Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΣΤΡΟ Αλληλεγγύης - Χωρίς Μεσάζοντες ΛΑΜΙΑΣ: Απολογισμός 5ης Συνέλευσης

Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε., έγινε η πέμπτη ανοιχτή συνέλευση της κίνησης «ΚΑΣΤΡΟ Αλληλεγγύης - Χωρίς Μεσάζοντες ΛΑΜΙΑΣ». Μετά την ενημέρωση και τον απολογισμό, παρουσιάστηκαν ....
τα συγκεντρωτικά στοιχεία των επτά πρώτων απευθείας διαθέσεων προϊόντων και εκφράστηκαν απόψεις για τη μέχρι τώρα πορεία της κίνησης.
Έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις παράλληλες δράσεις που υλοποιούνται, όπως η συλλογή φαρμάκων, τηγανέλαιου, πλαστικών καπακιών και σχολικών ειδών.
Επίσης ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τις ποσότητες τροφίμων και απορρυπαντικών, που δωρήθηκαν από τους παραγωγούς στα πλαίσια συμφωνίας ή που προήλθαν από ανταλλαγή τηγανέλαιου, και παραδόθηκαν στα Ορφανοτροφεία Αρρένων και Θηλέων και στο Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Λαμίας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.). Εκφράστηκαν απόψεις για την καλύτερη προβολή των παραπάνω δράσεων, τις οποίες αρκετοί δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν μέχρι τώρα.
Τέθηκαν προτάσεις, που συζητήθηκαν και θα διερευνηθεί η εφαρμογή τους.
Πρώτη, για τη δημιουργία ενότητας μέσα στην ιστοσελίδα της κίνησης για την προβολή ζήτησης και προσφοράς εργασίας από ενδιαφερόμενους άνεργους και παραγωγούς της περιοχής μας.
Ακολούθησαν προτάσεις για προσφορές προϊόντων, από δωρεές παραγωγών ή και συγκεντρώσεις αδιάθετων ποσοτήτων καταστημάτων, απευθείας σε άπορους και ευπαθείς ομάδες. Για το σκέλος των απόρων τέθηκε ο προβληματισμός αν μπορεί να τις υλοποιήσει μια εθελοντική ομάδα όπως η δική μας, στερούμενη στοιχείων που μόνο οι δημόσιες δομές πρόνοιας διαθέτουν.
Αρκετές προτάσεις αφορούσαν συνεργασία με ντόπιους μικροπαραγωγούς και βιοκαλλιεργητές, μερικές συνδυάζοντας και την οργάνωση ελεύθερων ανοιχτών παζαριών, με τη συμμετοχή πολλών παραγωγών. Πάνω σ’ αυτές, τέθηκαν προβληματισμοί για το εύλογο των τιμών που προσφέρουν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί. Η συζήτηση επί των προτάσεων αυτών, επεκτάθηκε θεματικά στον έλεγχο της ποιότητας και στην προέλευση των προϊόντων, αλλά και στη ραγδαία επιβολή των μεταλλαγμένων και των πολυεθνικών εις βάρος των ελληνικών ποικιλιών.
Για τα θέματα αυτά, ακολούθησε πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή, για τη διοργάνωση εκδήλωσης σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και το Σύλλογο Νέων Αγροτών.
Τέλος, συζητήθηκαν προτάσεις για την διεύρυνση της κίνησης και την αύξηση των εθελοντών ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες προετοιμασίας και υλοποίησης των δράσεων. Εκλέχτηκε για το επόμενο δίμηνο, μέχρι την επόμενη ανοιχτή συνέλευση, νέα συντονιστική ομάδα. Δηλώθηκαν επίσης συμμετοχές νέων εθελοντών για την επόμενη διάθεση προϊόντων που προγραμματίζεται για την 1η Φεβρουαρίου και τις σχετικές κινήσεις ενημέρωσης. Η διάθεση αυτή, με πατάτες Νευροκοπίου, παραδοσιακά ζυμαρικά Λαμίας και χαρτικά και απορρυπαντικά ελληνικής προέλευσης, θα ανακοινωθεί με Δελτίο Τύπου την Πέμπτη 16/1.
Τονίζουμε συνεχώς ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη συνέχιση των δράσεών μας είναι η ενεργή εθελοντική συμμετοχή των πολιτών και η απευθείας διάθεση σε λογικές τιμές των προϊόντων των παραγωγών. Ότι ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη μπορούν να αποτελέσουν θεμέλια για μια πραγματικά βιώσιμη πρωτογενή ανάπτυξη από τη βάση.
Ευχαριστούμε όσους το πράττουν, πολίτες και παραγωγούς, συμμετέχοντας και στις Συνελεύσεις.
Η Συντονιστική Ομάδα
Ιστοσελίδα                       : www.kastrolamias.gr
Επικοινωνία ηλεκτρονική: XMLamias@gmail.com

Επικοινωνία τηλεφωνική : 6985603574 (Whats Up) & 6906981623 (Free2Go)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου