Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Αλ. Τσίπρας στο debate των 5 υποψηφίων για την Προεδρία της Κομισιόν

«Ονομάζομαι Αλέξης Τσίπρας και προέρχομαι από μια χώρα που έγινε πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας» ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στο debate των υποψηφίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διοργανώνεται από την EBU.....

Με καταστροφικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία, έχουν δώσει, πρόσθεσε, πάνω από 1 τρισ. για τράπεζες και μόνο 6 δισ. για την ανεργία. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για την Ευρώπη με μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και νέες πολιτικές με «αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία».
Για να βγούμε από την κρίση στην Ελλάδα χρειάζεται μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και να προκριθεί μια λύση, όπως στη Γερμανία το 53.
«Κρίνεται απαραίτητη μια συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους με εξυγίανση και ελάφρυνση των κόκκινων δανείων αλλιώς θα φορτώνουμε χρέη πάνω στα χρέη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι δημοσιονομικό αλλά «το φάρμακο έκανε χειρότερα τον ασθενή».
Η λιτότητα κάνει την Ευρώπη αποκρουστική στους πολίτες, δεν είναι ελκυστική για τους νέους ανθρώπους και ευθύνεται για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.
Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν πρέπει να πειραματίζεται με τα υλικά του ψυχρού πολέμου. Η Ευρώπη οφείλει να μην αποδεχθεί την άνοδο των Νεοναζί γιατί αυτό αποτελεί στίγμα στο ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο.  Ο Ουκραινικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται την αυτοδιάθεση των λαών, η Ουκρανία θα πρέπει να αποτελεί γέφυρα ειρήνης και συμφιλίωσης ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη.
Το μεγαλύτερο έλλειμμα από το οποίο μαστίζεται η Ευρώπη είναι έλλειμμα δημοκρατίας. Οι πολίτες απέχουν γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι.
Ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε,  χωρίς να πάρει απάντηση τον κ. Γιούνκερ και τον Μ. Σούλτς, για το τι έγινε στην παρασκηνιακή σύνοδο των Καννών. «Για ποιο λόγο έπρεπε να αποφασίσετε εσείς για το αν θα γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα ή όχι;»
«Είτε με περισσότερη δημοκρατία θα συνεχίσει η Ευρώπη, είτε το όραμα της Ευρώπης θα καταρρεύσει» ενώ αναφέρθηκε στο όραμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για «μια Ευρώπη των λαών, με περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή, με δημοψηφίσματα και όχι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες».
Το αποψινό debate των πέντε υποψηφίων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αυτή τη φορά, για την ανάδειξη του Προέδρου της Κομισιόν διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο οι συσχετισμοί δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Η συζήτηση είναι συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Eurovision, με συντονίστρια την Ιταλίδα δημοσιογράφο Μόνικα Ματζόνι παρουσιάστρια και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24, συμμετείχαν, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Γκι Βερχόφσταντ, νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιος του ίδιου κόμματος και η Σκα Κέλλερ υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων.  Η κουβέντα διεξήχθη στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπροστά σε κοινό πολιτών.
Οι πολίτες μπορούσαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το hashtag #tellEurope.
Απευθείας μετάδοση  από το left.gr, το ρ/δ «Στο Κόκκινο» (105,5), το ERTopen.com και αναλογικά όπου εκπέμπει η ΕΡΤ.

1 σχόλιο: