Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Περισσότερες από 60 δονήσεις μεταξύ Ιστιαίας και Αιδηψού.

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Περισσότερες από 60 δονήσεις έχουν καταγράψει οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών...
μετά τη σεισμική δόνηση των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 20.09 το βράδυ της Τρίτης στη βορειοδυτική Εύβοια, μεταξύ Ιστιαίας και Αιδηψού

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τo επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ιστιαίας και 118 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Αθήνας. 

Οι σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή την ώρα στην περιοχή
Οι σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή την ώρα στην περιοχή

Σύμφωνα με τον Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα, Κύριο Ερευνητή Σεισμολογίας, «υπάρχει μια πλούσια ακολουθία την συγκεκριμένη στιγμή την οποία δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε αν είναι προσεισμική ή μετασεισμική. Ο σεισμός στην Εύβοια ήταν 4,9 Ρίχτερ και μέχρι στιγμής ο πιο ισχυρός σεισμός που έχουμε καταγράψει είναι της τάξης του 3,3 – 3,4 Ρίχτερ».

«Έχουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα από την Αμφίκλεια που ακόμη μετά από τρεις μήνες ταλαιπωρεί με επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση. Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί να δούμε πως εξελίσσεται αυτή η ακολουθία» δήλωσε στο zougla.gr ο κ. Χουλιάρας και πρόσθεσε: «Το θετικό είναι η συμπεριφορά των κτηρίων στην Εύβοια φάνηκε πάρα πολύ καλή σε σύγκριση με τα κτήρια στην Αμφίκλεια. Οι δύο σεισμοί είχαν το ίδιο μέγεθος. Στην Αμφίκλεια 500 κατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες, ενώ από τον σεισμό στην Εύβοια δεν είχαμε καμία». 

Κλιμάκιο του ΟΑΣΠ στην Εύβοια

Την περιοχή της Εύβοιας επισκέφθηκαν το πρωί της Τετάρτης συνεργεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με τον διευθυντή του Οργανισμού κ. Νικήτα Παπαδόπουλο με σκοπό να γίνουν αυτοψίες σε κτήρια και να ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε στο zougla.gr ότι «δεν διαπιστώθηκαν ζημιές σε κτήρια αλλά προληπτικά έγιναν αυτοψίες σε σχολεία της περιοχής. Διαπιστώσαμε ότι επικρατεί ψυχραιμία».

«Η ακολουθία της Αμφίκλειας δεν έχει τελειώσει»

«Είναι άλλη μια επιτυχία της ομάδας ΒΑΝ η οποία τους τελευταίους μήνες έχει αποδείξει δύο φορές ότι με σήματα του ηλεκτρικού πεδίου που συμβαίνουν και καταγράφονται στους σταθμούς μπορεί να βοηθήσει την επιστήμη να δει ποιες περιοχές είναι επικίνδυνες και σε χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων και μηνών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χουλιάρας. 

«Η ακολουθία της Αμφίκλειας δεν έχει τελειώσει. Η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε διέγερση από τον Αύγουστο. Η Αμφίκλεια απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τον χθεσινό επίκεντρο του σεισμού. Τα σήματα προέρχονται από τον σταθμό του Γοργοποτάμου», δήλωσε ο κ. Χουλιάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου