Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Συνάντηση Τσίπρα-Λέτα: Η λιτότητα σκοτώνει τον ευρωπαϊκό νότο

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, στο πρωθυπουργικό μέγαρο στη Ρώμη.  Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε στον Ιταλό πρωθυπουργό την ατζέντα του στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου....
Έθεσε δε το ζήτημα της μετανάστευσης και της αλλαγής του «Δουβλίνου ΙΙ», με δεδομένο ότι η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα και πολύ συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν τραγωδίες όπως τα ναυάγια στη Λαμπεντούζα και το Φαρμακονήσι.
«Του εξήγησα ότι βασικό μήνυμα της υποψηφιότητάς μου είναι ότι η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη κι ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Eνωμένη Ευρώπη οφείλουμε να επενδύσουμε στη δημοκρατία και στην κοινωνική συνοχή, άρα να σταματήσουμε άμεσα τα σκληρά προγράμματα της λιτότητας, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αλ, Τσίπρας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό για τις οικονομικές εξελίξεις και για την αναγκαία συνεργασία των λαών του Νότου «που επιμένουν να σταματήσουμε αυτή την αδιέξοδη πολιτική προκειμένου να επενδύσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης, σε πολιτικές που ενισχύουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε στον Ενρίκο Λέτα την κάθετη αντίθεσή του στο ισχύον πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. «Ένα πλαίσιο που αναγκάζει τις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, καθώς οι μετανάστες που έρχονται στις χώρες μας δεν θέλουν να μείνουν εδώ, αλλά θέλουν να προχωρήσουν προς τις χώρες εκείνες του Βορρά όπου θα μπορέσουν να βρουν πιο εύκολα εργασία» σημείωσε. «Του εξέφρασα λοιπόν την άποψη ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙ και να υπάρξει μια πιο δίκαιη και αλληλέγγυα κατανομή των βαρών, διότι Ευρώπη πάνω απ΄ όλα σημαίνει αλληλεγγύη. Κι όπως προχθές δήλωσε και ο Γερμανός φιλόσοφος Χάμπερμας θέλουμε μια Ένωση Ευρωπαϊκή και όχι μια Ένωση Γερμανική. Θέλουμε μια Ένωση των λαών της Ευρώπης και όχι μια Ένωση που θα νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των τραπεζών» τόνισε.
Ο Ενρίκο Λέτα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ιταλική «λίστα Τσίπρα», ρωτώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν σκοπεύει να ασχοληθεί ενεργά μαζί της. «Του εξήγησα ότι δεν θέλω να είμαι ένας Ιταλός πολιτικός, αλλά ένας πολιτικός που με αφετηρία την Ελλάδα θα βάλω το δικό μου λιθαράκι για την αναγκαία συνεργασία των λαών προκειμένου να επιστρέψει η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Στη συνάντηση διεφάνη ότι παραμένουν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην πολιτική που θέλει να χαράξει στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ και σ' αυτήν που ακολουθεί η ιταλική κυβέρνηση. Πάντως σε πολλά σημεία υπήρξε κοινή διαπίστωση σε ό,τι αφορά την κρίση. «Η κρίση αυτή είναι καταστροφική. Επενεργεί με τρόπο διαλυτικό τόσο στον κοινωνικό ιστό όσο και στο πολιτικό σύστημα. Ως εκ τούτου νομίζω ότι υπήρξαν πολλά σημεία στα οποία μπορεί κανείς να πει ότι ο προβληματισμός μας είναι κοινός» παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας.
Ανταπόκριση από τη Ρώμη του Αργύρη Παναγόπουλου
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου