Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ο νέος φόρος ακινήτων

 

Διαβάστε αναλυτικά το νομοσχέδιο
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Το μεγαλύτερο βάρος των επιβαρύνσεων πέφτει στους ιδιοκτήτες αστικών ακίνητων. Προβλέπει επιβαρύνσεις για 300.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους σε σχέση με φέτος, ενώ συνολικά βεβαιώνονται φόροι ύψους 3,28 δισ. ευρώ με στόχο να εισπραχθούν 2.65 δισ. ευρώ. ...


Το ν/σ προβλέπει ακόμα τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακίνητων στο 3%, από 10% σήμερα, αλλά και συμπληρωματικό φόρο για τους ιδιοκτήτες ακίνητων ατομικής αντικειμενικής άξιας 300.000 ευρώ και άνω.

Για τα κτήρια ο συντελεστής του βασικού φόρου ξεκινά από 2 ευρώ και φτάνει τα 13 ευρώ το τετραγωνικό, για τα διατηρητέα και τα υπό απαλλοτρίωση προβλέπεται μειωμένος συντελεστής που θα περιορίζει το φόρο έως 60%, ενώ απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα.






Ποιοι απαλλάσσονται από τον φόρο

1. Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%) στο φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.

Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες ευρώ (€9.000), προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ (€1.000) για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) και

γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

2. Η έκπτωση της προηγουμένης παραγράφου ανέρχεται σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια που ορίζονται σε αυτήν και α) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή β) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Εν τω μεταξύ, στην εκτίμηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τόσο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, όσο και για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, εξέφρασε το μεσημέρι της Πέμπτης κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου