Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

cine ITEA κινηματογραφική λέσχη - «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» (2013)

Παρασκευή 17/1/2014
στις 9.15μμ
προβολή της ταινίας
«Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» (2013)
του Μπιλ Όγκουστ με τον Τζέρεμι Άϊρονς
Μια ταινία του Δανού σκηνοθέτη Μπιλ Όγκουστ (βραβείο Όσκαρ και δύο βραβεία στις Κάννες)...
με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζέρεμι Άϊρονς και συμπρωταγωνιστές μια σειρά αξεπέραστα ταλέντα, ικανά να εμψυχώσουν με τον ιδανικότερο τρόπο τους ήρωες του βιβλίου (Σάρλοτ Ράμπλιγκ, Λένα Ολίν, Μπρούνο Γκανζ, Κρίστοφερ Λι).
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του βραβευμένου Ελβετού συγγραφέα, Πασκάλ Μερσιέ, που αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα γερμανόφωνα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες και  έχει κυκλοφορήσει σε 30 χώρες (και στη χώρα μας).
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ένα γκρίζο, βροχερό πρωινό στη Βέρνη μια γυναίκα αποπειράται να αυτοκτονήσει. Ο καθηγητής Ράιμουντ τη σώζει, αλλά εκείνη εξαφανίζεται αφήνοντας πίσω το κόκκινο παλτό της. Ένα βιβλίο που βρήκε στην τσέπη του παλτού και ένα εισιτήριο  για τη Λισαβόνα, ανατρέπουν τη συμβατή καθημερινότητα του καθηγητή.  Καθώς αρχίζει να διαβάζει το βιβλίο γοητεύεται από τις σκέψεις του συγγραφέα και αποφασίζει να ταξιδέψει στη Λισαβόνα για να τον αναζητήσει. Όταν φτάσει εκεί, η ιστορία του νεκρού πια γιατρού Αμαντέου Ντε Πράντο θα τον ιντριγκάρει αφάνταστα και θα τον οδηγήσει να εμβαθύνει σε μια σειρά από μυστήρια που θα τον προκαλέσουν να σκάψει βαθύτερα το παρελθόν την εποχή του δικτάτορα Σαλαζάρ...
Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=W9anzz8XcJM

            Το σενάριο είναι εξαιρετικά δουλεμένο και ο πολύπειρος Μπιλ Όγκουστ ανταποκρίνεται με σκηνοθετική ωριμότητα στις απαιτήσεις του σεναρίου.
Εκείνο που συναρπάζει είναι οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών και ιδιαίτερα των παλαιμάχων βιρτουόζων Κρίστοφερ Λι, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Μπρούνο Γκανζ αλλά και του πρωταγωνιστή Τζέρεμι Άϊρονς που δίνει ένα πραγματικό ρεσιτάλ υποκριτικής.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας, όπου το σύνολο της διάρκειας της είναι ένα συνεχές φλας μπακ, είναι η διπλή διανομή δηλ. άλλος ηθοποιός υποδύεται τον χαρακτήρα την εποχή της δικτατορίας του Σαλαζάρ και άλλος τον χαρακτήρα του σήμερα.
Τα γυρίσματα του έργου έγιναν στη Βέρνη της Ελβετίας και στη Λισαβόνα, η οποία αποτελεί και το σημείο αναφοράς της ταινίας.

            Τα αθέατα δαιδαλώδη σοκάκια αλλά και τα επιβλητικά κτίρια της Πορτογαλικής πρωτεύουσας φιλοξενούν τόσο τις σύγχρονες σκηνές του έργου όσο και τις σκηνές από τη δικτατορική Πορτογαλία του Σαλαζάρ.

Ο διευθυντής φωτογραφίας Φίλιπ Ζούμπραν κινηματογραφεί εξαιρετικά τη Λισαβόνα, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζεται η συναισθηματική εξέλιξη του έργου με τη βοήθεια της πρωτότυπης μουσικής από τη διακεκριμένη Γερμανίδα συνθέτρια, Ανέτ Φοκς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου