Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ισόβια σε εφοριακούς στη Θεσσαλονίκη μετά απο έρευνα της λίστας Λαγκαρντ


Ενα χρόνο μετά τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ απο το Hot Doc, ο αντίκτυπος των αποκαλύψεων συνεχίζεται , με την Ελληνική δικαιοσύνη, να βρίσκει συνεχώς νέα στοιχεία για υποθέσεις.....

Η πρώτη ποινή ισόβιας κάθειρξης σε στέλεχος του κρατικού μηχανισμού που έβγαλε δημόσιο χρήμα στο εξωτερικό και βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ , ανακοινώθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη 
Πιο συγκεκριμένα η ισόβια ποινή επιβλήθηκε στη διευθύντρια Εφορίας της Θεσσαλονίκης Μαρία Γεωργιάδου-Κάπρη , της οποίας το όνομα βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Αρχικά η Γεωργιάδου αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο, αλλά με την αποκάλυψη της λίστας έκανε στροφή 180 μοιρών και παραδέχθηκε ότι ήταν ένας κρίκος από μια αλυσίδα προσώπων που λεηλατούσαν δημόσιο χρήμα.Στο λογαριασμό της υπήρχε εγγραφή για 700.000 ευρώ.
 Η Στογιαννου βρέθηκε με καταθέσεις 6 εκατ.ευρώ στη λίστα Λαγκάρντ και ήταν συνδικαιούχος με άλλους.  
Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων επέβαλε την ανώτερη ποινή στους εφοριακούς για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, ενώ με ισόβια για ηθική αυτουργία στην απιστία καταδικάστηκε και επιχειρηματίας που εισέπραξε διαδοχικά περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. 
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως μια ακόμη εμπλεκόμενη του κυκλώματος,h Καραγκουλακη, η οποία έχει καταδικαστεί με ποινές που αγγίζουν τα 70 χρόνια,  έχει ως δικηγόρο τον Μαρκογιαννακη, ο οποίος ταυτοχρόνως ήταν και πρόεδρος της επιτροπής για τη Λαγκαρντ. Το όνομα της ίδιας  δεν ήταν όμως στη λίστα.
Μικρότερες ποινές επιβλήθηκαν και σε άλλους τρεις εφοριακούς, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ο επιχειρηματίας κατηγορήθηκε ότι εισέπραξε τα χρήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι παράνομες επιστροφές ΦΠΑ είχαν τινάξει στον αέρα τα δημόσια ταμεία, καθώς καμία από τις επιχειρήσεις που εμφάνιζαν εξαγωγές για να πάρουν επιστροφή φόρου δεν είχαν ουσιαστική δραστηριότητα και όλα έγιναν με ψευδή παραστατικά. 
Από την άλλη, οι εφοριακοί δεν έκαναν ποτέ κανέναν έλεγχο στα παραστατικά, ούτε βέβαια στις έδρες των επιχειρήσεων, εγκρίνοντας τις επιστροφές φόρου εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών την περίοδο εκείνη.
Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων επέβαλε ισόβια χθες στον πρώην προϊστάμενο της Α’ ΔΟΥ Ευστράτιο Βουργατζάκη, στην πρώην προϊσταμένη του τμήματος ΦΠΑ Γεωργία Γεωργιάδου και στον επίσης προϊστάμενο του τμήματος αλλά και ελεγκτή Πρίαμο Τσάκουρη. Και οι τρεις είναι έγκλειστοι στις φυλακές, καθώς έχουν επιβληθεί σε βάρος τους διαδοχικές ποινές δεκάδων χρόνων κάθειρξης για άλλες υποθέσεις παράνομων επιστροφών. Ενδεικτικό είναι πως οι τρεις έγκλειστοι εφοριακοί δεν εμφανίστηκαν καν στο δικαστήριο και δικάστηκαν διά πληρεξουσίων δικηγόρων. Επίσης δεν εμφανίστηκε ο επιχειρηματίας Χρήστος Κορομηνάς, ο οποίος επίσης δικάστηκε με πληρεξούσιο, όμως είναι ήδη φυγόδικος και για άλλες ποινές που έχουν επιβληθεί σε βάρος του.
Οι άλλοι τρεις εφοριακοί, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 4 χρόνων έως κάθειρξης 10 χρόνων, υπηρέτησαν ως ελεγκτές στην Α’ ΔΟΥ και άφησαν να εννοηθεί ότι παραπλανήθηκαν από συναδέλφους τους. Επίσης ισχυρίστηκαν πως η νομοθεσία τους επέτρεπε να μην κάνουν ενδελεχείς ελέγχους για τέτοιες επιχειρήσεις.
Η πρώτη ποινή των ισοβίων για το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών επιβλήθηκε από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης τον περσινό Ιούνιο στον επιχειρηματία Παναγιώτη Ταγταλίδη, ο οποίος κατηγορήθηκε σε εκείνη την υπόθεση ότι εισέπραξε παράνομα το ποσό των 500 εκατομμυρίων δραχμών. Χαρακτηριστικό σε εκείνη τη δίκη ήταν ότι ο ηλικιωμένος επιχειρηματίας, 73 χρόνων σήμερα, κατακεραύνωσε τους εφοριακούς υποστηρίζοντας πως “εισέπρατταν το 30% επί του συνόλου των επιστροφών”.
Η υπόθεση Ταγταλίδη ήταν αυτή από την οποία αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών, σε έλεγχο που έγινε το 1999 από μέλη του ΣΔΟΕ. Όπως και άλλοι ιδιοκτήτες παρόμοιων επιχειρήσεων, στην απολογία του είχε υποστηρίξει ότι οι εφοριακοί έπαιρναν “μίζες” για να εγκρίνουν χωρίς δικαιολογητικά τις συγκεκριμένες επιστροφές. Πάντως ισχυρίστηκε ότι η δική του εταιρεία δεν ήταν “φάντασμα”, όπως πολλές άλλες στο σκάνδαλο των επιστροφών, αλλά λειτουργούσε κανονικά.
Στο κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης έχουν δικαστεί δεκάδες υποθέσεις που αφορούν “κομμάτια” του οικονομικού σκανδάλου, με κατηγορούμενους είτε ιδιοκτήτες εταιρειών είτε υποκρυπτόμενους ιδιοκτήτες, όπως όμως και εφοριακούς. Βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο των επιστροφών είναι ο χαρακτηριζόμενος ως “λογιστής του ΦΠΑ” Νίκος Κασσιμάτης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης. με πληροφορίες απο Μακεδονία
koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου