Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τις συγχωνεύσεις των Σχολείων

Συλλόγου Εκπαιδευτικών
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ν. Φωκίδας «Αλ. Δελμούζος»

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας
 «Αλ. Δελμούζος» και οι αιρετοί του ΠΥΣΠΕ Φωκίδας, συνεδρίασαν χθες Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013...
μετά την ενημέρωσή του από τα Μ.Μ.Ε. του Ν. Φωκίδας σχετικά με την πρόταση του Δ/ντή Δ/νσης Π.Ε. για υποβαθμίσεις, συγχωνεύσεις - καταργήσεις Σχολικών Μονάδων του νομού μας, η οποία έχει ως εξής:
* Υποβιβασμό του 6/θ Δ.Σ. Δελφών σε 5/θ.
* Υποβιβασμό του 6/θ Δ.Σ. Πολυδρόσου σε 5/θ.
* Υποβιβασμό του 6/θ Δ.Σ. Λιδωρικίου σε 5/θ.
* Υποβιβασμό του 3/θ Δ.Σ. Επταλόφου σε 2/θ.
* Υποβιβασμό του 2/θ Δ.Σ. Χρισσού σε 1/θ.
* Συγχωνεύση του 2/θ Δ.Σ. Μαραθιά στο 6/θ Ευπαλίου.
* Συγχώνευση του 1/θ Δ.Σ. Αμυγδαλιάς στο 6/θ Λιδωρικίου.
* Συγχώνευση του 1/θ Νηπιαγωγείου Μαραθιά στο 1/θ Ευπαλίου.
* Συγχώνευση του 1/θ Νηπιαγωγείου Αμυγδαλιάς στο 1/θ Λιδωρικίου.
* Συγχώνευση του 1/θ Νηπιαγωγείου Καστρακίου στο 1/θ Μαλαμάτων.
* Κατάργηση του 1/θ Νηπιαγωγείου Αγίας Ευθυμίας και του Ειδικού Νηπιαγωγείου των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί.

Το Δ.Σ. θεωρεί ότι ο κ. Ευαγγέλου, Δ/ντής Δ/νσης Π.Ε. Φωκίδας, πριν την πρότασή του για υποβαθμίσεις, καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, θα έπρεπε να έχει καλέσει και να συζητήσει με τα συνδικαλιστικά όργανα (Σύλλογοι εκπ/κών, αιρετοί του ΠΥΣΠΕ) που γνωρίζουν πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες (γεωφυσικός και εκπαιδευτικός χάρτης) του νομού μας.
Θεωρούμε ότι οι σημαντικές προτάσεις - αποφάσεις σε οποιοδήποτε τομέα, αλλά ειδικότερα στον ευαίσθητο τομέα της εκπ/σης θα πρέπει να είναι απόσταγμα συζήτησης και όχι αποκλειστικό δικαίωμα ενός προσώπου, ανεξαρτήτου των γνώσεών του και της θέσης του.
Αναρωτιόμαστε. Τι είναι αυτό που άλλαξε σε σχέση με πέρυσι που ο ίδιος ο κ. Ευαγγέλου είχε κάνει αρνητική πρόταση προς το ΥΠΑΙΘ, όταν του ζητήθηκε να προτείνει μεταβολές Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια της Φωκίδας; Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν άλλαξε τίποτα. Το μαθητικό δυναμικό των σχολείων παραμένει στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο σχολικό έτος . Άρα η πρότασή του θα έπρεπε να είναι η ίδια με την περσινή . Και αν εν τέλει επιβαλλόταν με βάση τα παιδαγωγικά κριτήρια να υπάρχουν κάποιες μεταβολές, αυτό δε θα έπρεπε να συζητηθεί με τους φορείς της εκπ/σης ; Φορείς, που δεν πρέπει να προκαταβάλλετε ότι η άποψή τους είναι όχι σε όλα .
Σε καμία περίπτωση δε θα συμφωνήσουμε σε υποβαθμίσεις , συγχωνεύσεις-καταργήσεις Σχολικών Μονάδων που δε γίνονται με παιδαγωγικά κριτήρια . Δε θα δεχθούμε την υποβάθμιση 6/θ Δημοτικών Σχολείων στο νομό μας , τα οποία είναι και ελάχιστα στον αριθμό. Σε μια χώρα και σε ένα νομό που λειτουργούν σχολεία ανάγκης 1/θ , 2/θ κτλ. δε μπορούμε να υποβαθμίζουμε το ιδανικό για την παροχή της απαιτούμενης παιδείας στους μαθητές μας 6/θ σχολείο (κάθε τάξη έχει το δάσκαλό της , λειτουργεί το Ολοήμερο, διδάσκονται μαθήματα από ειδικότητες καθηγητών όπως γυμναστές , αγγλικής γλώσσας , 2ης ξένης γλώσσας , μουσικής κτλ ) και να το μετατρέπουμε και αυτό σε σχολείο ανάγκης , ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών σε κάθε τάξη .
Ο αποκλειστικός σκοπός των προτεινόμενων υποβαθμίσεων , συγχωνεύσεων - καταργήσεων, τις οποίες επιδιώκει και ζητά το ΥΠΑΙΘ είναι η μείωση του κόστους της δημόσιας εκπαίδευσης. Δε λαμβάνονται υπόψη οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών . Κανένα το παιδαγωγικό όφελός τους . Η πολιτεία με παιδαγωγικά κριτήρια θα πρέπει να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στους μαθητές παρέχοντας σε αυτούς την παιδεία που δικαιούνται. Πρέπει με ιδιαίτερη ευαισθησία να εξετάσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την καθημερινή μετακίνησή τους σε ένα κακό οδικό και ορεινό δίκτυο .
Η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό. Οι δήμοι πρέπει με ενέργειές τους να την υποστηρίξουν . Όλοι αγωνιζόμαστε και είμαστε δίπλα στην τοπική κοινωνία που θίγεται και δε συμφωνεί με τις προτάσεις αυτού του είδους .
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε όπως παραβρεθεί στη συζήτηση του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών και όπως προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειακό Δ/ντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας κ. Ηλία Παλιαλέξη .
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Κάππος Ευστάθιος

Η Γεν. Γραμματέας
 zofokida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου