Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Οι Μαυρογιαλούροι ζουν και βασιλεύουν

Γράφει ο Πέτρος Βέργος
Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που έως χθες είχαν την τύχη του Δήμου στα χέρια τους και φέρουν απόλυτα την ευθύνη για το σημερινό του κατάντημα, ξαφνικά ξύπνησαν από κάποιο είδος λήθαργου που είχαν πέσει και σήμερα ανακαλύπτουν πράγματα τα οποία μας τα μεταφέρουν όπως ο δάσκαλος μεταφέρει το μάθημα στους μαθητές του....

Έχει γίνει πλέον θέσφατο οι υποψήφιοι των διάφορων κομμάτων ή εκλογικών σχηματισμών σε δημοτικό ή Περιφερειακό επίπεδο....
να βγαίνουν στον κόσμο με ''προγραμματικές θέσεις'' και να υπόσχονται τα πάντα (όχι όλοι), παρουσιάζοντάς τα με τρόπο όμορφο και αποσκοπώντας φυσικά στην κατάκτηση μιας θέσης στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Θα ξεκινήσω με τους απερχόμενους τοπικούς παράγοντες του Δήμου Δελφών, οι οποίοι διεκδικούν ξανά το χρίσμα και κάποιοι εξ αυτών την πολλή ξεχωριστή θέση του Δημάρχου.
Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που έως χθες είχαν την τύχη του Δήμου στα χέρια τους και φέρουν απόλυτα την ευθύνη για το σημερινό του κατάντημα, ξαφνικά ξύπνησαν από κάποιο είδος λήθαργου που είχαν πέσει και σήμερα ανακαλύπτουν πράγματα τα οποία μας τα μεταφέρουν όπως ο δάσκαλος μεταφέρει το μάθημα στους μαθητές του.
Μας λένε και προσπαθούν να μας πείσουν, αν είναι δυνατόν, ότι ζούμε σε ένα Δήμο:

Α) «Προικισμένο από τη Φύση και την Ιστορία. Ένα Δήμο που διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον με μεγάλη ποικιλομορφία τοπίων, ψηλά βουνά με απέραντα δάση και εκπληκτικές κορυφογραμμές, πολυδαίδαλα, γραφικά και καλά προστατευμένα παράλια, μια μοναδική εναλλαγή μεταξύ μεσογειακών και αλπικών ζωνών σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων».
Καλό το μάθημα της Γεωγραφίας και οι διαπιστώσεις σωστές, αλλά ανήκουν σε παρελθόντα χρόνο. Τα σημερινά δεδομένα είναι διαφορετικά. Γι' αυτά κουβέντα... Για την καταστροφή που έχουν υποστεί όλα αυτά τα τόσο όμορφα που αναφέρονται παραπάνω τίποτα. Κουβέντα για την πολιτικής την οποία οι ίδιοι εφάρμοσαν, την ασυδοσία την οποία επέτρεψαν και την αδιαφορία με την οποία λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια.
Όταν τα καταπληκτικά βουνά μας βογκάγανε από τις ανεξέλεγκτες μαχαιριές που έσκιζαν την καρδιά τους, τι έκαναν από την υπεύθυνη θέση που κατείχε ο καθένας τους για να τα προστατέψουν; Ανεξέλεγκτη δόμηση, ανεξέλεγκτη μεταλλευτική εκμετάλλευση (Σημειώνουμε για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε εναντίον των μεταλλείων, απλά θέλουμε κανόνες που θα τους σέβονται όλοι, μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες), ανύπαρκτη τουριστική πολιτική, ανύπαρκτη αγροτική πολιτική.
Β) Διαθέτουμε λένε, «μια σειρά πολύ σημαντικών αρχαίων, βυζαντινών και νεότερων μνημείων, με κορυφαίο τον παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, αλλά και δεκάδες άλλα μνημεία που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν τουριστικό ενδιαφέρον».
Η κοροϊδία πέρα και έξω από κάθε όριο.
Καμιά αναφορά δεν γίνεται για τα παράνομα κτίσματα που ''ξεφύτρωναν'' μέσα στους ίδιους αυτούς αρχαιολογικούς χώρους. Καμιά αναφορά για τον συνεχώς μειούμενο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Καμιά αναφορά ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΆΝΤΙΑ της ΔΕ Δελφών που έφτασε σε σημείο να μην διαθέτει ούτε καν αγροτικό ιατρείο για την εξυπηρέτηση των τουριστών ή των μόνιμων κατοίκων της και τέλος δεν γίνεται καμιά αναφορά για το ξανα-θάψιμο αρχαίων μνημείων (ΔΕ Άμφισσας), με σκοπό την δημιουργία παιδικής χαράς από πάνω τους.
Θα έπρεπε να γνωρίζουν, οτι δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου!
Γ) Αναγνωρίζουν οι εν λόγω υποψήφιοι «την ύπαρξη όμορφων πόλεων, οικισμών και μια πυκνή αλυσίδα από τόπους που διαθέτουν τεράστια συμβολική σημασία και συναισθηματική αξία», μέσα στα όρια του Δήμου μας, αλλά δεν μας λένε τι ακριβώς έχουν κάνει οι ίδιοι και οι συν αυτώ, όλα αυτά τα χρόνια που κρατούσαν τα ηνία του Δήμου και τι έχουν πετύχει μέχρι σήμερα ώστε να αναδειχθούν αυτά τα σημαντικά κατά τα άλλα αρχιτεκτονικά και παραδοσιακά σύνολα.
Δ) Μας διαβεβαιώνουν ότι γνωρίζουν καλά τους «πολύ αξιόλογους φυσικούς πόρους των βουνών μας και της θάλασσάς μας, όπως και τον παγκοσμίως γνωστό Ελαιώνα της Άμφισσας».
Αποφεύγουν όμως να μας πουν ότι το φυσικό περιβάλλον των ορεινών μας όγκων κατακρεουργήθηκε ανεξέλεγκτα από την αυθαιρεσία που βασιλεύει και στον Παρνασσό και στην Γκιώνα. Οι θάλασσές μας μολύνονται από τα λύματα. Έχουμε πληρώσει βιολογικούς καθαρισμούς και κανένας δεν δουλεύει. Όσο για τον πολύπαθο Ελαιώνα μας τα αποκαΐδια των 60000 ελαιοδένδρων που χάθηκαν είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της εγκληματικής αδιαφορίας που οι αρχές επέδειξαν.
Το σίγουρο πάντως είναι ένα, ότι τα πιο πάνω ερωτήματα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ από αυτούς που τα δημιούργησαν. Και εμείς οι απλοί πολίτες αυτού του τόπου, που σε μερικές μέρες θα κληθούμε να ψηφίσουμε, δεν μπορούμε να περιμένουμε λύσεις από αυτούς που είτε έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα, είτε έχουν συμβάλλει στην δημιουργία του, είτε το αποσιώπησαν ή δεν το ανέδειξαν όταν έπρεπε, ακολουθώντας πιστά κομματικές γραμμές και επιταγές.
Τα περί στρατηγικών σχεδιασμών, παρεμβάσεων σε πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στις υπηρεσίες, στα έργα υποδομής και στην κοινωνική πρόνοια με έμφαση στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και με διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην κεντρική εξουσία, είναι αν μη τι άλλο, ανέκδοτο και μάλιστα για μικρά παιδιά. Ωραία λόγια για να γεμίζουν σελίδες με προγραμματικές δηλώσεις. Φανφάρες που προσβάλουν την νοημοσύνη μας.
Τα προβλήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι ή που άφησαν να δημιουργηθούν κατά την θητεία τους και η ‘’σοβαρότητα’’ με την οποία τα αντιμετώπισαν, καταδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αδυναμία τους να διοικήσουν αποτελεσματικά με γνώμονα το συμφέρον των συμπολιτών μας, αυτόν τον από πολλές πλευρές ευλογημένο τόπο.
Δεν μπορεί να βγαίνεις και να δηλώνεις ότι ΘΑ…ΘΑ…ΘΑ… όταν είσαι ένας από αυτούς που ενώ χάνονταν υπηρεσίες απ’ το Δήμο μας (ΟΤΕ, εφορία, ΙΚΑ…), χάνονταν σχολεία, έμπαιναν στο ΤΑΙΠΕΔ Τουριστικός Λιμένας Ιτέας – Μαρίνα – Νησίδες, ενώ έκλειναν ή κινδύνευαν να κλείσουν ιδρύματα (Αγροτικά Ιατρεία-Κέντρα Υγείας, Γηροκομείο Άμφισσας…), ενώ υποβαθμιζόταν το ΓΝΑ και γενικότερα η υγεία στο Δήμο, ενώ ρήμαζε το φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο, από την ανεξέλεγκτη Μεταλλεία και ρυπαίνονταν οι παραλίες από όλων των ειδών τα λήμματα, ενώ υπέφερε και υποφέρει ο κόσμος από τα διάφορα χαράτσια, εσύ να του φορτώνεις κι άλλα…
Δεν μπορείς και δεν έχεις το δικαίωμα να το παίζεις «δεν ήξερα, δεν είδα, δεν άκουσα, να σφυρίζεις αδιάφορα και να έχεις και το θράσος να ισχυρίζεσαι ότι θα πρέπει ο κόσμος να σε ψηφίσει γιατί είσαι ‘’νέος, ωραίος κι ανεξάρτητος’’ και ότι έχεις και το Know how.
Οι ευθύνες σ' ένα Δήμο είναι συλλογικές και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν. Όπως επίσης οφείλουν να γνωρίζουν, ότι έστω και αργά, θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, όσο και εκείνο που κληρονόμησαν από τον καταπεσόντα του αξιώματός του πρώην δήμαρχο του Δήμου Δελφών.
Είναι απολύτως θεμιτό να επιθυμεί κάποιος την εκλογή του και να κατεβαίνει στον κόσμο για να ζητήσει την ψήφο και την στήριξή του. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο να προσπαθεί κάποιος με ανήθικα ψέματα να υποβιβάσει την λογική μας και το θυμικό μας.
Είναι επιτακτική ανάγκη εμείς οι ψηφοφόροι και πολίτες αυτού του τόπου να μην επιτρέψουμε σε κανέναν πλέον να μας αντιμετωπίζει με την λογική του ‘’κοπαδιού’’ και του ‘’σωτήρα’’. Πρέπει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, να πούμε τέρμα στη διαπλοκή και να αποδώσουμε ‘’τα του Καίσαρος τω Καίσαρι’’.
Ο Πέτρος Βέργος είναι μέλος των "Πολιτών στο Προσκήνιο"
http://amfissaface.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου