Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ

Ήταν μέρες καλοκαιρινές . Έμπαινε ο Ιούνιος. Ο περιηγητής που κρύβω μέσα μου με έφερε με το ποδήλατο μου , σε ένα εκπληκτικό χωριό στον Παρνασσό! Βρίσκεται στα βόρεια ριζά του βουνού μέσα σε ένα πανέμορφο , κατάφυτο περιβάλλον.....
Αυτό που πρωτοαντίκρισα  μπαίνοντας στο χωριό είναι τα σπίτια με τα ολάνθιστα κηπάκια και τις κληματαριές . Ανεβαίνοντας  λίγο ακόμα , μπήκα  στην ωραία Πλατεία με τις μουριές, τα πλατάνια ,τις φλαμουριές και την εκκλησία του χωριού , αφιερωμένη στην Παναγία ,καλοφτιαγμένη , μεγαλοπρεπή .  Δυό βρύσες με γάργαρο νερό στολίζουν τον όμορφο περίβολο . Και η ομορφιά συμπληρώνεται με τα λογιών λογιών καφενεία , μαγέρικα και καφενεία .Τα τραπεζοκαθίσματα γεμίζουν όμορφα τον χώρο , μαζί με ένα παλιό κόκκινο αγροτικό αυτοκίνητο αραγμένο στο πλακόστρωτο , τονίζοντας την αγροτική ιδιότητα του μαγαζιού του οποίου φράζει την είσοδο!    Κάθομαι να ξαποστάσω , σε ένα από τα Ουζερί κάτω απ΄ τον ίσκιο του πλάτανου. Εντυπωσιάστηκα πολύ από τον πρόσχαρο τρόπο που σε σερβίρουν . Μπορεί , βέβαια , να μη το δείχνουν ανοικτά , αλλά κατάλαβα , ότι πολύ βαθιά μέσα τους είναι χαρωποί άνθρωποι. Είτε σου φέρνουν την μπίρα , το τσίπουρο , τους μεζέδες , είτε όταν αθέλητα  , αλλά όμως καλοπροαίρετα , ξεχνούν να σου φέρουν την απόδειξη , πάλι καταλαβαίνω και νιώθω την χαρά , που κρύβεται μέσα τους. Ο περήφανος και σεμνός χαρακτήρας τους , φαντάζομαι είναι ο λόγος που δεν εξωτερικεύουν την χαρά και την ευγνωμοσύνη στους επισκέπτες , που τους προτιμούν!
Μετά την ανάπαυλα μετά ούζου, στην πλατεία , ανέβηκα αργά την ανηφόρα που οδηγεί έξω από το χωριό προς το χιονοδρομικό . Ωραία σπίτια ,  πέτρινα , καλοφτιαγμένα , μερακλίδικα , καλοδιατηρημένα , και βρύσες πολλές με καθαρό τρεχούμενο νερό.
Οι Προεστοί ακολουθώντας την παραδοσιακή και σοφή λαϊκή αρχιτεκτονική  , έστησαν με πανέξυπνο τρόπο ένα ωραιότατο γκρί αεροπλάνο . Κι΄ από κάτω πλακόστρωση .
Μπορεί να είναι σε μέγεθος , κοντά σαν το μισό χωριό , αλλά από την άλλη , πιστεύω  ότι ο σκοπός της προσγείωσης εκεί , είναι  η τόνωση του Εθνικού γοήτρου και της Ελληνικής υπερηφάνειας !
          Στο έβγα του χωριού και πρίν μια δεξαμενή , κάτω από ένα πλάτωμα και μέσα σε ένα δασάκι βλέπω όλα τα σκουπίδια του χωριού , όμορφα τοποθετημένα κάτω από τα μεγάλα πεύκα . Σε σειρές και στοίβες πολύχρωμες  δίνουν μια άγρια ομορφιά στα χορτάρια που πασχίζουν να ξεμυτίσουν απ΄ το χώμα. Σκέφτηκα ότι είναι ωραία ιδέα , να απλώνεις με τέτοια φροντίδα τα κάθε λογής σκουπίδια , φτιάχνοντας ένα πίνακα πολυχρωμίας μέσα στο μονότονο πράσινο , πράγμα που ορισμένοι ανάποδοι και δύσκολοι τύποι θα το εύρισκαν αποκρουστικό ! Ωστόσο εγώ συνέχισα προς τα πάνω προσπερνώντας ένα μαγικό εκκλησάκι και την δεξαμενή.
          Στην μοναδική διαδρομή ανεβαίνοντας , κάτω από τα τοιχία του φιδωτού δρόμου ωραίες γραμμές από άσπρες, κόκκινες, κίτρινες, μπλέ σακούλες σκουπιδιών περιμένουν καρτερικά τον χρόνο να τις αφομοιώσει με τα πεύκα ,τα έλατα ,τα πουρνάρια και τα άλλα φυτά , που κατά σύμπτωση βρέθηκαν πριν από χρόνια εκεί.
          Η διαδρομή μέχρι μια διασταύρωση ψηλά , που σε πάει είτε προς Αμφίκλεια είτε προς Φτερόλακα , είναι φανταστική . Δεν υπάρχει η ποικιλία φυτών , όπως χαμηλότερα , όμως έχει πολλά περισσότερα έλατα μικρά και μεγάλα , και πολλά κομμένα από την ρίζα τους και τεμαχισμένα σε πολλές φέτες τακτοποιημένες σε σειρές. Φαντάζομαι οι ξυλοκόποι αραιώνουν τα δέντρα για την αποφυγή συνωστισμού , και διάδοση βακτηρίων . Πραγματικά αρκετά ξερά έλατα , είναι τα μόνα που στέκουν όρθια και καταλαβαίνει κανείς , ότι δεν κόβονται γιατί δεν είναι κίνδυνος πια για τα υπόλοιπα .        Παρασυρμένος από την διαδρομή , σε ένα ξεστράτισμα από τον δρόμο ανακαλύπτω μαγικά ξέφωτα με κομμένα σύρριζα τα έλατα , έχοντας δημιουργήσει μεγάλους χώρους ιδανικούς  για κάμπινγκ , αθλοπαιδιές, συναυλίες καθώς τα απομεινάρια των δέντρων εύκολα μπορεί να γίνουν καθίσματα. Αν ήταν στο χέρι μου και γνώριζα τους Υπεύθυνους  Άρχοντες θα πρότεινα να κοπούν και τα υπόλοιπα δέντρα που στέκουν , ώστε να φτιαχτεί πάρκινγκ για τα αγροτικά και τα SUV  των επισκεπτών εκδρομέων . Από την άλλη , όταν δεν γίνονται εκδηλώσεις , θα μπορούν τα αιγοπρόβατα να βοσκούν σε ανοιχτά πλέον λιβάδια . Πιστεύω ότι μια τέτοια προοπτική θα αναβαθμίσει την κτηνοτροφία , και θα φέρει  πολλούς αθλούμενους νέους να κάνουν κάμπινγκ , μπάρμπεκιου και αγώνες με εντούρο , 4Χ4 , ακόμα και ποδόσφαιρο . Είναι αλήθεια ότι εμπνέεται κανείς από το ειδυλλιακό περιβάλλον.
Τώρα αν κάποιος οικολόγος αναρωτηθεί «τι θα κάνουν τα ζώα που ζουν εκεί;» , σκέφτομαι ότι υπάρχει λύση ! Τα ΖΩΑ έχουν όλη την ευχέρεια να πάνε αλλού . Από ότι βλέπω το βουνό είναι μεγάλο και πράσινο!
          Κατεβαίνοντας μετά την ωραία βόλτα στα ξέφωτα , που κατά πώς έμαθα αργότερα , δεν τα δημιούργησαν ξυλοκόποι , αλλά ντόπιοι κάτοικοι , ελπίζοντας στην ποιοτική αναβάθμιση του Τουρισμού στον τόπο , συνάντησα κάνα δυό αγροτικά γεμάτα με τεμαχισμένους κορμούς. Κατάλαβα ότι πήραν τα ξύλα οι άνθρωποι , για να καθαρίσουν τα ξέφωτα από ξένα αντικείμενα , που θα εμπόδιζαν τις εκδηλώσεις. Αυτή η σκέψη με ενθουσίασε για την διορατικότητα και εφευρετικότητα των κατοίκων του υπέροχου χωριού! Κάποιος , βέβαια σε ένα καφενείο του διπλανού χωριού , με μια μπίρα στο χέρι μου εκμυστηρεύτηκε , ότι τα ξύλα τα πουλάνε και μάλιστα χωρίς χαρτιά συμβάλλοντας έτσι στην Οικονομία του χωριού. Οι τοπικοί Άρχοντες , αρωγοί στην προσπάθεια αναβάθμισης της τοπικής οικονομίας , παρακολουθούν άγρυπνα όλες τις άοκνες αυτές προσπάθειες Και παρακολουθούν . Και βλέπουν. Στην κοπιαστική προσπάθεια των Αρχόντων βοηθούν και οι Δημοτικοί  Υπάλληλοι , που καθώς άκουσα είναι καμιά εικοσαριά άτομα. Οπωσδήποτε μια τέτοια πληθώρα βλεμμάτων δίνει ευελιξία και πνοή στην οικονομία , την ευνομία , την καθαριότητα και την ασφάλεια του χωριού και του όποιου δάσους.
          Μπορεί να είδα όλα αυτά τα θαυμαστά στην διαδρομή προς το Χιονοδρομικό , αλλά τα πιο ωραία τα αντίκρισα στο ποτάμι ανάμεσα από τα δυό χωριά ! Με το ποδήλατο πλάι στην όχθη ,βούρκωσα .Βούρκωσα όμως όχι από συγκίνηση , αλλά από αναθυμιάσεις, που δεν είχαν να κάνουν με την διακόσμηση του ποταμιού με σακούλες , γαλότσες , καρέκλες και κορδέλες δημόσιων έργων , που στόλιζαν τις ιτιές. Υποπτεύτηκα ότι το ποτάμι με οσμές υδρόθειου, μπορεί και να βγαίνει από ιαματική πηγή .Κοντά είναι άλλωστε το Πλατύστομο ,η Υπάτη ,οι Θερμοπύλες . Να! Σκέφτηκα μια νέα προοπτική τουριστικής ανάπτυξης. Απογοητεύτηκα όμως καθώς ένας περαστικός μου είπε ξεδιάντροπα ότι : «τα σκατά του χωριού είναι» ! Κλονίστηκα. Δεν φαντάστηκα ότι ένα τόσο όμορφο και καθαρό χωριό με έξυπνους δημιουργικούς κατοίκους είναι δυνατόν να έχει κάνει κάτι τέτοιο !
            Ελπίζω βέβαια ότι ο Δήμος παρακολουθεί , και μάλιστα άγρυπνα .
Όταν γύρισα πίσω , κάποιος φίλος μου που του περιέγραψα με λεπτομέρειες τις εντυπώσεις μου από το κουκλίστικο χωριό , με αποκάλεσε αγαθό και καλοπροαίρετο για τον τρόπο που είδα και αντιλήφθηκα τα όσα του εξιστόρησα .
Μου είπε: «Χαζά σκέφτεσαι . Αυτοί κλέβουν το δάσος ,μολύνουν τα νερά , δεν πληρώνουν φόρους , παίρνουν μαϊμού επιδοτήσεις , παίρνουν μαϊμού συντάξεις , και άμα λάχει κλείνουν και τους δρόμους όταν νομίζουν ότι αδικούνται» .
Ασφαλώς τον αντέκρουσα και τα απέρριψα όλα ασυζητητί . Δεν είναι δυνατόν αυτός ο Θείος τόπος να γεννά τέτοιους ανθρώπους!
Το πιστεύω ακράδαντα αυτό . Μας παρακολουθεί άλλωστε το Κράτος , ο Δήμος , το Δασαρχείο , η Εφορία , και μάλιστα άγρυπνα .
Παρά τις κατηγόριες και την αναποδιά του φίλου μου , το χωριό ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ. Θα ξαναπάω !!
 
 
Ένας εύπιστος και καλοπροαίρετος  Έλληνας 

13 σχόλια:

  1. Αυτός ο εύπιστος και καλοπροαίρετος έλληνας και οικολόγος να προσθέσω και καλλιεργημένος και με άποψη, και με δυνατότητα γραφής και με ''βρετανική'' διάθεση περιγραφής θα έλεγα, πιθανολογώ ότι θέλει να δείξει στους ''έτσι'' και τους ''αλλοιώς'' γραφικούς ''χωριάτες'' ότι, ναι μεν αυτός... αλλά αυτοί... και βεβαίως οι άλλοι... αλλά εν πάση περιπτώσει, του άρεσε το ''χωριό'' και για αυτό θα ξαναέλθει. Μεγαλειώδης απόφαση!
    Μου θυμίζει τον βρετανό, ο οποίος κατηγορούσε τους ''βλάκες'' έλληνες, γιατί κατασκεύασαν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου χωρίς χέρια!... Αυτό του έμεινε στο μυαλό όταν πήγε να την περιεργαστεί στο Μουσείο του Λούβρου.
    Και αλίμονο στην Λατρεμένη Πολύδροσο, η οποία γνωρίζει τα προβλήματά της, εάν πτοηθεί, ή εάν προβάλει θεωρώντας τες ''σωστές'', τέτοιου είδους ''δυσανασχετήσεις. Μαζί σας, μαζί με πολλούς άλλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΟΗΘΑ ΕΠΙΚΟΥΡΕΕΕΕΕΕΕ...24 Ιανουαρίου 2014 στις 11:48 μ.μ.

    Ασε τις αμπελοφιλοσοφίες εκλεκτέ Επίκουρε .
    Δέν ξέρω τι κάνετε εσείς στήν "λουλουδιασμένη" Ιτιά αλλά εμείς έχουμε καταβρωμίσει!
    Βάλε κανα χεράκι .
    Μπες στο παιχνίδι και παίξε επιθετικά όπως εσύ ξέρεις καί παίζεις...
    Βόηθα Επίκουρεεεεε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε και επισκεπτη της πολυδροσου
    Ωραια σαν παραμυθι οσα λες.ενα να ξερεις ομως τη σουβαλα μας τη βρομισανε μερικοι σαν εσενα που αγορασανε τα καλυτερα σπιτια και οικοπεδα και τωρα ζητουν και τα ρεστα.η σουβαλα που εζησα λαι μεγαλωσα εγω δεν εχει καμια σχεση
    Με αυτα που ειρωνικα περιγραφεις.

    Οταν ξαναρθεις λοιπον να εχεις σακουλες για να μαζευεις τα σκουπιδια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε ανωνυμε πουθενα στο κειμενο δεν αναφερεται το ονομα του χωριου. Γνωριζεις ομως καλα οτι αυτο ειναι γιατι και εσυ εχεις βαλει το χερακι σου. Γιατι δεν νομιζω να ερχεται ο επισκεπτης με φορτηγα μπαζα,πλαστικες καρεκλες , αδειες σακουλες απο φυτοφαρμακα,χαλασμενα ψυγεια και σπασμενες καρεκλες, απο την ΑΘΗΝΑ για να τα πεταξει στο Πολυδροσο. Τις σακουλες λοιπον εσυ θα πρεπει να τις εχεις για να μαζευεις τις βρωμιες σου.ΚΑΛΗΜΕΡΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

      Διαγραφή
  4. Δεν υπάρχει Δασαρχείο; Δεν υπάρχει Δ/νση Περιβάλλοντος στην Π.Ε. Φωκίδας; Δεν υπάρχει αντιδήμαρχος για την καθαριότητα; Δεν υπάρχει Τοπικό Συμβούλιο και Τοπικός Πρόεδρος; Δεν υπάρχουν επαγγελματίες θιγόμενοι; Δεν υπάρχουν κάτοικοι με οικολογική συνείδηση και όχι μόνον;...
    Όταν είχατε ενωθεί για το θέμα του Λατομείου, αναγκάσθηκαν οι πάντες να συμφωνήσουν μαζί σας. Τώρα, τι περιμένετε; Τους ''ανακατεμένους'' με τα ''Τουμπανάρια'' να ασχοληθούν μαζί σας; Για αυτούς τώρα και ειδικά μετά την πυρκαϊά στον ελαιώνα, η τακτική είναι ''ο σώζων εαυτόν, σωθήτω''. Ξέρετε τι φταίει, ξέρετε από ποιόν φταίει, δεν είστε σε θέση να εύρετε και τον τρόπο της ''τακτοποίησης'' του προβλήματος; Ονόματα! Δημοσιοποίηση Ονομάτων, με αποδείξεις εννοείται! Είναι τόσο απλό.
    Σίγουρα όμως θα έχετε την βοήθεια όχι μόνον την δική μου, αλλά και πολλών άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το προβλημα με τα σκουπιδια δεν ειναι τωρινο και δεν χρειαζεται να φωναζουμε στους τοπικους αρχοντες οι οποιοι εχουν τις ευθυνες τους,γιατι και οι παλαιοτεροι εκαναν τα ιδια και χειροτερα και για να γινω πιο σαφης σας αναφερω καποιες περιπτωσεις:1)οταν τα βυτιοφορα απο τα Καμμενα Βουρλα αδειασαν τα λημματα απο τους βοθρους του Χ.Κ.Π στο ρεματακι στα Καρκαβελια και αυτα εφτασαν μεχρι το Ισιωμα,παρ'ολες τις καταγγελιες που υπηρχαν στον τοτε Δημαρχο το θεμα θαφτηκε,2)οι βοθροι της Επανω Σουβαλας που ειναιο κοντα στο ρεμα της Κυργιαςκαι πεφτουν μεσα σε αυτο καταληγοντας λιγο πιο πανω απο την πηγη του Πλατανου παρ'ολες τις καταγγελιες κανεις δεν εχει ενδιαφερθει μεχρι σημερα ακουμπησει τους ιδιοκτητες αυτων των σπιτιων,3)το ιδιο το σκουπιδιαρικο της δημαρχιας διπλα στον χωρο των σφαγειων,πηγαινε και αδειαζε σκουπιδια για να μην τα παει στο 51,καποιοι φροντισαν και εριξαν μπαζα απο πανω και τα καλυψαν,οποτε η μολυνση σταματησε!!!!!!,4)ας μην μιλησουμε για το περιφημο αποχετευτικο συστημα της Σουβαλας που καταληγει στον Κηφισσο και που χρονια τωρα ολοι αυτοι που περασαν απο τις τοπικες αρχες,ο ενας ριχνει τις ευθυνες στον αλλον,χωρις να σκεφτουν οτι και τα παιδια τα δικα τους ζουν σε αυτον τον χωρο....ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ:τα σχολια που δεν βριζουν κανεναν απλα λενε καποιες αληθειες ας μην κοβονται απο τον διαχειριστη του blog που ξερω οτι ειναι υπερ της ελευθερης γνωμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματι το προβλημα των σκουπιδιων ειναι μεγαλο σε ολη τη χωρα αλλα δεν μπορει να αμαυρωσει την εικονα αυτου του επιγειου παραδεισου! Και κατι αλλο... Μαθε λιγα πραγματα ασχετε για αυτο το αεροπλανο που εχει γινει συμβολο του χωριου μας! Στηθηκε εκει εις μνημιν ενος πιλοτου που σκοτωθηκε και μαλιστα συνδεεται και με την εκκλησια των Αγιων Ταξιαρχων που ειναι οι προστατες της αεροποριας! Να γινεις συγγραφεας! Τοσο ταλεντο στην ειρωνια μην παει χαμενο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολεμωντας επεσε ο πιλοτος; Αν αν τον χτυπουσε τραινο τι θα στηναμε στο χωριο; Ψαχνουμε για ηρωες γιατρι μας τελειωσαν. ΔΥΣΤΥΧΩΣ!

      Διαγραφή
  7. Αμα έχουμε τέτοιους φίλους να μας διαφημίζουν τι τους θέλουμε τους εχθρούς.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι τη θελετε τη διαφημιση; Για να ερθουν και αλλοι τουριστες να μας βρωμιζουν;

      Διαγραφή
  8. Αγαπητέ φίλε που έγραψες αυτό το άκρως ειρωνικότατο κατά τα άλλα ωραίο περιγραφικό κείμενο όλα αυτά που περιγράφεις δεν αποτελούν μια πρωτοτυπία του όντως όμορφου χωριού μας άλλα όλης της ελληνικής επικράτειας.... Ο καλλικράτης κατάντησε την Ελλάδα ένα απέραντο σκουπιδότοπο βέβαια τις ευθύνες μας τις έχουμε κι εμείς.... Όσο για την φοροδιαφυγή στα δικά σου μέρη δεν συμβαίνει οι μαγαζότορες να μην κόβουν αποδείξεις όσο για τα παρατημένα κόκκινα αγροτικά τι να κάνουμε αυτή είναι η αισθητική της ελληνικής επαρχίας άμα πας βέβαια στο κολωνάκι θα δεις τις τζιπάρες παρκαρισμένες πάνω στα πεζοδρόμια κι αν πας σε κάποιο απόμακρο νησί για μπάνιο θα δεις την παραλία και τη θάλασσα γεμάτο σκουπίδια.... Γι αυτό φίλε μου πάρε το φτυάρι σου κι άντε αλλού για θάψιμο ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πρωτα πηγε στον παναρετο και πλακωθηκε στα ουζα,στα τσιπουρα.επειτα ανεβηκε τον παρνασσο με το ποδηλατο. γυρισε απ το δαδι πηγε και στο ποταμι βολτα!!!θα μασ τρελανει ο ανθρωποσ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ,ΕΥΘΥΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ,ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ,ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΠΑΡΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ,ΚΑΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ),ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ--ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΡΙΝΑ Η''ΞΥΛΙΝΑ,--ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ''ΑΡΜΟΔΙΩΝ'' ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ .ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΣ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ....ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ....ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΡΓΑ.

    ΝΙΚΟΣ ΣΤΥΛΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή