυτός σχολείο! Ο νομός μας ερημώνει από χρόνο σε χρόνο από δεκαετία σε δεκαετία! Δεν το βλέπουν άραγε οι ηγέτες μας; Ο νομός μας ερημώνει γιατί δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, δεν βελτιώνονται οι υποδομές, δεν υπάρχουν δουλειές! Και παράλληλα, όλοι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι μας, αποτελούν το αντικείμενο εκμετάλλευσης μας των λογής-λογής εκμεταλλευτών μας με πρώτους την ΕΥΔΑΠ και την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ. Ο ένας εκμεταλλεύεται το νερό μας, το νερό του Μόρνου και ο δεύτερος, τον ορυκτό πλούτο του νομού μας, τους βωξίτες μας.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η πολιτική ηγεσία του νομού μας σφυρίζει αδιάφορα! «Δεν είναι πολιτικώς σωστό να φέρουμε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση!» είναι η επωδός κάθε προσπάθειας μας να πείσουμε τους τοπικούς ηγέτες μας για την ανάγκη ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ αναπτυξιακών αντισταθμιστικών οφελών! Περιοριζόμαστε να… ζητήσουμε από τη ΕΥΔΑΠ να μας δώσει νερό να ποτίσουμε τον ελαιώνα της Άμφισσας! Μέχρι εκεί μπορούμε να φτάσουμε! Ζητάμε το έλασσον! Αυτό είναι το ανάστημά μας! Λες και αν ποτιστεί ο ελαιώνας της Άμφισσας θα γεμίσει παιδιά το σχολείο της Πυράς ή θα ανοίξει διτάξιο σχολείο στο Δήμο Βαρδουσίων!
Λες και το πρόβλημα της Φωκίδας είναι το πότισμα του ελαιώνα! Όταν όμως δεν συνειδητοποιούν οι αιρετοί μας ότι εξελέγεις αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας και όχι αντιπεριφερειάρχη Άμφισσας, όταν δεν σε απασχολεί η ερήμωση της Μουσουνίτσας που απέγραψε 572 άτομα ενώ στην ουσία γνωρίζεις ότι κατοικούν μόνιμα 15, ή η ερήμωση της Πυράς που και αυτή απέγραψε 174 άτομα ενώ στην ουσία γνωρίζεις ότι κατοικούν 5 (η οικογένεια του παπά), τότε περιορίζεσαι στο έλασσον! Τότε αποδεικνύεσαι ότι είσαι αντιπεριφερειάρχης του ελάσσονος γιατί το μέγιστο ξεπερνάει τις δυνατότητές σου. Είμαστε δηλαδή περιφέρεια της ήσσονος προσπάθειας.
Είναι λυπηρό ότι οι τοπικοί ηγέτες μας δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη μια απλή αλήθεια: Ότι η ανάπτυξη του νομού μας και το ξαναζωντάνεμα του τόπου μας, πρωτίστως της ορεινής Φωκίδας, η ημερομηνία λήξεως της οποίας βρίσκεται πλέον πολύ κοντά, περνάει μέσα από το Μόρνο και τις στοές των βωξιτών μας.
Εκεί βρίσκεται το κλειδί της υπάρξεώς μας. Αφού δεν εκμεταλλευτήκαμε τους πακτωλούς των χρημάτων της ΕΕ, όπως έκαναν οι Άνω Χώρες της Ναυπακτίας, η ελπίδα μας βρίσκεται στο Μόρνο και τους βωξίτες μας. Και αφού δεν έχουμε ηγεσία με ανάστημα να απαιτήσει το μείζον και όχι το έλασσον, ας κλάψουμε ‘όλοι μαζί αφού δεν αξίζουμε να δοθεί και στην Φωκίδα η ιδιότητα του ισότιμου νομού της Ελλάδας. Ισότιμου με την Αρκαδία, την Φλώρινα και την Κοζάνη.
Ο Νίκος Εμμανουήλ ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας με το συνδυασμό του Θανάση Γιαννόπουλου κι εκδίδει την εφημερίδα "Μαίστρος της Φωκίδας".
Αντλήθηκε από: maistrosfokidas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου