Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Πρωτοχρονιά στο χωριό - Επτάλοφος (Αγόριανη) Φωκίδας [video]

Η Επτάλοφος (που παλαιότερα λεγόταν Αγόριανη) σήμερα έχει περίπου 500 κατοίκους και είναι χτισμένη στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού, στεφανωμένη από το πολύ...
όμορφο ελατοδάσος σε υψόμετρο 850 μ. ...


Βρίσκεται πάνω στο δρόμο που έρχεται από το Λιβάδι της Αράχωβας, περνάει τη διασταύρωση για τα χιονοδρομικά και κατεβαίνει χαμηλά, στον κάμπο της Λιλαίας.

Στο χωριό τρέχουν από παντού άφθονα γάργαρα νερά. Ακόμη και καταρράκτης υπάρχει μέσα στο χωριό που σχηματίζεται από το Αγοριανίτικο Ρέμα. Στην πλατεία μπορούμε να πιούμε παγωμένο νερό είτε από δύο μπρούντζινα στόματα που είναι ενσωματωμένα στα δύο αιωνόβια πλατάνια είτε από την πέτρινη χτιστή κρήνη.

Το χωριό υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά την Κατοχή από τους Γερμανούς, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 1943 έκαψαν σχεδόν ολοσχερώς το χωριό ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή. Από τα 184 σπίτια που είχε τότε το χωριό κάηκαν τα 146.




Need Text
Επτάλοφος (Αγόριανη) Φωκίδας * Eptalofos (Agoriani) Phocis Prefecture Greece02:24reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading

1 σχόλιο:

  1. Όμορφο μέρος η Αγόριανη. Πήγαμε το τριήμερο 14-15-16/02. Ειδικά η πλατεία με τα πλατάνια, τον καταρράκτη και τα φαγάδικα. Η βόλτα στο δάσος ένα όνειρο. Τα καταλύματα λίγα & υπερτιμημένα θάλεγα. Για τα μπαρ, κάνουμε ανεπιφύλακτα like στο grand Chalet στο έμπα του χωριού, με την υπέροχη θέα, το εξαιρετικό σέρβις και την μελετημένη διακόσμηση. Στο ελκυστικό Lis στην κεντρική πλατεία, μας εντυπωσίασε η υπεροπτική γαλλόφερτη σοφία! του αφεντικού, η φτωχότατη εξυπηρέτησή του και η ευκολία με την οποία κατηγορούσε κάποιους ντόπιους επαγγελματίες. Στην αντίπερα όχθη του χωριού, το μπαρ της Τερέζας! Τζάκι, διακόσμηση και θέα. Καταπληκτικό σκηνικό, με μια άξεστη και χυδαία πρωταγωνίστρια. Δεν σερβίρει κοκτέιλ, προσφέρει μόνο ιταλική μπύρα, καπνίζει σαν φουγάρο δίπλα σου και η τσάντα της ( το γραφείο μου -όπως λέει) καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση στον πάγκο, όπου οφείλεις να μην πλησιάζεις. Όλο αρνήσεις και κατήφεια. Πήγαμε πετώντας και φύγαμε έρποντας. Νομίζαμε στο τέλος ότι μπήκαμε σε απαγορευμένο μέρος. Φεύγοντας είπαμε να κάνουμε το γύρο του κτιρίου, αλλά μας ακολούθησε η ευγένεια της ΚΥΡΙΑΣ. " ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΑΠΟ ΚΕΙ, μας φώναξε προσβλητικότατα, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ! Τι άραγε να κρύβει η ΤΕΡΕΖΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή