Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Φουντώνει το ενδιαφέρον στο δήμο Δελφών για τις κινήσεις των ενδιαφερομένων


Ανεβαίνει το θερμόμετρο

Στρατηγικές, επιλογές και τακτική των σίγουρων υποψηφίων και παρατάξεων.-Οι επιδιώξεις, οι στόχοι και οι φόβοι των ενδιαφερομένων.... - Η στάση του ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο ενός νέου, ανεξάρτητου ψηφοδελτίου
  Όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στις εκλογές του Μαΐου, τόσο ανεβαίνει το θερμόμετρο, όπου ειδικά για το δήμο Δελφών παρουσιάζεται τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον.

Προς το παρών οι μόνοι σίγουροι υποψήφιοι είναι οι «Πολίτες στο Προσκήνιο» που υποστηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» που υποστηρίζεται  από το ΚΚΕ. 
Σίγουρα υποψήφιος θα υπάρξει και από την πλευρά της 
φιλελεύθερης παράταξης , με χρίσμα ή απλά με στήριξη,  χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι υποψήφιος θα είναι ο κος Φουσέκης ο οποίος , κατά δήλωσή του, θα επιδιώξει να είναι υποψήφιος βουλευτής. 
 Από πλευράς ΠΑΣΟΚ γίνονται κάποιες κινήσεις  , χωρίς ωστόσο να υπάρχει ειλημμένη απόφαση για συγκεκριμένο υποψήφιο( βολιδοσκοπήθηκε το όνομα του περιφερειακού σύμβουλου κου Δασκαλόπουλου)  με τον κο Καραχάλιο να δηλώνει ότι δεν θα ασχοληθεί ξανά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 


Οι δημοτικές εκλογές που έρχονται είναι οι πλέον αβέβαιες και απρόβλεπτες των τελευταίων δεκαετιών εξαιτίας της έντονης οικονομικής κρίσης.    
Αυτό που μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές ήταν βέβαιο, σήμερα δεν είναι καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι στις εκλογές του Μαΐου ένα πολύ μεγάλο μέρος των  πολιτών  δεν θα κρίνουν τους υποψηφίους με τα συνήθη κριτήρια, όπως στις προηγούμενες εκλογές, αλλά αυτή τη φορά θα προτάξουν,  μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών,  να καταγγείλουν την εφαρμοζόμενη πολιτική καταψηφίζοντας τους 
εκλεκτούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ . 
Με αυτό ως δεδομένο ο κος Φουσέκης θα έχει αντικειμενικά τεράστια πολιτικό πρόβλημα καθώς μέχρι σήμερα έχει συνταχθεί πλήρως με τις κυβερνητικές πολιτικές και οι ψηφοφόροι στο  πρόσωπο του  δεν θα  καταψηφίσουν  απλά το «πρόσωπο Φουσέκη» αλλά την κυβέρνηση προσπαθώντας να στείλουν  σε αυτήν ένα μήνυμα για αλλαγής πολιτικής ρότας.  
 
Αυτό βέβαια που τελικά θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ο κος Φουσέκης διότι δύναται εν τέλει να μην είναι , αν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές και ο ίδιος καταφέρει να συμπεριληφθεί στους υπόψήφιους βουλευτές, όπως είναι η πάγια επιθυμία του τα τελευταία χρόνια. 
Με αυτά ως δεδομένα ο  κ. Φουσέκης προετοιμάζεται για όλες τις περιπτώσεις και σε ότι αφορά την αυτοδιοίκηση προσπαθεί από τώρα να  στήσει το καλύτερο δυνατόν ψηφοδέλτιο, το οποίο όμως σε περίπτωση αποχώρησής του, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα διαρραγεί. 
 Μέχρι τώρα έχοντας απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή του κλείνει τις παλιές πληγές, όπως με τον πρώην δήμαρχο και παραλίγο αντίπαλό του κ. Αριστείδη Παπαλάιο, τον κ. Στάθη Κάππο με τον οποίο εσχάτως ήρθε σε συμφωνία και άλλους, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει επαφές και με άλλους «ορκισμένους αντιπάλους του», τους οποίους και θα προσπαθήσει να πείσει να τον ακολουθήσουν στην περίπτωση που τελικά είναι υποψήφιος δήμαρχος..  
Εξάλλου, ο ίδιος ξέρει πόσο δύσκολο είναι να εξασφαλίσει 150 άτομα για να φτιάξει κάποιος άλλος δικό του συνδυασμό. 
Και αυτά τα άτομα, θα πρέπει να έχουν μια κοινωνική δυναμική που να μπορεί να μεταφραστεί σε ψήφους.  
Η πολιτική του πορεία μέχρι τώρα έχει δείξει ότι ξέρει να κάνει εκλογές, αν και η μακροχρόνια ενασχόλησή του, αφενός έχει κουράσει, αφετέρου έχει πλήξει τη δημοτικότητά του.  
Εξάλλου, στα μειονεκτήματά του είναι η αρνητική οικονομική συγκυρία κάτω από την οποία κλήθηκε να διοικήσει το δήμο , ενώ ήταν συνηθισμένος σε μια πολύ διαφορετική διαχείριση, όπου  είχε τη δυνατότητα να κάνει πολλές εξυπηρετήσεις  ,χάρη στις οποίες κρατούσε σταθερούς πολλούς εκ των σημαντικών υποστηρικτών του.  Αν τελικά φτάσει στην κάλπη του Μαΐου, δίχως να έχει καταφέρει μια «απόδραση» προς την βουλευτική έδρα, αυτό που θα επιδιώξει σθεναρά είναι να εκλεγεί από την 1η Κυριακή, θεωρώντας ότι μπορεί να φτάσει το 50%+1, αν τελικά δεν υπάρχει και υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ.  
Ξέρει καλά, από τις εκλογές του 2010 ότι ο δεύτερος γύρος είναι πολύ πιο δύσκολος από τον πρώτο για τον ίδιο, αφού έχει βγει από τη μέση το θέμα της σταυροδοσίας των υποψηφίων.  

Προς το παρόν, σίγουρα  αντίπαλος συνδυασμός διαφαίνεται το σχήμα των «Πολιτών στο Προσκήνιο» όπου θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά οι “Πολίτες”, σε αντίθεση με την παρθενική τους εμφάνιση, θα προσπαθήσουν να δώσουν  στο όλο εγχείρημα τους  αντιμνημονιακή χροιά ,  με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως πανελλαδικά οι τοπικές εκλογές, αλλά και οι ευρωεκλογές, θα πάρουν το χαρακτήρα δημοψηφίσματος σχετικά με την κυβερνητική πολιτική.  
Σχετικά με τα πρόσωπα φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο χώρο έχει εκδηλωθεί ήδη αρκετή γκρίνια και παράπονα, με μια μεγάλη τάση να πιέζει ώστε να μην  ηγηθεί της προσπάθειας ο νυν δημοτικός σύμβουλος κος Μέγκος.  
Ζητούν επιτακτικά να ηγηθεί μια προσωπικότητα κοινά αποδεκτή, αν είναι δυνατόν να προέρχεται από τον πασοκογενή χώρο, αλλά να έχει  και  καλό πέρασμα στην τοπική κοινωνία. 
 Άλλωστε, και στις εκλογές του 2010 οι “Πολίτες» είχαν ανάλογο σκεπτικό με πολλά μέλη τους να προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, ακόμη και από το ΕΑΜ, στο οποίο άνηκε ο δολοφονηθείς από ΟΝΝΕΔίτες καθηγητής Τεμπονέρας.
.Παράλληλα όμως υπάρχει και μια αρκετά μεγάλη τάση που θεωρώντας ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι κυρίως από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως υποστηρίζουν,  δεν ανακόπτεται πια η δυναμική του κόμματος και πρέπει η βασική ομάδα να προέρχεται από τα  παλιά στελέχη του συγκεκριμένου χώρου.  
Η πρόταση αυτή όμως βρίσκει πολλούς απέναντι που θεωρούν ότι αυτή η τακτική θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για το άνοιγμα της παράταξης στην κοινωνία και πιθανόν το εκλογικό κόστος να είναι μεγάλο.  
Η όποια αλλαγή όμως στον επικεφαλής θα αποτελεί μια άδικη στάση προς τον νύν δημοτικό σύμβουλο της παράταξης κ. Παναγιώτη Μέγκο ο οποίος την έχει υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. 
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι μόνο στην περίπτωση που αδυνατεί να ηγηθεί ο κ. Μεγκός μπορεί ν’ αναζητηθεί κάποιος άλλος.  

Στο ΚΚΕ τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και ξεκάθαρα καθώς  ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί περισσότερο με αξιακές  σταθερές, χωρίς να παρασύρεται εύκολα από τις κατά καιρούς περιστάσεις. 
Για το λόγο σπάνια τίθενται θέματα  επικεφαλής, πρώτου, δεύτερου, τρίτου κλπ καθώς για τη δημοτική  παράταξη της κομμουνιστικής αριστεράς έχουν ελάχιστη σημασία,   με δεδομένο ότι την πολιτική καθορίζουν οι πλειοψηφίες , στο πλαίσιο του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και των τελευταίων συνεδριακών αποφάσεων του κόμματος, και όχι οι μεμονομένοι επικεφαλής της “Λαικής Συσπείρωσης”. 
Με αυτά τα δεδομένα το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΚΚΕ θα κατέβει στις εκλογές με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά (μονομερής διαγραφή του χρέους ,καταγγελία του μνημονίου, εξόδου από την ΕΕ,  ενάντια στον Καλλικράτη κλπ) αλλά και με αυτοδιοικητικά αιτήματα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.    Αυτό που θα επιδιώξει η Λαική Συσδπείρωση στις εκλογές του Μαΐου είναι μια ακόμη πιο δυναμική παρουσία, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές .


Αυτό πάντως που φοβούνται περισσότερο απ’ όλα οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι και ιδίως ο νύν δήμαρχος είναι η κατάρτιση ενός συνδυασμού ανεξάρτητου, ο οποίος θα στηρίζεται από ευρύτερες δυνάμεις που κινούνται στο χώρο τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.
Πιο συγκεκριμένα , αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές φυγόκεντρες δυνάμεις από το λεγόμενο πάλαι ποτέ «φουσεκικό μπλόκ» που θεωρούν τον νυν δήμαρχο ως κατεστημένο που ότι ήταν να προσφέρει το έχει προσφέρει . Στη λογική αυτή σημαντικό στέλεχος της φιλελευθερης παράταξης διατυμπανίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ότι «τα κάστρα πέφτουν από μέσα» εννοώντας ότι αν μπορεί κάποιος να πάρει το δήμο από τα χέρια του νυν δημάρχου αυτός δεν μπορεί να προέρχεται από τα σπλάχνα της αριστεράς αλλά από τα σπλάχνα  είτε της δεξιάς  είτε του υγιούς κομματιού του ΠΑΣΟΚ που τα τελευταία χρόνια έχει συνειδητά επιλέξει να απέχει από την πολιτική σκηνή .
Ένα τέτοιο σχήμα, με τον σωστό άνθρωπο να ηγείται, θα μπορούσε κατά κοινή ομολογία να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης με το «φουσεκικό κατεστημένο» , όπως το ονομάζουν οι ίδιοι και εν τέλει να έχει ορίζοντα νίκης . 
Η τάση αυτή προς το παρών δεν έχει μπει σε ονοματολογία για τον επικεφαλής αλλά σίγουρο είναι ότι διεργασίες ήδη γίνονται προς πολλές κατευθύνσεις
 orafok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου