Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Σεισμός Κεφαλονιά: 24ωρα αγωνίας στο νησί


Αντιμέτωποι και με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες οι κάτοικοι - Τι λένε οι σεισμολόγοι...

Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς καθώς εκτός από τους συνεχείς μετασεισμούς και έχουν να αντιμετωπίσουν και τις κακές καιρικές συνθήκες και το έντονο κρύο.
Εφιαλτικό ήταν το βράδυ για τους κατοίκους του νησιού καθώς έντονη ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας η μετασεισμική δραστηριότητα, αφού μέχρι τις 9 το πρωί είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 40 μετασεισμοί, από 3 έως 5,1 Ρίχτερ.
To πρωί το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.
Ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ προκάλεσε ζημιές σε κτίρια, κατολισθήσεις αλλά και ρήγματα σε δρόμους. Τα πράγματα σε δεκάδες καταστήματα έπεσαν κάτω από το έντονο κούνημα και καταστράφηκαν.
seismos kefalonia
Όσοι κάτοικοι δε μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους γιατί έχουν υποστεί ζημιές, θα μείνουν σε δυο πλοία που επιστρατεύτηκαν για να τους φιλοξενήσουν. Πρόκειται για το Superfast 11 με 700 κρεβάτια και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1300. Το Superfast έχει ήδη δέσει στο λιμάνι του Αργοστολίου.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.
«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
Τσελέντης: «Θα υπάρξει και νέος μεγάλος μετασεισμός»
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, τόνισε πως ο χθεσινός σεισμός ήταν 50 φορές μικρότερος από αυτόν του 1953 και πως δεν πρέπει να γίνεται καμμία σύγκριση των δύο περιστατικών. Στην συνέχεια ο κ. Τσελέντης είπε ότι τα φαινόμενα κύλησαν ομαλά, καθώς ο ίδιος ανέμενε μετασεισμούς των πέντε Ρίχτερ, τα οποία και σημειώθηκαν.
kefa2
Στην συνέχεια προχώρησε στην εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα σημειωθεί κι άλλος μεγάλος σεισμός, ωστόσο καθησύχασε τον κόσμο λέγοντας ότι όσοι έχουν καινούργιας κατασκευής σπίτια θα πρέπει να γυρίσουν σπίτια τους καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από πνευμονία εάν μένουν και κοιμούνται έξω με το κρύο.
Κώστας Παπαζάχος: «Δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δήλωσε, χθες βράδυ, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.
newego LARGE t 1101 54302286 type12128
Εξαιτίας του σεισμού, αναβάλλεται η εξεταστική στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα για μια εβδομάδα, ενώ σήμερα και μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ζημιών θα είναι κλειστά τα σχολεία του νησιού καθώς και οι δημοτικοί αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου