Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Μεγαλειώδης και ειρηνική, η πορεία για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου


Χιλιάδες πολίτες τίμησαν την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου, με ειρηνική πορεία που κατέληξε έξω από την αμερικανική πρεσβεία....
Οι διαδηλωτές φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα, συνθήματα κατά της λιτότητας. καθώς και το πάντα επίκαιρο "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία".
 
Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυστηρά, καθώς περίπου 6.000 αστυνομικοί βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας. Συνολικά η αστυνομία προχώρησε σε 189 προσαγωγές και 14 συλλήψεις.


Στην πορεία συμμετείχαν τουλάχιστον 19.000 διαδηλωτές (μαζί με τα μέλη του ΠΑΜΕ) και δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο.
 
Μοναδικό απρόοπτο, ήταν η "γυμνή διαμαρτυρία" δύο Γάλλων, μπροστά από τους αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί στη Βασ. Γεωργίου. Οι δύο νεαροί προσήχθησαν.
 
 
Λίγο μετά το τέλος της πορείας, σημειώθηκε μικροεπεισόδιο στα Εξάρχεια, με την αστυνομία να κάνει περιορισμένη χρήση χημικών.
Oι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας δίνονται στην κυκλοφορία κι επαναλειτουργούν οι σταθμοί του Μετρό σε Αμπελόκηπους, Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.
 
Πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα και ήταν ειρηνικές, με εξαίρεση την Πάτρα, όπου σημειώθηκε ένταση μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομίας.
Μαζική συμμετοχή και στη Θεσσαλονίκη
Από τις πιο μαζικές και ειρηνικές πορείες των τελευταίων χρόνων ήταν αυτές που ολοκληρώθηκαν απόψε, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 40ή επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου από το πρωί της Κυριακής άρχισε να συρρέει πλήθος κόσμου για να αποτίσει φόρος τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης.
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεκίνησαν οι δύο ξεχωριστές πορείες, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων, κοινωνικών φορέων και συλλόγων, φοιτητές και απλοί πολίτες.Η πρώτη πορεία, στην οποία έλαβαν μέρος μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967 - 1974), του ΠΑΜΕ, καθώς επίσης φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, ξεκίνησε από το Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και κινήθηκε μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης -περνώντας μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ- ολοκληρώνοντας το δρομολόγιό της στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου.
Στη δεύτερη πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πρωτοβάθμια σωματεία, μέλη πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κάτοικοι της Χαλκιδικής που αντιδρούν στην επένδυση χρυσού στην περιοχή τους κ.ά.
 
Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, οι μετέχοντες σ’ αυτήν την πορεία, ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία, κινήθηκαν προς το κτήριο όπου στεγάζεται το αμερικανικό προξενείο, απ’ όπου επέστρεψαν, μέσω των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν.
Μαζί τους, σε ξεχωριστό μπλόκο, πορεύτηκαν μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν, από νωρίς στην Καμάρα. Πλήθος κόσμου από τη δεύτερη πορεία κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ3, όπου ακολούθησε μουσική συναυλία.
Στο μεταξύ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, αλλά η παρουσία τους ήταν διακριτική, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν.
Την ίδια ώρα, η Τροχαία από νωρίς διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλούς δρόμους του κέντρου, με αποτέλεσμα αυτό να είναι απροσπέλαστο για τους οδηγούς.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων οι δρόμοι δίδονταν σταδιακά στην κυκλοφορία.Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησε από νωρίς τουλάχιστον 15 προληπτικές προσαγωγές.
news247


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου