Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Η μηχανή του φόβου. Του Νίκου Ασημακόπουλου

Στα «πρωταθλήματα των προέδρων» οι φανατισμένοι οργανωμένοι οπαδοί ακολουθούν σαν σκυλάκια έτοιμα να δαγκώσουν το απέναντι ζωάκι που τους περιμένει με τις ίδιες διαθέσεις....
Σε ολόκληρο τον κόσμο τα μεγάλα ποδοσφαιρικά και μπασκετικά ντέρμπι έχουν να κάνουν με την αντιπαλότητα οπαδών, παικτών και ομάδων, άσχετα αν πολλές φορές ξεφεύγουν και έξω από τα γήπεδα.

Εδώ, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι οι πρόεδροι-ιδιοκτήτες. Ελληνική ιδιαιτερότητα… Αυτοί κάνουν το παιχνίδι, αυτοί δίνουν τον τόνο, και οι αποχαυνωμένοι οργανωμένοι οπαδοί ακολουθούν σαν σκυλάκια έτοιμα να δαγκώσουν το απέναντι ζωάκι που τους περιμένει με τις ίδιες διαθέσεις.

Το φαινόμενο ξαναφούντωσε εδώ και λίγες μέρες…

Προχθές είχαμε τη νέα κόντρα Μαρινάκη – Αλαφούζου μπροστά στην κάμερα του Ερίκ Καντονά, στο ντοκιμαντέρ που ασχολείται με τον αιώνιο πόλεμο Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, στο ποδόσφαιρο. Σε μια τηλεοπτική εκπομπή που προορίζεται για να τη δει η μισή ποδοσφαιρική Ευρώπη, φρόντισαν και οι δύο να βγάλουν για ακόμη μια φορά τα απωθημένα τους και μάλιστα για γεγονότα που έγιναν δυο-τρία χρόνια πριν. Αντί να βρουν και να πουν δυο καλά λόγια, έστω και ψεύτικα, για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις μεταξύ τους κόντρες, ξεκατινιάστηκαν. Και τώρα που άρχισε να προβάλλεται το θέμα, πήραν και πάλι φόρα, καθώς προχωρούν, απ’ όσο λένε, σε μηνύσεις, θέλοντας να κρατήσουν ζεστό το φαγητό για δυο-τρία ακόμη χρόνια, σαν να μην τους φτάνουν όσα έχουν πει και έχουν κάνει μέχρι σήμερα ή όσα θα γίνουν από τις αφορμές που θα τους ξαναδοθούν στο μέλλον…

Μια μέρα μετά, έσκασαν μύτη οι μπασκετικοί. Οι Αγγελόπουλοι με τον Γιαννακόπουλο. Ντέρμπι έρχεται τη Δευτέρα και δεν θα μπορούσαν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Δώσ’ του κι αυτοί λοιπόν καβγάδες με φόντο την απόπειρα εμπρησμού στο μαγαζί του μέλους της επιτροπής διαιτησίας, του Ζαβλανού (φωτ.), που κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά από ποιους και γιατί έγινε…

Φυσικά, κοινοί αποδέκτες τα χουλιγκάνια των δύο ομάδων, πάντα πρόθυμα να τους ακολουθήσουν και να τους ξεπεράσουν.

Ανέβασα, με αφορμή όλα αυτά, χθες το πρωί στο fullepithesi στο facebook ένα ποστ:

«Από τη στιγμή που οι ανακοινώσεις, οι επιθέσεις, οι καταγγελίες, τα υπονοούμενα, οι προβοκάτσιες και οι βανδαλισμοί, στον πόλεμο μεταξύ των αιωνίων, απευθύνονται στα ζώα της κάθε πλευράς, λογικό να υπάρχουν αυτή η φρασεολογία, αυτές οι πρακτικές, αυτή η συμπεριφορά των προέδρων κι αυτό το βάρβαρο και απωθητικό στιλάκι γενικότερα. Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ».

Η αντίδραση των «φίλων» επισκεπτών αναμενόμενη: ελάχιστα τα liκe…

Και στα σχόλια, για τον καθένα, οι καλοί κάφροι είναι οι «δικοί μας», ενώ οι κακοί, οι «δικοί τους». Εντυπωσιάζει και η προθυμία όλων να βρεθούν στο πλευρό του κάθε προέδρου, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις έχει την ίδια συμπεριφορά με όσους τον στηρίζουν. Ενας φαύλος κύκλος που δεν λέει να σταματήσει…

Το χειρότερο είναι πως έχουμε να κάνουμε με μια αντιπαράθεση χωρίς νόημα. Κανένας και ποτέ δεν έλυσε κάποιο θέμα του επειδή έβγαλε ανακοίνωση ή έκανε δήλωση ή άρχισε να… τιτιβίζει στο twitter. Απλώς θέλησε να φτιάξει τον… αγνό κόσμο του και να βγει από πάνω σ’ ένα κακοστημένο επικοινωνιακό παιχνιδάκι.

Η μόνη σκοπιμότητα σε μια τέτοια κατάσταση είναι να προσπαθήσει ο καθένας να φοβίσει και να κυριαρχήσει πάνω στον άλλο, θέλοντας να δείξει πιο δυνατός.

Καμιά σκέψη για πρωταθλήματα με ίσους όρους για όλους (και ιδιαίτερα τους μεγάλους), στα οποία… «αν μπορέσουμε να το πάρουμε έχει καλώς, αλλιώς ας το πάρει και ο αντίπαλος».

Μια μηχανή που απλώς παράγει φοβισμένους διαιτητές και… μπερδεμένους γενικά αθλητικούς δικαστές.

Και η ζωή συνεχίζεται…

Στο μαγαζί του Αναστόπουλου

Με μια… κουφή κίνηση οι ιδιοκτήτες του μπασκετικού Ολυμπιακού αδελφοί Αγγελόπουλοι, αμέσως μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕΔ και την κλήρωση που έβγαλε διαιτητές του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τους Χριστοδούλου, Αναστόπουλο και Σχοινά, πήγαν και έφαγαν στο μαγαζί του Παναγιώτη Αναστόπουλου στο Μαρούσι!

Παρέα με τον Γιώργο Σκινδήλια (διευθύνοντα σύμβουλο στη «Χαλυβουργική»), τον Χρήστο Σταυρόπουλο (γενικό διευθυντή της ΚΑΕ) και τον Χρήστο Μπαφέ (υπεύθυνο επικοινωνίας) κάθισαν, έφαγαν και έφυγαν μετά από μία ώρα.

Ηξεραν ότι ο Αναστόπουλος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη για το Γαλατά-Κούμπαν, αλλά και μόνο η κίνηση δείχνει πως «κάτι» ήθελαν να δείξουν, το οποίο ώς τώρα δεν έχει… διαλευκανθεί. Οι περισσότεροι πάντως έλεγαν ότι ήταν ένας δηκτικός τρόπος έμμεσης διαμαρτυρίας για τον ορισμό του να σφυρίξει στο ντέρμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου