Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Πρόταση δυσπιστίας για Στουρνάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. ...
Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί τον «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών». Παράλληλα ζήτησε τη διακοπή της συζήτησης για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Όπως ανακοίνωσε λίγο αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την πρόταση δυσπιστίας και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να την απορρίψει ως «απαράδεκτη». «Αν απορριφθεί το αίτημα ως αντισυνταγματικό θα πρόκειται για έναν κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως «αν αυτό συμβεί θα κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του προεδρείου». «Το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής δεν θα τα κάνετε κουρελόχαρτα», ανέφερε προς την κυβέρνηση.

Μετά το αίτημα η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά (Ζωντανή μετάδοση από τη Βουλή εδώ).Σημειώνεται πως ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, που πήρε τον λόγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε πως το αίτημα γίνεται αποδεκτό τονίζοντας πως είναι νόμιμη αλλά δεν είναι πολιτικά ηθική. Ωστόσο λίγο αργότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αδειάζοντας τον Δημήτρη Σταμάτη, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται πως η διαδικασία της πρότασης μομφής μεταξύ άλλων θα καθυστερήσει τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης της δόσης.

Η πρόταση μομφής είναι κατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής απαράδεκτη και καλούμε τη Βουλή να την απορρίψει ευθύς αμέσως, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της ΚυβέρνησηςΕυάγγελος Βενιζέλος. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας και να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας, είπε τονίζοντας ότι η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου θα γίνει κανονικά.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «αν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας». Επίσης στον Κανονισμό της Βουλής αναφέρεται πως «πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών». Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως πρόκειται για διαφορετική πρόταση μομφής και δεν είναι «όμοια» με αυτήν που είχε καταθέσει σε βάρος της κυβέρνησης -τότε συλλογικά, τώρα ατομικά κατά του υπ. Οικονομικών-, επομένως δεν υπάρχει νομικό κώλυμα. 
Μετά τον Αλέξη Τσίπρα το λόγο πήρε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλυπτική των προθέσεων και των στόχων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Την Τρίτη στην Αθήνα θα συγκληθούν τα ευρωπαϊκά όργανα για να μας δώσουν λεφτά. Και εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην μας τα δώσουν», είπε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υπονόμευση της χώρας. «Με ένα απονενοημένο διάβημα θέτει ενώπιον της κρίσης του σώματος των βουλευτών τον υπουργό Οικονομικών και να καθυστερήσει με όποιον τρόπο μπορεί την ψήφιση του νόμου», πρόσθεσε. 
Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο, ενώ χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διάλυση επαγγελματικών ομάδων και ξεπούλημα της χώρας κομμάτι κομμάτι». Παράλληλα ανέφερε πως με το πολυνομοσχέδιο επιχειρείται «διπλή εκκαθάριση»: Εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος και διάλυση επαγγελματικών ομάδων. Σχολιάζοντας τη συμφωνία με την τρόικα έκανε λόγο για «ντροπιαστική συνθηκολόγηση»
Για τον Γιάννη Στουρνάρα ανέφερε πως «δεν είναι αυτουργός μόνο του εγκλήματος, είναι από τους κύριους υπεύθυνους για την ανθρωπιστική καταστροφή και την κατάρρευση της οικονομίας». «Αυτό που κάνετε με τις τράπεζες δεν έχει γίνει πουθενά», είπε, ενώ υπενθύμισε την άρνησή του να ζητήσει το κούρεμα του χρέους, που του πρότεινε το ΔΝΤ, επειδή ο Σόιμπλε του είχε πει «ξέχνα το, Γιάννη». «Σήμερα έχετε το θράσος να λέτε ότι τελειώσατε το έργο σας. Όχι, σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά βάζει βαθιά στον τάφο την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Έχουμε υποχρέωση να μην σας επιτρέψουμε να ολοκληρώσετε αυτό το έργο και μάλιστα να διεκδικείτε θέσεις πενταετούς διάρκειας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η παραμονή του αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης». 
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου