Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Μπορεί ο Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας, εάν θέλει και δεν αδιαφορεί , να επιλύσει το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών ??



Αν κάποιος δεν ακούει , είναι οπωσδήποτε ένα μειονέκτημα . Εάν παράλληλα δεν βλέπει , αυτό είναι ένα μεγάλο ελάττωμα . Εάν συμβαίνει να μην συναισθάνεται κιόλας , ....
τότε εδώ πρόκειται για μια σημαντική αναπηρία . Εάν βεβαίως ο ίδιος είναι και αναιτίως μονίμως φοβικός , ε  τότε όλο αυτό το σύνολο ελαττωμάτων αντιλαμβάνεστε πως συνιστά  μια σοβαρότατη αναπηρία. .
Δεν θέλω λοιπόν να πιστέψω πως  η Δημοτική μας Αρχή σχεδόν στο σύνολο της , αντιμετωπίζει τέτοιου είδους και έκτασης προβλήματα που να την καθιστούν φυσικά εντελώς ανίκανη να αντιληφθεί ακόμη και τα απλούστερα εξ όσων συμβαίνουν γύρω της , απ` την άλλη όμως , δεν μπορώ και χωρίς την χρήση αυτής της παραμέτρου να ερμηνεύσω τη διαρκή σιωπή , την αδιαφορία και την απραξία της .
Μιλώ για την επιτηδευμένη σιωπή της Δημοτικής μας Αρχής επί του ζητήματος της μεταφοράς των μαθητών , τόσο από τη Σουβάλα και τηνΛιλαία  όσο και από τις τρεις τοπικές κοινότητες του Δήμους μας ( και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Αμφίκλειας ) .
Προ δεκαημέρου περίπου , θέταμε δημόσια υπόψη της Δημοτικής Αρχής ( αλλά και ιδιωτικώς για πολλοστή μάλιστα φορά και λεπτομερώς ), το νομικό εκείνο πλαίσιο με βάση το οποίο ο Δήμος  δια των ιδίων μεταφορικών του μέσων , μπορεί να μετακινεί τους μαθητές αυτούς προς τα σχολεία τους . Προτείναμε δε και συγκεκριμένες ενέργειες  με τις οποίες η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να δρομολογήσει και τις προσήκουσες λύσεις γι` αυτά τα προβλήματα .
Ούτε είδε λοιπόν η Δημοτική μας Αρχή τίποτε από όλα αυτά , ούτε άκουσε , ούτε προφανώς συναισθάνθηκε , μα ούτε και τίποτε έπραξε εν τέλη .
Επομένως συμπεραίνω πως δεν πρόκειται πλέον περί ενός “ζώντος” και δυνάμενου να δράσει δημοτικού οργανισμού, αλλά περί ενός ανύπαρκτου ή εντελώς ανήμπορου παλιομηχανισμού ! που δεν αντιλαμβάνομαι γιατί άραγε καμώνεται ότι υφίσταται !.
Εκ του νομικού λοιπόν πλαισίου που σας έλεγα , προκύπτει πως ο Δήμος όχι μόνο  μπορεί , αλλά ότι υποχρεούται κιόλας καθώς και δικαιούται ,ε φ` όσον βέβαια κατέχει κατάλληλα μεταφορικά μέσα , να αναλάβει και να φροντίσει την μετακίνηση των μαθητών του,  κατά  προτεραιότηταμάλιστα έναντι οποιασδήποτε άλλης επιτρεπτής επιλογής .
Κατά ευτυχή συγκυρία , ο δικός μας Δήμος και τα κατάλληλα μεταφορικά μέσα διαθέτει. Και πιστοποιημένα για το σκοπό αυτό είναι.  Και όλες τις προϋποθέσεις πληρούν . Και άριστο και έμπειρο οδηγό έχουμε ,  και το μόνο που αποδεδειγμένα πλέον δεν έχουμε , είναι αιρετούς και κυρίως Δημοτική ηγετική ομάδα , που να είναι σε θέση να αντιληφθούν τουλάχιστον στοιχειωδώς τα όσα εμείς με κάθε ευθύνη τους λέμε να πράξουν  και τα οποία τους τα επιβάλουν οι νόμοι , το καθήκον και η λογική για να τα κάνουν κι όχι μόνο εμείς όπως ως αφελείς και άσχετοι νομίζουν .
Εάν τώρα στην δεδομένη αμηχανία ,στην ορατή φοβικότητα και στην αναμφισβήτητη ασχετοσύνη των αυτοδιοικητικών μας , προστεθεί βέβαια η απάθεια και η γνωστή τοις πάσι ανεπάρκεια των Δημοτικών υπηρεσιών , τότε το μείγμα αυτό ανευθυνότητας και αδιαφορίας  με “ολίγον” παραλογισμό και σύγχυση  μέσα , φαντάζεστε νομίζω πως καθίσταται αρκούντως επιζήμιο για οτιδήποτε περιμένει τη λύση του σ` αυτό το δύσμοιρο Δήμο κι  απ` αυτό το μοιραίο για  τον τόπο συνονθύλευμα ασχέτων και αδαών . 
Τα θύματα αυτής της ανομολόγητης συνολικής ανικανότητας για την συγκεκριμένη περίπτωση , δεν είναι άλλοι βεβαίως απ` τους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους , που στα καλά καθούμενα και χωρίς καμιά απολύτως δική τους υπευθυνότητα επιβαρύνονται πλέον με μια ακόμη καθημερινή υποχρέωση και χρονοβόρα διαδικασία  για την μετακίνηση πρωί --μεσημέρι των παιδιών τους , από και προς τα σχολεία τους .
Θυμωμένος και πεισμωμένος απ` την εξέλιξη αυτή και την συνήθη ένοχη αλαλία του Δήμου,  απευθύνομαι σήμερα για μια ακόμη φορά  κυρίως στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας , κι ακόμη ειδικότερα στους συμβούλους της Δημοτικής Ενότητας της Αμφίκλειας που δεν και λίγοι , φθάνουν σε αριθμό τους13 !!  και τους καλώ να συνέλθουν , να εγκαταλείψουν επιτέλους την τακτική του “πέρα βρέχει” και τον ανούσιο ρόλο του φτωχού συγγενή που σέρνεται κακομοίρικα πίσω από ανόητες και επιζήμιες τακτικές και αποφάσεις μιας παραπαίουσας δημοτικής ηγεσίας και να αναλογιστούν την ευθύνη τους , για την εντελώς άδικη αυτή διαιώνιση ενός θέματος που ταλαιπωρεί παιδιά , αλλά και βάζει στους ήδη επιβαρυμένους ώμους των γονιών τους ένα ακόμη μεγάλο βάρος , που προϊόντος του χρόνου αποδεικνύεται πως δεν είναι ένα προσωρινό φορτίο , αλλά χάριν της  Δημοτικής  ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ  ή ίσως  και σκοπιμότητος , η κατάσταση αυτή δυστυχώς  μονιμοποιείται .
Επειδή η στάση του Δημάρχου συμβαίνει να είναι εμφανώς πέραν πάσης λογικής και βεβαίως μακράν ανάρμοστη της θεσμικής λειτουργίας που του επιβάλει η ιδιότητά του , δεν σημαίνει πως και η ανάλογη συμπεριφορά και πρακτική των δημοτικών συμβούλων  επί του θέματος αυτού, θα πρέπει να κατρακυλήσει εξίσου χαμηλά , ή να συρθεί ντροπιαστικά  πίσω απ` τα  Δημαρχοκεντρικά  απαράδεκτα  πρότυπα !!
Έχουν οπωσδήποτε καθήκον και υποχρέωση οι δημοτικοί μας σύμβουλοι όλοι , κι όσοι τουλάχιστον σέβονται τον εαυτό τους και τιμούν την ιδιότητά τους , πρωτίστως δε εκείνοι της πλειοψηφούσας  παράταξης , να παρέμβουν αμέσως δυναμικά κι αποφασιστικά στην κατεύθυνση επίλυσης αυτού του προβλήματος , που η διαιώνιση του αποτελεί κατάντια και μεγίστη ντροπή για τον αυτοδιοικητικό θεσμό και τους λειτουργούς του , παραμένοντας για καιρό άλυτο απ` τα καπρίτσια , την ανεπάρκεια τη φοβικότητα και την αδιαφορία των γνωστών υπευθύνων .
Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι. Το δημοτικό λεωφορείο όπως και τις προάλλες σας λέγαμε , πρέπει κατ` αρχήν και πάραυτα  να αναλάβει έναντι μάλιστα αμοιβής , την μετακίνηση των μαθητών των δημοτικών κοινοτήτων  Παλαιοχωρίου , Δρυμαίας και Τιθρωνίου . Είναι εντελώς παρανοϊκό η δυνατότητα αυτή να υπάρχει επιλύοντας αμέσως και το ζήτημα κι όμως επιδεικτικά να αγνοείται βάζοντας έτσι “ουρά” στο πρόβλημα .
Η άμεση υπογραφή σύμβασης  μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και του Δήμου, θα δώσει ακριβώς στο Δήμο μας τη δυνατότητα και τη νομιμοποίηση εκείνη να  παρέμβει αποτελεσματικά , αμέσως και χωρίς άλλη καθυστέρηση , επιλύοντας ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα  και “τακτοποιώντας” την σοβαρή οικογενειακή απορρύθμιση που επέφερε σε πολλά δημοτικά μας νοικοκυριά  η αναπάντεχη εμφάνιση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών . Κι αυτό δεν είναι απλώς φίλοι αιρετοί μια δυνατότητά σας που σας την γνωστοποιώ τυχαία εγώ , είναι και μια μεγάλη υποχρέωση σας απέναντι σε αναγκαιούντες συμπολίτες σας .
Η επί αμοιβή μάλιστα μετακίνηση των μαθητών με το δημοτικό λεωφορείο , όχι μόνο τελικώς δεν θα επιβαρύνει το δημοτικό ταμείο ούτε με ένα ευρώ , αλλά θα αποφέρει στο Δήμο και  καθαρά έσοδα της τάξεως των 1.700-1.800 ευρώ μηνιαίως !!
Δηλαδή περίπου 7.500 ευρώ  μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής περιόδου! και περίπου 17.000 ευρώ θα απέφερε  ανά ολόκληρη σχολική περίοδο, εάν εν τω μεταξύ μας είχε ακούσει ο Δήμαρχός σας και εσείς βέβαια και είχατε δρομολογήσει το δημοτικό λεωφορείο από τότε και όπως ακριβώς σας είχαμε  υποδείξει .
Σας ερωτώ και σας προκαλώ. Έφερε μήπως κανείς από `σάς  μέχρι σήμερα , έστω και ένα ευρώ στο Δήμο με οποιονδήποτε τρόπο, για να μπορεί ή να δικαιούται τώρα να περιφρονεί και να παραπετά αυτά τα 7.500 που σας προτείνω εγώ να  σοδέψετε ? λύνοντας παράλληλα κι ένα τοπικό κοινωνικό ζήτημα ??.  Το ξέρετε βέβαια , πως όχι και κανείς σας !!   Και δεν προχωρώ περισσότερο, επί του παρόντος βέβαια , στο ότι όχι μόνο δεν φέρατε ούτε μισό ευρώ , αλλά και στο τι τελικά σπαταλήσατε  σε …… ολάκερα ευρώ !      
Με τα χρήματα λοιπόν αυτά και που σταδιακά θα δημιουργείται ένα αποθεματικό, θα συντηρείτε και θα λειτουργείτε όχι μόνο ένα , αλλά όλα τα Δημοτικά λεωφορεία  και ίσως κι άλλα οχήματα , χωρίς καμιά απολύτως πλέον επιβάρυνση του Δημοτικού γενικού “μπεζαχτα” όπως γινόταν μέχρι τώρα . Και επί πλέον θα επιτελείτε έργο με κοινωνική διάσταση , παρεμβαίνοντας ουσιαστικά και υποβοηθητικά στο καθημερινό φορτίο των συνδημοτών - γονιών  που ετούτη την εποχή από πολλά επιβαρύνονται. Δίνοντας παράλληλα νόημα και αξία στη θεσμική σας παρουσία και στο ρόλο σας αφού θέτοντας αποφασιστικά και μυαλωμένα τα δημοτικά μέσα στις υπηρεσίες των συνδημοτών σας , τους εξυπηρετείτε έτσι και τους ωφελείται .
Δεν απομένει λοιπόν παρά να αποδείξετε  ότι η ανικανότης και η ανευθυνότης κάποιων , δεν υπήρξαν τελικά μεταδοτικές εντός του Δημοτικού συμβουλίου, περιοριζόμενες  ευτυχώς μόνο σε εκείνους  που μέχρι τούδε έχουμε υπόψη μας πως τους χαρακτηρίζουν .
Τελειώνοντας ξαναλέμε, πως ο σχετικός νόμος για την μεταφορά των μαθητών , όχι μόνο επιτρέπει  αλλά και εμφατικά προτάσσει  έναντι οποιασδήποτε άλλης περιπτώσεως , την χρησιμοποίηση των Δημοτικών  μεταφορικών μέσων  για την μετακίνηση των μαθητών,  και με χρηματική αμοιβή  βεβαίως  η οποία προκύπτει με έναν προκαθορισμένο τρόπο και που στην περίπτωσή του Δήμου μας θα είχε τα συγκεκριμένα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που σας ανέφερα πιο πάνω
Αυτές τις δυνατότητες και τα συνδυαστικά οφέλη που προκύπτουν για τους “ανοιχτόμυαλους” και σύγχρονους Δήμους , τις γνωρίζουν καλά οι Περιφερειακές υπηρεσίες και οι εκεί αρμόδιοι και επομένως προτείνω την προσφυγή στην καθ` οιονδήποτε τρόπο εμπλοκή τους στο θέμα , ώστε εάν χρειασθεί , ακόμη και να “επιβληθεί” η λύση που σας περιγράφω αν επιτέλους δεν πειστεί η Δημοτική Αρχή να συμμορφωθεί ακολουθώντας τη λογική και τη νομιμότητα .
Σε ότι αφορά το ζήτημα του « σχολικού συνοδού » που η εν αγνοία τελούσα  Δημοτική μας Αρχή , ατυχώς , το προτάσσει μάλλον ως άλλοθι στη φοβική της απραξία , το ανέλυσα επαρκώς και τεκμηριωμένα νομίζω με σχετικές αναφορές σε άρθρα νόμων , εδάφια , παραγράφους καιαποσπάσματα σχετικών εγκυκλίων πριν από λίγες μόνο μέρες στην προηγηθείσα  επιστολή μου .
Τυχών λοιπόν εμμονή και επανάληψη των ιδίων ατυχών περιγέλαστων δικαιολογιών , θεωρώ πως θα αποδεικνύει περίτρανα για μια ακόμη φορά , την απόλυτη άγνοια και την πλήρη σύγχυση εις την οποία βρίσκεται η Δημοτική Αρχή και οι πιθανοί παρακοιμώμενοι.
Παρακαλώ τους αξιοπρεπέστατους και αγαπητούς τοπικούς Προέδρους των κοινοτήτων Παλαιοχωρίου , Δρυμαίας και Τιθρωνίου , μαζί και όσους δημοτικούς συμβούλους εκτιμούν πως η Δημαρχιακή ανεπάρκεια δεν μπορεί πλέον να προσφέρει δυστυχώς τίποτε θετικό στην κατεύθυνση λύσης ακόμη και ενός εύκολα αντιμετωπίσιμου προβλήματος όπως είναι αυτό της μετακίνησης των μαθητών εντός Δήμου , να κινηθούν από κοινού και χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση , στην κατεύθυνση να απαιτήσουν και να επιβάλουν την μοναδική λογική και αυτονόητη  λύση  που δίνει ασφαλώς για το Δήμο, για τους γονείς και για τους μαθητές  την καλύτερη και την συμφερότερη διέξοδο στο πρόβλημα αυτό που το δημιουργεί και το συντηρεί έως τώρα  η Δημαρχιακή και υπηρεσιακή ανικανότητα .
Παράλληλα προτείνουμε , η Περιφέρεια δια των αρμοδίων υπηρεσιών της  και κάποιου αιρετού εκπροσώπου της ( η Περιφερειακή Αρχή είναι ήδη  άριστα ενημερωμένη  για την συνεχιζόμενη παρανοϊκή Δημοτική απραξία  καθώς και για τις υπάρχουσες δημοτικές δυνατότητες ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος ), να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία και από κοινού με τους δημοτικούς συμβούλους , τους Προέδρους των τριών τοπικών κοινοτήτων που προείπαμε και την συμμετοχή εκπροσώπων των γονέων , να προχωρήσουν στις απαραίτητες και προβλεπόμενες εκείνες ενέργειες και διαδικασίες ώστε να επιλυθεί το ζήτημα αυτό κατά τον προτεινόμενο τρόπο , λογικά ως τον μόνο άλλωστε αποτελεσματικότερο και επωφελέστερο για όλους  .
Ας λάβουν όλοι σοβαρά υπόψη τους , πως ο Δήμαρχος αποτελεί μόνο εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της δημοτικής ολομελείας και των λοιπών οργάνων διοίκησης και τα οποία εν συνόλω είναι και τα μόνα επιφορτισμένα με τη λήψη αποφάσεων και τον έλεγχο εφαρμογής τους .
Ελπίζω πως εγγύς πλέον στο τέλος της δημοτικής του θητείας , να μην χρειασθεί αυτό  να τεθεί υπόψη και του κ. Δημάρχου κατά αυστηρά υπηρεσιακό και κανονιστικό τρόπο !!
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα αναμένω τις πανταχόθεν πρωτοβουλίες και τις εξελίξεις επί του θέματος  αυτού.
Ζητώ συγγνώμη που τους ταλαιπωρώ  τόσο συχνά τους φίλους διαχειριστές των τοπικών μας blogs , αλλά βλέπετε οι « ιστορίες καθημερινής τρέλας » στο Δήμο μας,  δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε  ούτε εμάς  , ούτε τους ενημερωτές μας , ούτε και πολλούς άλλους βέβαια .  Να φανταστείτε πως άλλα είχα κατά νου να παρουσιάσω κι αλλά η επικαιρότητα επιβάλει ….    
                                           Συμ-πατριωτικά ….      
                             ΘΑΝΑΣΗΣ  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου