Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Διευκρινήσεις για την λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στη Φωκίδα.



Διευκρινήσεις απόφασης για λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Σε συνέχεια ανακριβών δημοσιευμάτων και  ερωτημάτων σχετικά με την απόφασή μας,  κρίνεται σκόπιμο να ενημερώσουμε για τα παρακάτω:...

     Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρο 16 του Ν. 4177/2013 (ΦΕΚ 173/Α’/08-08-2013), ο κατά τόπο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης είναι υποχρεωμένος να εκδώσει απόφαση για τις περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κι άλλες Κυριακές εκτός από τις επτά προαιρετικές που ορίζει ο Νόμος, εντός διαστήματος τριών (03) μηνών από την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου, δηλαδή μέχρι 08 Νοεμβρίου 2013. Εφόσον η προθεσμία των τριών μηνών παρέλθη άπρακτη, ο Αντιπεριφερειάρχης υπέχει πειθαρχική ευθύνη σύμφωνα με τα άρθρα 233 και 234 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ. 87/Α΄).
     Στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων και της σχετικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προβούμε στην έκδοση της απόφασης, ζητήσαμε εγγράφως με τα αριθμ. πρωτ.  687/30-08-2013 και 688/30-08-2013 έγγραφά μας (δηλαδή περίπου δύο μήνες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για έκδοση απόφασης) τη διατύπωση απόψεων-θέσεων, τόσο από τους εμπλεκόμενους φορείς (Εμπορικούς Συλλόγους, Επιμελητήριο Φωκίδας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φωκίδας), όσο και των δύο Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας. Ωστόσο, μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας έκδοσης της σχετικής απόφασης, είχαμε λάβει μόνο τις απόψεις των Εμπορικών Συλλόγων, των κατά τόπους επαγγελματιών, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας και την από 21/10/2013 εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Δ. Δελφών προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών, η οποία και ελήφθη υπόψη.
    Οι περιοχές στις οποίες αποφασίστηκε να μην ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα άλλες Κυριακές πλέον των επτά προαιρετικά θεσμοθετημένων, είναι η Δ.Κ. Άμφισσας, Ιτέας, Δεσφίνας και Λιδωρικίου, καθώς είχαμε τη σύμφωνη γνώμη τόσο των εμπορικών συλλόγων Άμφισσας και Ιτέας, όσο και των επαγγελματιών των Δ.Κ. Λιδωρικίου και Δεσφίνας, με τους οποίους επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά.
     Για τις υπόλοιπες περιοχές αποφασίστηκε τα εμπορικά καταστήματα να παραμένουν προαιρετικά ανοικτά όλο το χρόνο για τους παρακάτω λόγους:
1.      Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 899/1976 (ΦΕΚ 329/Α’), οι περιοχές της Δ.Ε. Δελφών (Δ.Κ. Δελφών και Χρισσού) και των Δ.Κ. Ιτέας και Ερατεινής, έχουν ανακηρυχθεί τουριστικοί τόποι, επομένως τα καταστήματα στις περιοχές αυτές έχουν διαφορετικό ωράριο.
2.      Οι Δ.Κ. Γαλαξιδίου, Πολυδρόσου, Επταλόφου, παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση. Οι επαγγελματίες των περιοχών αυτών διατηρούν τα καταστήματά τους ανοικτά όλες σχεδόν τις ημέρες του χρόνου, όπως μας δήλωσαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί τους κι ως εκ τούτου μια ανάλογη απόφαση για προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων των περιοχών αυτών όλο το χρόνο νομιμοποιεί αυτή τους την κίνηση.  
3.      Για τις υπόλοιπες περιοχές – ουσιαστικά πρόκειται για μικρά χωριά - υπήρξε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τους μεμονωμένους επαγγελματίες, των οποίων τη σύμφωνη γνώμη και ακολουθήσαμε. 
Ø      Πρέπει να γίνει σαφές ότι η απόφασή μας ισχύει μόνο για τα εμπορικά καταστήματα κι όχι για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, super market, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, κ.λ.π. και μόνο με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα.
β) Να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise).
γ) Να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» («shop in a shop») και να μη βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
       Τέλος σας επισημαίνουμε ότι η απόφασή μας ισχύει μέχρι 31/12/2014 και μπορεί να αναθεωρείται κατ’ έτος προκειμένου να διορθωθούν τυχόν στρεβλώσεις της αγοράς που θα  δημιουργηθούν σε κάποιες περιοχές.


       Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

   ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου