Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ-ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΕΕ 15/12/13



8ο ΠΕΡΙΦ. ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ (Φθιώτιδα-Φωκίδα-Ευρυτανία)- ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ....

1.      ΚΟΪΒΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Φωκίδα)
2.      ΛΙΑΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (Φωκίδα)
3.      ΜΑΝΤΕΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Ευρυτανία)
4.      ΠΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (Φθιώτιδα)
Έχουν περάσει 3 χρόνια από την εφαρμογή του Μνημονίου, ενός προγράμματος που εξαρχής φαινόταν ότι δεν αποσκοπεί απλά στο «νοικοκύρεμα» των δημοσίων οικονομικών.  Είναι πια σαφές σε όλους τους συναδέλφους/ες οικονομολόγους αλλά και στον κάθε πολίτη, πως το Μνημόνιο αποτελεί το όχημα της πιο βάναυσης επίθεσης του νεοφιλελευθερισμού στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, στα δικαιώματα των εργαζόμενων και στην ίδια τη δημοκρατία.  Η τελευταία τριετία αποτελεί ίσως τη χειρότερη μέχρι σήμερα στην ιστορία του ΟΕΕ. Το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει χάσει πολλές από τις αρμοδιότητές του, οι συνάδελφοι οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανεργίας ενώ από του χρόνου η συμμετοχή των μελών θα είναι προαιρετική. Οι παρατάξεις που ασκούν τη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΔΗΚΙΟ –ΠΑΣΚΟ) πιστές στα κυβερνητικά κόμματα σιώπησαν επιδεικτικά απέναντι στις εφαρμοζόμενες μημονιακές πολιτικές και δεν  αντιστάθηκαν στην συνεχή  υποβάθμιση του θεσμού και την επίθεση στα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα.  Με ευθύνη τους, μακριά από τα μέλη του και την κοινωνία το Επιμελητήριο έχει περιέλθει σε μια κατάσταση πλήρους αδράνειας και απαξίωσης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση το μόνο σίγουρο είναι η ουσιαστική κατάργηση του θεσμού.
 Οι επικείμενες εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας την Κυριακή 15 Δεκέμβρη είναι κρίσιμες  γιατί διακυβεύεται το μέλλον του θεσμού αλλά και η ίδια η υπόσταση του οικονομολόγου ως επιστήμονα και επαγγελματία. Απέναντι στη συνενοχή και την αδράνεια των μνημονιακών παρατάξεων, η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ  καλεί όλους τους συναδέλφους/σες οικονομολόγους να συμμετάσχουν ενεργά στις εκλογές και  ζητά τη στήριξη σου:
-για ένα Οικονομικό Επιμελητήριο και ένα  Περιφερειακό Τμήμα που θα ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο σαν σύμβουλος της πολιτείας για τα θέματα οικονομικής πολιτικής ,  ανοιχτό στην κοινωνία  με δυνατή φωνή ενάντια στην μνημονιακή λαίλαπα
- για ένα  μαχητικό Οικονομικό Επιμελητήριο δίπλα στα μέλη του που θα  αγωνιστεί για να αποκρούσει την επίθεση που δεχόμαστε στα επαγγελματικά μας δικαιώματα.


 ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Η παράταξη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ»  συγκροτήθηκε από   συναδέλφους οικονομολόγους  εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, από άνεργους συναδέλφους, που προέρχονται από το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς,  τα κινήματα, τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες. Στόχος μας είναι να αναδειχθούν τα επαγγελματικά προβλήματα των μελών του Επιμελητηρίου και ο επιστημονικός του ρόλος, ως θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Σε μια κρίσιμη περίοδο  που ο κλάδος και η κοινωνία  δέχονται ολομέτωπη επίθεση ενώνουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στις μνημονιακές δυνάμεις του χώρου (ΔΗ.ΚΙ.Ο - ΠΑ.Σ.Κ.Ο) που υπηρέτησαν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κρίσης και έχουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του Ο.Ε.Ε., αλλά και σε όσους με συντεχνιακές λογικές οδήγησαν το Ο.Ε.Ε. σε αδράνεια και αφωνία απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Η τελευταία τριετία αποτελεί ίσως τη χειρότερη μέχρι σήμερα στην ιστορία του ΟΕΕ. Οι παρατάξεις που ασκούν τη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΔΗΚΙΟ –ΠΑΣΚΟ),   όχι μόνο δεν έθεσαν φραγμό στην υποβάθμιση του θεσμού, αλλά έχουν φέρει πλέον το Επιμελητήριο σε μια κατάσταση πλήρους αδράνειας και απαξίωσης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.  Έχουν περάσει 3 χρόνια από την εφαρμογή του Μνημονίου, ενός προγράμματος που εξαρχής φαινόταν ότι δεν αποσκοπεί απλά στο «νοικοκύρεμα» των δημοσίων οικονομικών.  Είναι πια σαφές σε όλους τους συναδέλφους/ες, αλλά και στον κάθε πολίτη, πως το Μνημόνιο αποτελεί το όχημα της πιο βάναυσης επίθεσης του νεοφιλελευθερισμού στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, στα δικαιώματα των εργαζόμενων και στην ίδια τη δημοκρατία.
Δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς αναλυτικά στα μέτρα που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια, τα οποία μείωσαν το εισόδημα των πολιτών, εκτόξευσαν την ανεργία, οδήγησαν σε λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες στην ξενιτειά  και διέλυσαν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και  τις όποιες δομές κοινωνικού κράτους. Ούτε, όμως, χρειάζεται να πει κανείς πολλά για το τι έκανε τα τελευταία τρία χρόνια η διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε σχέση με το Μνημόνιο.
Διότι πολύ απλά, δεν έκανε τίποτα απολύτως.
• Δεν στάθηκε εμπόδιο στις κυβερνητικές επιδιώξεις, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας.
• Δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, την κοινωνία ευρύτερα για το τι είναι το Μνημόνιο, τι επιπτώσεις επιφέρει και ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις.
Οι κυρίαρχες παρατάξεις στο Επιμελητήριο πιστές στα κυβερνητικά κόμματα σιώπησαν επιδεικτικά  αντί να ενεργοποιήσουν το Επιμελητήριο και τα μέλη του στην κατεύθυνση της ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής που διαλύει όχι μόνο τον κλάδο των οικονομολόγων, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.
Οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΟΞΕΙΣ ΣΤΟ  ΟΕΕ
Το Οικονομικό Επιμελητήριο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Έχει ήδη χάσει πολλές από τις αρμοδιότητές του, ενώ από του χρόνου η συμμετοχή των μελών θα είναι προαιρετική. Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση της αδράνειας και της απαξίωσης, το μόνο σίγουρο είναι η ουσιαστική κατάργηση του θεσμού. Τα τελευταία τρία χρόνια, με το Ν. 3919/2011 για τα «κλειστά» επαγγέλματα και τους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου, έχουν συμβεί  συνοπτικά τα εξής:
• Κατάργηση της άδειας και αντικατάστασή της με υπεύθυνη δήλωση
• Δεν χρειάζεται κανείς να γραφτεί στο ΟΕΕ (ακόμα και για τους πτυχιούχους ΑΕΙ) για να ασκήσει το επάγγελμα
• Η δημιουργία εταιρίας για την παροχή λογιστικών υπηρεσιών μπορεί πλέον να γίνει από οποιονδήποτε – αρκεί να έχει ως υπεύθυνο έναν λογιστή.
• Η αναγνώριση των τίτλων δεν γίνεται πλέον από το ΟΕΕ, αλλά από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ)
• Το επάγγελμα οργανώνεται πια σε 2 τάξεις με χαλάρωση των όρων που ίσχυαν μέχρι σήμερα για να φτάσει κάποιος στην ανώτατη
Η απορρύθμιση του επαγγέλματος δεν είναι τυχαία, καθώς το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Κυβέρνηση και Τρόικα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και στην υποβάθμιση των πτυχίων των ανώτατων ιδρυμάτων και να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο του Επιμελητηρίου.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
Οι επικείμενες εκλογές στο ΟΕΕ είναι κρίσιμες  γιατί διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του θεσμού αλλά και η ίδια η υπόσταση του οικονομολόγου ως επιστήμονα και επαγγελματία. Απέναντι στη συνενοχή και την αδράνεια των μνμονιακών παρατάξεων, η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ  ζητά τη στήριξη σου:
Για ένα Οικονομικό Επιμελητήριο και ένα  Περιφερειακό Τμήμα που θα ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο σαν σύμβουλος της πολιτείας για τα θέματα οικονομικής πολιτικής  
• Θα σταθεί εμπόδιο στις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές.
• Θα παρακολουθεί τις ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  και θα παρεμβαίνει έγκαιρα σε όλα τα επίπεδα
• Θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, ενημερώνοντας διαρκώς τους πολίτες
• Θα συνεργαστεί με άλλους φορείς και ανώτατα ιδρύματα για τη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων προς την ακολουθούμενη πολιτική
Για ένα Επιμελητήριο που θα  αγωνιστεί για να αποκρούσει την επίθεση που δεχόμαστε στα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
• Θα παλέψει για την κατάργηση του Ν.3919/11 και των εφαρμοστικών του Μνημονίου, που διέλυσαν το επάγγελμα του λογιστή – φοροτέχνη
• Θα προχωρήσει άμεσα στη παραγωγή θέσεων και θα παλέψει για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των οικονομολογικών επαγγελμάτων
• Θα προστατέψει τα μέλη του από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τους κάθε λογής  «οικονομολόγους» ή «λογιστές».
• Θα οργανώσει τη λειτουργία του με μόνιμες ομάδες εργασίας
• Θα διεξάγει δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια, με ειδική μέριμνα στους άνεργους και τους νέους συναδέλφους
• Θα συντονίσει τη δράση του με άλλα Επιμελητήρια και φορείς  
• Θα αγωνιστεί για τη θεσμοθέτηση Γενικών Συνελεύσεων των σε επίπεδο Νομού ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έκφρασης άποψης συμμετοχής και δραστηριοποίησης  των μελών του Επιμελητηρίου.

Καλούμε όλα τα μέλη του Ο. Ε. Ε. να συμμετάσχουν  ενεργά στις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου
ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ  
ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  ΜΕ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου