Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

cine ITEA κινηματογραφική λέσχη - «Θα το μετανιώσεις» της Κατερίνας Ευαγγελάκου

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/2/2014
στις 9.15μμ
Προβολή ταινίας
«Θα το μετανιώσεις»
της Κατερίνας Ευαγγελάκου
Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Υβόννη Μαλτέζου, Χρήστος Στέργιογλου,
               Ράνια Οικονομίδου 
Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη
Τραγουδούν: Δήμητρα Γαλάνη, Τάνια Τσανακλίδου

            Μια υπέροχη, γλυκιά και αισιόδοξη κομεντί ηθών που σάρωσε τα βραβεία του 43ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (βραβείο κοινού, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α’ και β’ γυναικείου, α’ ανδρικού ρόλου, μακιγιάζ)...


ΥΠΟΘΕΣΗ
Το Μαράκι είναι μια γυναίκα που ζει σε μια επαρχιακή πόλη και ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική,  παρότι όλοι  αναγνωρίζουν ότι έχει το ταλέντο, την εξυπνάδα και την πυγμή που θα της εξασφάλιζαν την πραγματοποίηση των εφηβικών ονείρων της για σπουδές και καριέρα. Όμως το Μαράκι έδινε πάντα προτεραιότητα στις ηθικές της υποχρεώσεις απέναντι στη μητέρα και τις αδερφές της, είναι η δυνατή που πάνω της στηρίζονται όλοι οι υπόλοιποι. Ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο  πως δεν θα έφτανε σε μια τέτοια θέση αν η οικογένειά της και οι άνθρωποι του στενού της περιβάλλοντος δεν ήταν τόσο αδιάφοροι και άβουλοι, κάθε φορά που βρίσκονταν μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής τους.
(Μήπως αυτή η ιστορία σας θυμίζει κάποιον/α από το οικογενειακό ή κοινωνικό σας περιβάλλον; Σίγουρα ναι!)
Αφού λοιπόν έχει κάνει τη ζωή της χαλί για να πατάνε όλοι, η λύση έρχεται με έναν αταίριαστο έρωτα: ξαφνικά στα σαράντα της μένει έγκυος από ένα νεαρό με μεγάλη διαφορά ηλικίας.

Μεγάλο προσόν της ταινίας το σενάριο με καθημερινούς αλλά και έξυπνους διαλόγους, με λεπτό χιούμορ και λυρισμό.  Παρά το ότι η ιστορία φαίνεται απλή, είναι ένας σφιχτοδεμένος καμβάς κεντημένος με στιγμιότυπα που αποδίδουν στις λεπτομέρειες τη βαρύτητα που τους αρμόζει.
Όλοι οι ηθοποιοί είναι καταπληκτικοί ξεκινώντας από την Μάνια Παπαδημητρίου (Μαράκι). Ηθοποιός θεατρικού ρεπερτορίου φωτίζει το πανί με λάμψη. Είναι απίστευτες οι μεταβάσεις της από το ανήμπορο και κωμικό στο απαιτητικό ύφος, όπως και οι χρωματισμοί της φωνής της που από το κωμικό περνάνε στο δεσποτικό τόνο της καταγγέλλουσας σαραντάρας.  
Εξαιρετική η Υβόννη Μαλτέζου στο ρόλο της μητέρας αλλά και ο Χρήστος Στεργιόγλου.
Η Διώνη Κουρτάκη στο ρόλο της αδελφής γίνεται ξεκαρδιστική γιατί, ενώ τη περισσότερη ώρα που εμφανίζεται στην οθόνη κλαίει, το κάνει με υποχθόνια κωμικό τρόπο.
Η Ιωάννα Τσιριγκούλη (Πόπη η κομμώτρια) ερμηνεύει ότι πιο «καθαρόαιμα Αλμοδοβαρικό» έχει εμφανιστεί στο ελληνικό σινεμά.
Τέλος σε πολύ μικρούς ρόλους εμφανίζονται ο σκηνοθέτης Χρήστος Δήμας (γκαρσόνι στο ζαχαροπλαστείο) και η Ράνια Οικονομίδου (καθαρίστρια που λατρεύει τον φραπέ).

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη μουσική της ταινίας. Πρόκειται για πρωτότυπη μουσική και τραγούδια που έγραψε η Δήμητρα Γαλάνη για την ταινία και ερμηνεύει η ίδια και η Τάνια Τσανακλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου