Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Καταρρέει το φορολογικό οικοδόμημα

Του Γιώργου Κράλογλου

Ρώτησαν τον Γουώλτ Ντίσνεϋ τι είναι αυτό που τον έκανε να γελάσει περισσότερο: «Ο άνθρωπος...» είπε. «Γιατί κατασκευάζει ό,τι μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα και στην συνέχεια αγωνίζεται να βρει τρόπους να προφυλαχθεί...». Αυτό ακριβώς κάνει σήμερα και η κυβέρνηση. Αγωνίζεται να αποκαταστήσει και να περιφρουρήσει την φορολογική συνείδηση με ένα αποτυχημένο και εκδικητικό φορολογικό σύστημα...



Η αλήθεια είναι ότι έχουν αντιληφθεί πως έστρωσαν ένα πολύπλοκο και δύσβατο πεδίο με φορολογικές νάρκες που δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι να  διασχίσουν για να αφοπλίσουν τις νάρκες εκείνες οι οποίες απειλούν να ανατινάξουν ολόκληρο το φορολογικό οικοδόμημα. 

Το βλέπουν αλλά δεν μπορούν και δεν θέλουν να ομολογήσουν ότι αυτό που χαρακτήρισαν φορολογική μεταρρύθμιση, εξίσωση της φορολόγησης με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύλληψη της φοροδιαφυγής, ποινή στον φοροκαθυστέρηση, πολιτική προστίμων και αντικειμενική φορολόγηση των ακινήτων είναι ο δράκος που κατασπαράζει ήδη το ίδιο το σύστημα και θα συνεχίσει «τρώγοντας» και αυτούς που το σχεδίασαν. 

Αυτή η φοροεισπρακτική πολιτική που κατασκεύασαν, στο όνομα της μιας δήθεν φορολογικής μεταρρύθμισης και απονομής φορολογικής δικαιοσύνης, για να εξασφαλίζουν πόρους συντήρησης τους κράτους-πατερούλη, τους έχει ήδη κάνει άνω-κάτω. Αλλά αποκλείεται να συμφωνήσουν ότι το κράτος-τέρας δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να καλυφθεί από την φορολόγηση εκείνων που συνθλίβονται από την κρίση. 

Τι θα κάνουν; 

Παρεμβάσεις επί παρεμβάσεων. Τροποποιήσεις, επί τροποποιήσεων. Ερμηνείες διαφορετικές από τους αρχικούς στόχους. Εγκυκλίους με ανατροπή ακόμη και των βασικών σπονδύλων της φορολογικής ραχοκοκαλιάς που έχτισαν εδώ και δύο χρόνια. 

Ταυτόχρονα και για να δικαιολογήσουν τις αλλεπάλληλες γκάφες των συμβούλων και θεωρητικών της φορολογικής πολιτικής θα εντείνουν τα επικοινωνιακά κόλπα με εντυπωσιακές συλλήψεις φοροφυγάδων ώστε να περάσουν στις μάζες την εικόνα ότι η φορολογική τους πολιτική απέδωσε και μένει τώρα να αναβαθμισθεί η φορολογική συνείδηση του μέχρι σήμερα ασυνείδητου Έλληνα-ιθαγενή!!. 

Η γκάφα με τους φόρους στις στάνες, τα αχούρια και τα χέρσα χωράφια που την μάζεψαν όπως-όπως τους έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι αλλά δεν τους έδωσε μάθημα. 

Έτσι πέρασαν στην γκάφα με την φορολόγηση της υπεραξίας των ακινήτων την οποία ετοιμάζονται πάλι να μαζέψουν με την εξαίρεση των σπιτιών των 25-30 ετών που δεν πωλούνται λόγω παλαιότητας αλλά και δεν μεταβιβάζονται γιατί στην κατάσταση που βρίσκεται η αγορά δεν πρόκειται κανείς να πάρει ένα σπίτι που θέλει άλλα τόσα να το φτιάξει. 

Ετοιμάζονται να διορθώσουν, όπως και όσο μπορούν, τις γκάφες και στην αγορά αυτοκινήτων γιατί κατάλαβαν πόσα και τι έχασαν από τις φορολογικές ανοησίες που εισηγήθηκε μια ομάδα πρώην ανέργων με πρώτο τους επάγγελμα αυτό του συμβούλου...

Την ιστορική όμως γκάφα με τα πρόστιμα και τις φυλακίσεις φοροοφειλετών (τους οποίους τσουβαλιάζουν με τους φοροφυγάδες) θα την παραδεχθούν αφού διορθώσουν (αν τις διορθώσουν) τις προηγούμενες. 

Εδώ, όπως φαίνεται, φροντίζουν να κερδίσουν χρόνο γιατί τους είναι δύσκολο να δικαιολογήσουν ότι δεν ρώτησαν κανένα και δεν άκουσαν καμία πρόταση και συμβουλή από τους 700.000 βιοτέχνες, επαγγελματίες, μαγαζάτορες και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ασφαλώς και θα κλείσουν σε μια νύχτα βγάζοντας στον δρόμο (εκτός από το εαυτό τους και τις οικογένειές τους) ακόμη 300.000 εργαζόμενους αντί να ακολουθήσουν τον δρόμο προς τον Κορυδαλλό. 

Περισσότερα από 25 υπομνήματα με απόψεις, προτάσεις και ιδέες συνεργασίας στην προσπάθεια εγκλωβισμού της φορολογητέας ύλης παρέλαβαν στο υπουργείο Οικονομικών και τα υπουργεία που υποτίθεται ότι φροντίζουν την ανάπτυξη και την εργασία αλλά τίποτε από όσα προτάθηκαν δεν έγιναν αποδεκτά. 

Κάποια αυτονόητα που είχαν διατυπωθεί από τους εισηγητές και τα εμφάνισαν ως αποδοχή προτάσεων δεν έχουν να κάνουν με την ουσία της πολιτικής.  

Ούτε τους συμβολαιογράφους που υποτίθεται ότι είναι προέκταση της φοροεισπρακτικής μηχανής του κράτους δεν ρώτησαν ή δεν φώναξαν να καθίσουν κανονικά στο τραπέζι και να μελετήσουν τι να κάνουν με τα ακίνητα, τις κληρονομιές και τις μεταβιβάσεις. 

Τίποτε και κανένα δεν ρώτησαν. Τίποτε και καμία πρόταση δεν έλαβαν υπόψη τους.

Τώρα τρέχουν όμως πίσω από το απίθανα μπερδεμένο φορολογικό κατασκεύασμα που αποκαλούν μεταρρύθμιση για να σώσουν ό,τι σώζεται και να ξεμπερδέψουν ότι προλάβουν βλέποντας την απειλή από το παγόβουνο των ληξιπροθέσμων οφειλών, την καθίζηση της αγοράς ακινήτων, τα λουκέτα των μικρομεσαίων, και τον αρνητισμό στις επενδύσεις λόγω του ασταθούς και αντιαναπτυξιακού φορολογικού περιβάλλοντος. 

Αλλά ακόμη και τώρα καταφεύγουν σε μπαλώματα και διαδικασίες περιπλέοντας τις Εφορίες και την άποψη του εφοριακού σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον σημερινό. Και όταν η φορολογική πολιτική θα έχει καταντήσει ένα κουβάρι ανεφάρμοστων διατάξεων και υποχρεώσεων θα ανακαλύψουν ότι αυξήθηκε η διαφθορά και θα υποσχεθούν νέα φορολογική μεταρρύθμιση!!.

george.kraloglou@capital.gr 



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου