Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 σήμερα...Στις 12:00 η κηδεία της Αικατερίνης Νικ. Φούρλα, στην Πολύδροσο......

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Μάχη με πυρά και τραυματίες στις Οινούσσες

Σε κίνδυνο τέθηκαν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια σοβαρού επεισοδίου που εκτυλίχτηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Χίου.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί κοντά στις Οινούσσες, όταν άνδρες του Λιμενικού Σώματος προσπάθησαν να συλλάβουν έναν Τούρκο δουλέμπορο...
ο οποίος επιχείρησε να μεταφέρει παράνομα στα ελληνικά παράλια περίπου 25 μετανάστες από τη Συρία χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα τρεις μετανάστες να τραυματιστούν, εκ των οποίων η μία γυναίκα. Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο στις 11.30 το πρωί και σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας αναφέρει πως δύο από τους τραυματίες έχουν δεχτεί σφαίρα στον μηρό και ο τρίτος στον ώμο.

Ο Τούρκος διακινητής συνελήφθη, ωστόσο είναι πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με τους χειρισμούς της Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια της καταδίωξης. Άνδρες του Λιμενικού Σώματος υποστήριξαν πως δέχτηκαν πυροβολισμούς από τον διακινητή και ανταπάντησαν με τη χρήση πυρών, τα οποία στη συνέχεια «εξοστρακίστηκαν», με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες.

Λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι το πλωτό περιπολικό, που μετέφερε τους μετανάστες από τις Οινούσσες, κατέπλευσε στο Λιμάνι της Χίου. Το σκάφος του Τούρκου διακινητή, με εμφανή τα σημάδια του σοβαρού επεισοδίου, οδηγήθηκε επίσης στο λιμάνι, όπου και παραμένει.

Η σκοπιά εντόπισε το σκάφος


Όλα ξεκίνησαν όταν στρατιωτικό φυλάκιο των Οινουσσών διαπίστωσε την παρουσία ενός φουσκωτού σκάφους στα παράλια, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη αποβίβαση μεταναστών.

Η κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος ήταν άμεση. Δύο πλωτά περιπολικά της Ελληνικής Ακτοφυλακής έσπευσαν στο σημείο και επιχείρησαν να εμποδίσουν νέα προσέγγιση του σκάφους στην ακτή. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος δουλέμπορος επιχείρησε αρχικά να εμβολίσει με το σκάφος του εκείνο του Λιμενικού, ενώ στη συνέχεια άνοιξε πυρ κατά των υπαλλήλων.

Οι Λιμενικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, χωρίς ωστόσο να έχουν πρόθεση να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μεταναστών, όπως επισημαίνεται από διαρροές μέσα από το Λιμενικό. Αναφορές κάνουν λόγο για προειδοποιητικά πυρά στον αέρα. Σημάδια από τις σφαίρες είναι εμφανή στην πλώρη του περιπολικού.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα οι σφαίρες των λιμενικών «εξοστρακίστηκαν», με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Επικράτησε ένταση. Το σκάφος του δουλέμπορου ήταν ασφυκτικά γεμάτο με μετανάστες, ορισμένοι από τους οποίους έπεσαν στη θάλασσα. Ο Τούρκος διακινητής έχει τεθεί υπό κράτηση και ανακρίνεται.

Το συγκεκριμένο περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια τις επικίνδυνες καταστάσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται σε καθημερινή σχεδόν βάση κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων της χώρας. Η εμφύλια σύρραξη στη Συρία έχει αυξήσει τον αριθμό των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η ΕΕ συνεχίζει να μην λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα, σύμφωνα πάντα με στελέχη της κυβέρνησης, για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και τις άδειες παραμονής.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου