Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων - από τον Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*

Ο Ευαγγελισμός του Γένους που ο εθνικός συμβολισμός τον όρισε ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αποτελεί μέγα ορόσημο και έκφραση της εθνικής μας ζωτικότητας.....

Δείχνει τις δυνατότητες των λαών στο να γράψουν ιστορία, όταν  αποφασίσουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να  αρνηθούν προδιαγεγραμμένες μοίρες και να συγκρουστούν με τους ισχυρούς .
Τότε συνοπτικά οι Έλληνες του Εικοσιένα υπόδουλοι μεν αλλά με ισχυρή θέληση και ακαταμάχητη αγωνιστικότητα κατάφεραν ανήκεστα κατάγματα στην ως τότε μεγαλύτερη αυτοκρατορία της Ευρασίας, δρομολόγησαν αμετάκλητα τη διάλυσή της, εξάρθρωσαν την πολιτική της ανίερης Ιεράς Συμμαχίας του αδίστακτου Μέτερνιχ- πολιτικού προγόνου της Άνγκελας Μέρκελ- αποτίναξαν τον ζυγό  της τυραννίας  και εν τέλει κατάφεραν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος.
 Ο φετινός εορτασμός  συνέπεσε με την προετοιμασία για τις επικείμενες εκλογές στις οποίες θα κριθούν πρόσωπα ,προγράμματα και κυρίως  τα κυβερνητικά πεπραγμένα .
 Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. υπογράμμισε με νόημα στο μήνυμά του το αυτονόητο ότι: «Η οριστική έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τις λογικές του Μνημονίου»,
Η κυβέρνηση  όμως συνεχίζοντας να προσφέρει ‘’γη και ύδωρ’’    στην τρόικα  και ακολουθεί κατά γράμμα το σχέδιό της.
Είναι αυτό  που οδηγεί την κοινωνία και τη χώρα στο μνημονιακό μονόδρομο,  που αποδομεί δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών,  που ξεπουλά  κοψοτιμής το δημόσιο πλούτο, που διαλύει  το κοινωνικό κράτος, που κατεδαφίζει  την υγεία, που καταβαραθρώνει την Παιδεία, που αποσαθρώνει τον δημόσιο τομέα, που διαρρηγνύει τον  παραγωγικό δυναμικό της χώρας, που θυσιάζει  το μέλλον των Ελλήνων  και ιδιαίτερα των νέων που παρά το ότι οι οιωνοί του μέλλοντος δεν προβλέπονται άριστοι παρέλασαν ευσταλείς
 Το μήνυμα  όμως της 25ης  Μαρτίου είναι μήνυμα επαναστατικό, μήνυμα σύγκρουσης των αδύναμων κάθε εποχής απέναντι  στην καθεστηκυία τάξη   αυτή που  τους στερεί την ελευθερία στο σχεδιασμό   και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον
Ημέρα ανάμνησης  της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού ,ο ελληνικός λαός ξαναβρίσκεται  υπό τον σύγχρονο ζυγό του μνημονίου . Η εκπροσώπηση της κυβέρνησης στη Θήβα   , από τον  Γενικό Γραμματέα Εσόδων  κ.  Θεοχάρη  προκάλεσε το κοινό αίσθημα.
Τα πολιτικά αντανακλαστικά των εκπροσώπων της αυτοδιοικητικής και κεντρικής πολιτικής σκηνής  δεν έπιασαν το μήνυμα της δυσαρέσκειας, αφού η παρουσία του συμβολικά ανήμερα ανακαλούσε στη μνήμη   τον τούρκο  χαρατζή .  Έτσι  έλεγαν τον τούρκο φοροεισπράκτορα  ειδικό για να εισπράξει το χαράτσι(= κεφαλικό φόρο που πλήρωναν μη μουσουλμάνοι υπήκοοι των κατακτημένων περιοχών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Όταν όμως  χαρατζήδες πήγαν κάπου στο Μοριά για να εισπράξουν, αντί για γρόσια έστειλαν στον πασά μέσα στον τορβά πεσκέσι  τα κεφάλια τους  .
Σε ανάλογη περίπτωση την ίδια ημέρα βουλευτίνα ‘’με τσαγανό’’- σε πόλη έδρα περιφέρειας- ανέβηκε στην εξέδρα, υποκλίθηκε στον μητροπολίτη, κατέβηκε, στάθηκε  ακριβώς απέναντι  και καταχειροκροτήθηκε για τη συμβολική πράξη.

Συμπερασματικά: ’’ Εκεί που οι καπεταναίοι  κρεμούσαν  τ΄ άρματα, τώρα κρεμάνε οι γύφτοι  τα νταούλια’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου