Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΑΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ

Θα αναφερθώ σήμερα , με συντομία κατά το δυνατόν, και θα προσπαθήσω να αναδείξω και με φωτογραφικά ντοκουμέντα την πραγματική κατάσταση ενός τοπικού προβλήματος της Αμφίκλειας ...
η διαιώνιση του οποίου δεν τιμά κανέναν και επιπλέον μας ζημιώνει όλους  ως προς τις εντυπώσεις και τις συνέπειές τους .
Συγγενικό μου πρόσωπο το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφτηκε το χωριό και το Κοιμητήριο της Αμφίκλειας για τους συνήθεις λόγους .
Η εικόνα που αποκόμισε , ήταν ότι το Κοιμητήριο ως έχει σήμερα , αδυνατεί εμφανώς να δεχτεί πλέον άλλους ενταφιασμούς λόγω έλλειψης  χώρου .
Συμπέρανα δε και εγώ αμέσως απ‘ την εικόνα που μου μεταφέρθηκε και την λεπτομερή περιγραφή αλλά και ανάλυση της επικρατούσας κατάστασης , πως οσονούπω τη νεκρική κλίνη θα πρέπει μάλλον να αντικαταστήσει η “Προκρούστειοςκλίνη ”, αναγκαστικώς βεβαίως  για την απαραίτητη πλέον τμηματική απομείωση των θανόντων , μιας και ο εναπομείνας χώρος ταφής αντικειμενικά και ολοφάνερα , είναι πλέον αδύνατον να χωρέσει ικανό ακόμη αριθμό κεκοιμημένων στις κανονικές τους φυσικές διαστάσεις , πλην της περιπτώσεως της απομειωμένης  και μερικόμορφης εκδοχής τους !!!
Εκεί δυστυχώς οδηγούμαστε κι εκεί μάλλον μετά βεβαιότητος σύντομα θα φτάσουμε κύριε Δήμαρχε , αν δεν κάνετε αμέσως κάτι .
Άμοιροι ευθυνών , δεν είστε ούτε εσείς προσωπικά κ. Δήμαρχε , ούτε οι δημοτικές σας υπηρεσίες , ούτε οι σημερινοί ή οι εκάστοτε τοπικοί Αντιδήμαρχοι κι ούτε σχεδόν το σύνολο των Δημοτικών συμβούλων της Αμφίκλειας ( πλην Ζιάκου καιΚαλλιακούδα που όντως οι δυο αυτοί άνθρωποι πασχίζουν για κάποιες λύσεις ). Αναρωτιέμαι κ. Δήμαρχε , πως είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεστε κι εσείς και οι υπόλοιποι , τις διαστάσεις αυτού του προβλήματος και με περισσή μάλιστα ευκολία να λησμονείτε και να διαγράφετε , ότι ακριβώς προ καιρού όμως αποδεχόσαστε ως άμεσα  αντιμετωπίσιμη ανάγκη και δρομολογούσατε υποτίθεται και τις προσήκωσες λύσεις. !!   
Συγκεκριμένα σας θυμίζω , πως προ δυόμιση ετών περίπου στην πρώτη δημόσια εκείνη ανακοίνωσή σας για το θέμα (στην αρχή περίπου της θητείας σας και με πολύ τότε υπερηφάνεια κι ικανοποίηση και βέβαια με το δίκιο σας  μιας και εσείς ένας Μπραλιώτης Δήμαρχος  , αποφάσιζε με τόλμη για πρώτη φορά  να επιλύσει ένα πρόβλημα που μέχρι τότε ντόπιοιΔαδιώτες  Δήμαρχοι δυστυχώς απλώς διαιώνιζαν ), αφού αναφέρατε το ιστορικό του προβλήματος και εξηγούσατε συνοπτικά τους λόγους που επιβάλλουν την άμεση αντιμετώπισή του , ζητούσατε την συμβολή των  πολιτών της Αμφίκλειας  για την εξεύρεση προς αγορά μιας κατάλληλης έκτασης περί τα 15-20 στρέμματα  για την δημιουργία ενός νέου σύγχρονου και περικαλλούς Κοιμητηριού, ικανού να καλύψει για τα πολλά επόμενα χρόνια τις ανάγκες του τόπου. Από τότε ακολούθησαν άλλες δυο Δημοτικές ανακοινώσεις επί του ζητήματος και έκτοτε βαθειά σιωπή και απραξία βέβαια.
Στα μέσα του καλοκαιριού που μας πέρασε , εμείς με επιστολή μας αναφερθήκαμε και πάλι δημόσια στο έλλειμμα πραγματικού ενδιαφέροντος για το πρόβλημα αυτό εκ μέρους της Δημοτικής σας Αρχής , αλλά και αναδείξαμε παράλληλα τις ενέργειες , τις προσπάθειες και τις απόψεις των λιγοστών έστω εκείνων συμπολιτών μας , που ασχολήθηκαν τελικώς με το ζήτημα αυτό όπως και τους ζητήθηκε .
Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους  ως συμπεράσματα και προτάσεις , μεταβιβάστηκαν τότε αρμοδίως κ. Δήμαρχε σε `σας , προφανώς όχι για να γεμίσουν το καλάθι των αχρήστων σας  αλλά για να αξιοποιηθούν .  
Φαίνεται πως είναι στη μοίρα όμως αυτού του τόπου , σχεδόν πάντοτε τα μεγάλα προβλήματά του , να “αφήνονται” τελικά ανέμελα να γιατρευτούν  απ` το χρόνο και να αντιμετωπισθούν ίσως τυχαία και την τελευταία στιγμή !!.
Αλλά όπως προφανώς καλύτερα από μένα γνωρίζετε εσείς κ. Δήμαρχε , ο χρόνος είναι μεν γιατρός , αλλά όχι πάντα και για όλα . Γιατί ενίοτε αν όχι συχνότατα , αντί για γιατρός εμφανίζεται μόνο με την άλλη του “ιδιότητα” που αναμφισβήτητα τον καθιστά απόλυτα  φθοροποιό , και έτσι επομένως και τα προβλήματα και το μέγεθός τους διευρύνει , αλλά και αδιέξοδα συσσωρεύει .
Είναι τουλάχιστον ντροπή κ .Δήμαρχε και η ντροπή δεν αφορά φυσικά μονάχα εσάς αλλά το ίδιο ισχυρίζομαι και για τους άλλους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της Αμφίκλειας , να καταλήξουμε ίσως σύντομα  να “διαμελίζουμε” πιθανόν όπως προείπαμε  θανόντες συγγενείς , φίλους και συμπατριώτες μας , για  να τους χωρέσουμε εν τέλει στον τόπο της επιγείου αιωνίου αναπαύσεως ( γιατί δυστυχώς και παρά το σκληρό και μακάβριο της περιγραφής μου , δεδομένης όμως της  αδιαφορίας  σας μάλλον εκεί οδηγούμαστε ).
Αυτή την απίστευτη ιεροσυλία , την αφάνταστη κατάντια και την τραγική εκδοχή , θέλω να πιστεύω πως δεν θα την δούμε επί των ημερών σας . Γιατί αλίμονο τότε !!!
Όποιος θεωρεί υπερβολικά τα όσα περιγράφω και εις επίρρωση όλων αυτών που αναφέρω , παραθέτω αμέσως πιο κάτω μερικές φωτογραφίες – ντοκουμέντο--  που κατά τρόπο αδιάψευστο παρουσιάζουν σε όλο της  το μεγαλείο την απερίγραπτη αυτή κατάσταση της στενότητας έως και ανυπαρξίας  πλέον χώρου ταφής .
Είναι καιρός κ. Δήμαρχε , αυτή η αδράνεια και η αποστασιοποίηση της Δημοτικής σας Αρχής απ` το πρόβλημα , - όχι άλλωστε πρωτοφανής αλλά σχεδόν πανομοιότυπη και ανάλογη με εκείνη σε παρελθόντες καιρούς όπως βέβαια είναι και καταγεγραμμένο στις μνήμες των ντόπιων συμπολιτών μας - , να τελειώσει επιτέλους  και στη θέση της να ξαναζωντανέψει το παλιό ενδιαφέρον  για ένα σημαντικό Δαδιώτικο πρόβλημα  που από πολύ χρόνο τώρα ζητά επιτακτικά τη λύση του . 
Η τοπική κοινωνία κ. Δήμαρχε είναι έτοιμη να συνδράμει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες σας  στη βάση των αρχικών σας προθέσεων και επιλογών, και τις περιμένει στη μεγάλη της πλειοψηφία  χρόνια τώρα . Γιατί επιθυμεί πάντοτε με τον προσήκοντα σεβασμό και τις ιερές παραδόσεις των Ελλήνων , να ενταφιάζει με ευλάβεια  τους νεκρούς της σε τόπους  “αξιοπρεπείς” και “παραδείσιους” κι όχι αναγκαστικά σε απομεινάρια  χώρων ανοικοκύρευτων  απλής συσσώρευσης και άτακτης εναπόθεσης  κεκοιμημένων όπως δυστυχώς κατάντησε  το κοιμητήριό μας αφού πρώτα όμως απαξίωσε , υποβάθμισε , ίσως και κατέστρεψε , έναν σημαντικό αρχαιολογικό τόπο. ( όχι επί  ημερών σας αλλά στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, παρατηρήθηκαν και πρωτόγνωρα ντροπιαστικά και απαράδεκτα φαινόμενα  διπλοταφής  με πανωσήκωμα!…. αν βέβαια  ακόμη το  θυμούνται μερικοί από σας , με ανατριχίλα φυσικά κι αποτροπιασμό ελπίζω εμπρός στην πιθανότητα  να επαναληφθεί κάτι τέτοιο, γιατί σ` αυτό τον τόπο δυστυχώς  συνηθίζουμε να ξεχνάμε γρήγορα και εύκολα βλέπετε ….!! ) .
Με την ευκαιρία επισημαίνω ( και το επαναλαμβάνω σήμερα με έμφαση όπως και αρκετές άλλες φορές το έκανα έως τώρα ), πως  τυχών σκέψεις ή ίσως και μεθοδεύσεις  για εμβαλωματικές και ακατάλληλες λύσεις και προχειρότητες  χωρίς  ίχνος ευθύνης , οράματος , σχεδιαστικού στόχου και μακράν βεβαίως των πραγματικών αναγκών αλλά και της “γραμμής” και του πνεύματος της γνωστής και δεδηλωμένης αρχικής εκείνης θέσεως της σημερινής Δημοτικής Αρχής επί αυτού του ζητήματος , ούτε καν ως αστείο δεν θα πρέπει να απασχολεί το μυαλό κανενός τους .
Ο χώρος αυτός του παλαιού και κορεσμένου πλέον Κοιμητηρίου , όπως άλλωστε και όλοι οι μέχρι σήμερα Δήμαρχοι από εποχής  Ηλία  Γκρινιάτσου και έκτοτε  έχουν σωστά επισημάνει ασχέτως αν δεν το έχουν πράξει , πρέπει να απελευθερωθεί με την τελική μεταφορά του κοιμητηρίου σε νέο και επαρκή χώρο. Στη συνέχεια ο τόπος αυτός να αναπλαστεί να διαμορφωθεί κατάλληλα και να αναδειχθεί , γιατί αποτελεί όντως το ωραιότερο το αρχαιολογικότερο  αλλά και το θεαματικότερο σημείο της περιμέτρου της Αμφίκλειας.
Θυμίζω πέραν τούτων, πως λόγω της αρχαιολογικής του αξίας , η απαγόρευση σε ότι αφορά το χώρο αυτό είναι σαφής και για την οποιαδήποτε δραστηριότητα  σε ακτίνα 120 μέτρων περιμετρικά του “Πύργου”. Μάλιστα δε , είναι σε διαδικασία έγκρισης και η επέκταση της ζώνης προστασίας στα 200 πλέον μέτρα.  Η μικρή επέκταση του υπάρχοντος Κοιμητηρίου στο παρελθόν , αποτέλεσε μια μοναδική και κατ‘ εξαίρεση επιτρεπτή λύση με ανοχή βέβαια των αρμόδιων υπηρεσιών αφού αντιμετωπίστηκε ως  περίπτωση λύσεως ανάγκης , πράγμα  φυσικά που ούτε μπορεί αλλά κυρίως δεν πρέπει να επαναληφθεί  με δική μας μάλιστα ελαφρόμυαλη , ανεύθυνη κι αψυχολόγητη πρωτοβουλία .
Η σωστή και πρέπουσα λύση είναι , η  χωροθέτηση  νέου  κοιμητηριού  και η σταδιακή μεταφορά του παλιού στο καινούργιο . Χωρίς  βιασύνες βέβαια και επιπολαιότητες , μα κι ούτε αδικαιολόγητες  ή και σκόπιμες αργοπορίες .
Χωρίς επιβολές και πειθαναγκασμούς , αλλά με σύνεση κι υπομονή για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε και να συμπορευτούμε με τους ρυθμούς αυτούς όλοι μας .


Παραθέτω πιο κάτω ένα γνήσιο απόσπασμα ( με συνοδεία φωτογραφικού υλικού ) από κείμενο ενός γνωστού τουριστικούιστολογίου , που αναδημοσιεύτηκε σχετικά πρόσφατα στο έγκριτο blog  “Amfikliaκαι “ενημερωτική αδεία” το χρησιμοποιώ κι εγώ .
Τυχαίως και σχετικά επίσης πρόσφατα , ξαναδιάβασα αυτό περίπου το ίδιο κείμενο με τα ίδια δυσμενή σχόλια και σε δυο- τρία τουριστικού ενδιαφέροντος περιοδικά και ορισμένα ένθετα εφημερίδων .
Το παραθέτω λοιπόν προς ενίσχυση όλων όσων παραπάνω ανέφερα και για να διαπιστώσουμε και να προβληματιστούμε όλοι μας , απ` το πως τέλος πάντων οι διάφοροι ειδικοί και επαγγελματίες των τουριστικών ταξιδιών και περιηγήσεων ανά την Ελλάδα , βλέπουν , χαρακτηρίζουν και περιγράφουν σε κάποιο ταξιδιωτικό τους ρεπορτάζ για την Αμφίκλεια , την χρήση του συγκεκριμένου χώρου ως κοιμητηρίου


και την κακή εντύπωση που τους δημιούργησε όταν τον πρωτοαντίκρισαν κατά την εκεί επίσκεψή τους ( το λόφο της παλιάς οχύρωσης της αρχαίας πόλεως δηλαδή ).
Είναι κρίμα νομίζω , αυτό που οι άλλοι θεωρούν ως λάθος επιλογή ( καλοπροαίρετα κι αντικειμενικά άλλωστε , δεν υπάρχει λόγος να είναι αλλιώς ), των μακρινών προγόνων μας σε ένα επίσης μακρινό παρελθόν, εμείς οι νεότεροι , είτε από αδιαφορία , είτε από ανικανότητα και έλλειψη οράματος , είτε από κακή ανάγνωση και εκτίμηση των σύγχρονων αναγκών , είτε από ατολμία κι αμηχανία , αλλά είτε κι από τεμπελιά και φυγοπονία , να το διαιωνίζουμε όχι αζημίως όμως , αλλά επιβλαβώς και αναιτίως έως τώρα και επομένως ανοήτως .
Οι λιγοστοί έστω αυτοί πολίτες που απόμειναν να εξακολουθούν και σ‘ αυτή την δύσκολη από κάθε πλευρά περίοδο , να θεωρούν πως οι δημοτικές υποθέσεις είναι και πρέπει να είναι και στη δική τους έγνοια , έχουν ήδη ασχοληθεί σοβαρά και με αυτό το πρόβλημα , έχουν βρει και μελετήσει όλες εκείνες τις κατά τη γνώμη τους δυνατές λύσεις και τις έχουν θέσει υπόψη της Δημοτικής Αρχής .


Στο χέρι σας λοιπόν είναι πλέον αγαπητοί αιρετοί ( κυρίως ) της Αμφίκλειας , προσπερνώντας την ανευθυνότητα και αφήνοντας επιτέλους πίσω τη βαριά και πιάνοντας την ελαφριά που λέει κι ο σοφός Λαός μας , να επιλέξετε να σκύψετε με αποφασιστικότητα στο πρόβλημα αυτό και να το λύσετε . Οι λύσεις είναι ορατές και συγκεκριμένες και ήδη σας δόθηκαν καιρό τώρα τεκμηριωμένα και πληρέστατα . Και οι κατάλληλοι χώροι βρέθηκαν και σας υποδείχθηκαν, και το διαδικαστικό κομμάτι για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου βήμα προς βήμα  σας αναλύθηκε .
Περεταίρω λοιπόν καθυστέρηση επίδειξης ενδιαφέροντος και σοβαρής απασχόλησής σας με το σημαντικό αυτό πρόβλημα , θα σας αναγκάσει νομίζω σύντομα και εκ των πραγμάτων , να κατασκευάσετε  σίγουρα αντί αξιοπρεπούς και σύγχρονου κοιμητηρίου , μάλλον την ευφάνταστη όπως προείπαμε  και μοναδικής ευρηματικής επινόησης  Προκρούστεια κλίνη  για τεθνεώτες !! και τότε …. αλί και τρισαλί σε όλους σας !!
Ακολουθεί  το φωτογραφικό ….. πανόραμα που σας υποσχέθηκα . “Απολαύστε” το !! καθώς και το κείμενο με τις δυσμενείς εντυπώσεις και κρίσεις  του περιηγητή δημοσιογράφου , σχετικά με την θέση του κοιμητηρίου εντός της αρχαίας  Ακροπόλεως της Αμφίκλειας !!
Γράφει λοιπόν ο δημοσιογράφος ταξιδευτής μεταξύ άλλων και τα εξής :                          « ……“Αρχαία Ακρόπολις Αμφίκλειας” λέει η πινακίδα και την ακολουθώ. Είναι πολύ κοντά στον οικισμό και φθάνοντας μπερδεύτηκα .   Δίπλα ακριβώς στην πινακίδα που σηματοδοτούσε  την τοποθεσία της Ακρόπολις  ήταν και μια άλλη που έγραφε « κοιμητήριο »!! Έ λέω , το αιώνιο μάλλον πρόβλημα του περιηγητή στην Ελλάδα , που είναι το μπέρδεμα που προκαλούν οι πινακίδες!                                    Αμ δε ! Σωστά γράφουν και οι δυο πινακίδες . Γιατί το κοιμητήριο είναι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολις!! Δίπλα – δίπλα , τα μνήματα και οι κοτρόνες του αρχαίου τοίχους !                                                                                      Καλύτερα μην πάτε , γιατί θα νιώσετε άσχημα  και γιατί έτσι κι αλλιώς τα κοιμητήρια μας θυμίζουν το ... μέλλον μας , αλλά και γιατί  θα σας εκνευρίσει  η αναίδεια των όποιων επέλεξαν τον συγκεκριμένο χώρο.... »  για κοιμητήριο !! …… ( το παραπάνω φωτογραφικό υλικό είναι του ιδίου του Δημοσιογράφου , προφανώς προς παράθεση και της απεικονιστικής εντύπωσης της …. “αναίδειας”, όπως χαρακτηριστικά και σωστά μάλλον, γράφει στο κείμενό του !! )
 Ο υπομονετικός έως …το μη παρέκει .   ΘΑΝΑΣΗΣ  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Πρώτα νά πούμε ότι ο Λουκάς Σκλαβούνος, ώς δήμαρχος, δέν ξέρουμε άν ακόμη έχει ξεμπλέξει μέ τά δικαστήρια γιά τήν προέκταση. Δεύτερο η σημερινή δημοτική αρχή, τοπικό συμβούλιο, λέει ότι θά κάνει καταγραφή πού άν τήν δείτε γράψτε μου. Τρίτο θά μάς πούνε, αυτό είναι σίγουρο, νά μήν πεθαίνουμε.... Καλά καρναβάλια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή