Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση μας στο Καφε Καζο στην Άμφισσα το Σάββατο 5-4-2014. Κεντρικές ομιλίες από τον υποψήφιο Δήμαρχο Π. Μέγκο και την Κατερίνα Στεφοπούλου για τις προοπτικές της πόλης μας.
Ο Πλούσιος διάλογος που ακολούθησε κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι αργά. Αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε π[ρογραμματίζοντας πολλές ακόμη εκδηλώσεις....
Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Έχουμε την τιμή και την χαρά, να είναι μαζί μας η Κατερίνα Στεφοπούλου.
Συνήθως, στις περιπτώσεις που ο γονιός είναι γνωστός και καταξιωμένος,  λέμε η κόρη του ζωγράφου,  του συμπατριώτη μας  Θανάση Στεφόπουλου.
 Η Κατερίνα όμως δεν το έχει ανάγκη. Το βιογραφικό που θα διαβαστεί εν συντομία στην συνέχεια, αλλά κυρίως η ώριμη δραστηριότητα της στην αρχιτεκτονική και στον εικαστικό χώρο, ένα κομμάτι της οποίας  θα αποκαλυφθεί μέσα από την αφήγηση της για την αγαπημένη της Άμφισσα , θα δικαιολογήσουν πλήρως τον πρόλογό μου.

Φίλοι και φίλες
Το ότι σήμερα μιλάμε για την πόλη της Άμφισσας δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε συγκυριακό.
Πριν ένα μήνα στην Αθήνα, σε ανάλογη συγκέντρωση, με την κα. Πορτάλιου καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, ξαναμιλούσαμε για την σχέση και την ανάδειξη της πόλης, ενταγμένης στην ευρύτερη περιοχή.
Της πόλης, όπως αυτή της Άμφισσας, που αναπτύσσεται  μέσα και από την πολιτική, τα κινήματα & τους αγώνες, την τέχνη, την σχέση πόλη - πολίτης –πολιτισμός που  έχουν κοινή ρίζα.
 Η συζήτηση αυτή δεν είναι προεκλογική όπως δεν είναι προεκλογικές και όλες οι άλλες τοποθετήσεις, δημοσιεύσεις και εκδηλώσεις που έγιναν, γίνονται  και θα γίνουν στο ερχόμενο διάστημα.
* Όλα αυτά είναι ΩΡΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 4 χρόνων δράσης.
 4 ΧΡΟΝΙΑ παρουσίας και ενασχόλησης ολοκληρωτικής, με τα δημοτικά πεπραγμένα του Δήμου Δελφών. 
Είναι η αποτύπωση μιας άλλης πορείας μέσα στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία, την οποία μεταφέραμε συνεχώς στο αποστεωμένο δημοτικό συμβούλιο.
Στο Δ.Σ. όπου «αδιάφοροι πολίτες», περίμεναν με φανερή ανυπομονησία το χέρι του αρχηγού ώστε να ψηφίσουν ότι τους έλεγε.
 Ήμασταν λοιπόν εμείς οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ αυτοί που προσπαθούσαμε να βάλουμε ξυπνητήρι στις συνειδήσεις τους. Που παλέψαμε να μετατρέψουμε το δημοτικό συμβούλιο σε κοινωνό, σε αυτί, σε μάτι και στόμα της κοινωνίας.
Της κοινωνίας που βλέπει τα παιδιά  της να ξενιτεύονται, άνεργα χωρίς μέλλον.
Που βλέπει τις κοινωνικές υποδομές να καταρρέουν.
Τα γηροκομεία να κλείνουν, τα νοσοκομεία να τα βγάζουν δύσκολα πέρα, τα κέντρα υγείας να οδεύουν σε εξαφάνιση.
Να ιδιωτικοποιούνται τα ωδεία τα σχολεία.
Οι ορεινές κοινότητες να σβήνουν.
Της κοινωνίας που βλέπει τα μεγαλεπήβολα σχέδια των δασικών χωριών εγκαταλειμμένα, αφού πρώτα ολοκλήρωσαν τον σκοπό τους.
Ανέπτυξαν προφανώς αντί την κοινωνία, κάποιους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Το επιτόκιο των οποίων για πάρα πολλά χρόνια θα επωμίζεται ο πολίτης.
Σήμερα αν παρατηρήσουμε θα δούμε τα δικά τους παιδιά να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Αντίθετα έχουν αποθεματικά όπως λέει ο λαός για 2-3 γενιές ακόμη.
Γιατί όλα αυτά;  Μα, ΓΙΑΤΙ αυτή είναι η αυτοδιοίκηση τους.
Η ομάδα των κυβερνήσεων και το σινάφι των λεγόμενων αυτοδιοικητικών, έβλεπαν και βλέπουν τα δημοτικά διαμερίσματα της χώρας, σαν τις μικρές κολυμπήθρες του Σιλωάμ.
Για να κατασπαταλούν τους παχυλούς πόρους της κεντρικής διοίκησης και των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων σε έργα βιτρίνας και όχι ουσίας.
Σε διορισμούς και μετακινήσεις ημέτερων, σε ξεπλύματα και δωράκια χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς φραγμό.  
Προϋπολογισμοί μαμούθ κατασπαταλήθηκαν σε δήθεν έργα, με φανταχτερές ετικέτες όπως αγροτουρισμός, προγράμματα ΝΑΤURA,  ανάδειξης πολιτιστικών μνημείων, εκκλησιών, αρχαιοτήτων κλπ.
 Ευφάνταστες μελέτες – η πιο εύκολη και ανώδυνη κατασπατάληση χρημάτων.
Το copy-paste έγινε η πιο προσοδοφόρα δημοτική πατέντα και όχι μόνο.
Μέσω των δημοτικών και δημόσιων επενδύσεων προσπάθησαν να εγκλωβίσουν στην συνενοχή τους πάντες.  Όλοι γνωρίζουμε πως οι ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης κονδυλίων και συμμετοχής στην κατασκευή ακόμα και σοβαρών έργων, υπερτιμολογούσαν και κατάκλεβαν.
Έκλεβαν και κλέβουν τα λεφτά των ταμείων των δήμων.
Τόσο η ποιότητα όσο και η παρουσία των έργων και των υπηρεσιών, δεν δικαιολογούσαν  στην συντριπτική τους πλειοψηφία την τιμή κοστολόγησης τους.
Η κομματική διασύνδεση των εκπρόσωπων της αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία στο επίπεδο της διαχείρισης και διάθεσης των πόρων, δημιούργησε και τεράστια αιμορραγία των ταμείων.
Δημιούργησε επίσης μια  εικονική πραγματικότητα στην σχέση πολίτη και δημοτικής αρχής, για το ποιες είναι οι ανάγκες και ποιες οι προτεραιότητες στην ζωή των δημοτών.
 Η  λογική του καλού διαχειριστή που μαζεύει τα σκουπίδια μας, πληρώνει τις χοροεσπερίδες των πολιτιστικών συλλόγων μας, αλλάζει τα παγκάκια και πηγαίνει  εκδρομές τα   ΚΑΠΗ πέρασε σαν μικρόβιο στην φιλοσοφία του ψηφοφόρου-δημότη  σε απίστευτα μεγάλο βαθμό.
 Όμως ο έλεγχος και ο απολογισμός μέσω των τοπικών συμβουλίων και η ενεργοποίηση του πολίτη ανύπαρκτη.
 Τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω τα νοιώθουμε σήμερα στο πετσί μας.
Τεράστια ελλείμματα,  διασπάθιση δημόσιου χρήματος, καταπάτηση και εκμετάλλευση  χώρων πρασίνου και αιγιαλών, παραχώρηση δημοσίων περιουσιών -φιλέτων έναντι πινακίου φακής σε ιδιώτες, σύναψη σκανδαλωδών συμβάσεων με εταιρείες αεριτζήδων για την διαχείριση των  ΕΣΠΑ των ΟΤΑ, καταστρατήγηση του Δημοτικού κώδικα με κάθε τρόπο ..

Φίλοι και φίλες
Όταν δεν μπορούν να εκβιάσουν πολίτες που έρχονται μαζί μας, διαδίδουν πως δεν έχουμε εμπειρία!!
ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ.
Είμαστε άπειροι στις αναθέσεις και έτσι θα παραμείνουμε.
Είμαστε άπειροι στην χειραγώγηση της πολεοδομίας και όλων των υπηρεσιών και έτσι θα παραμείνουμε.
 Είμαστε άπειροι στην διαστρέβλωση, στην κομματοκρατία, στην φαυλότητα και στα ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ και έτσι θα μείνουμε.
 ΟΤΑΝ ΚΡΥΒΑΝΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΟΤΑΝ ΕΠΕΝΕΒΑΙΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ να μας πουν ποιοι αντέδρασαν από όλους τους όψιμους υπερασπιστές της διαφάνειας και της δημοκρατίας.
Να μας πουν ποιοι άλλαζαν την ατζέντα υπογράφοντας με τους πολίτες για ΔΕΗ, γηροκομείο, υγεία, Κοκκινάρι, μαρίνα, Γκιώνα κτλ.
 Αυτά τους στοιχειώνουν.
Θυμούνται την διαχρονική θέση μας για  διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών από ανεξάρτητη αρχή, για τα εξαφανισμένα οχήματα- διαδικασία ακόμη στον εισαγγελέα- και τρέμουν.
Στην ιδέα απόδοσης επιτέλους ευθυνών.
Δεν πειράζει θα συνηθίσουν.
 ΓΙΑΤΙ    Υπάρχει  διέξοδος  
Υπάρχει άλλο μείγμα πολίτικης παρέμβασης  που θα ανατρέψει την καταστροφή .
    Γιατί μπορούμε να εφαρμόσουμε μια άλλη φιλοσοφία στα πράγματα που αφορούν το μέλλον του τόπου μας.
 Η  Δύναμη των πολλών, όταν γίνεται δύναμη όλη της κοινωνίας, γίνεται δύναμη και της αυτοδιοίκησης.
      Ας το τολμήσουμε μιλώντας για ανατροπές,
ας το τολμήσουμε κτίζοντας ένα κίνημα ελπίδας,
ας το τολμήσουμε  συναντώντας ο ένας τον άλλον  στους δρόμους και στις πλατείες της αντίστασης, της συμμετοχής και της δημιουργίας.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου