Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Όχι οριζόντιο αλλά… κάθετο ψαλίδι ετοιμάζεται στο ασφαλιστικό.



Νέα βόμβα στο ασφαλιστικό ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση. Βάζει στο στόχαστρο των περικοπών τους ασφαλισμένους στα λεγόμενα πρώην «ευγενή» ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, αλλά και στο σκέλος του ΟΑΕΕ που αφορά τους ασφαλισμένους στο πρώην ΤΕΒΕ....

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με ομιλία του χθες στο συνέδριο του ΣΕΤΕ σκιαγράφησε τις επερχόμενες αλλαγές λέγοντας ότι«υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «κοστοβόρες εξαιρέσεις» εντοπίζονται κυρίως στις υψηλότερες συντάξειςπου εξακολουθούν να λαμβάνουν συνταξιούχοι ΔΕΚΟ, τραπεζών και έμποροι, όπου μάλιστα η κυβέρνηση έχει ένα πολύ καλό «πάτημα».
Αν τελικά αποφασίσει να βάλει μαχαίρι στις συγκεκριμένες συντάξεις θα είναι γιατί ο νόμος 3655/2008 (γνωστός και ως νόμος Πετραλιά) ορίζει τη σταδιακή μείωση των εισφορών στα συγκεκριμένα ταμεία έως το 2022 και το εν ισχύ Μνημόνιο ορίζει ότι έως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί αντίστοιχα και οι παροχές, ώστε η εφαρμογή της μείωσης των εισφορών να γίνει με τρόπο «δημοσιονομικά ουδέτερο».
Έτσι, επικοινωνιακά η κυβέρνηση -με προφανείς αδυναμίες πειθούς- μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί ότι δεν πρόκειται για νέο μέτρο . Όσο για το εάν συνιστά «οριζόντια» παρέμβαση, όπως έγραφε το Euro2day.gr τη Δευτέρα φωτογραφίζοντας τις επερχόμενες αλλαγές στον ΟΑΕΕ, από τη στιγμή που δεν αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, η γραμμή άμυνας αναμένεται να στηριχθεί στη διόρθωση στρεβλώσεων ή ακόμα καλύτερα, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις κ. Στουρνάρα, η εξάλειψη πατρικίων και πληβείων…
Οι διαφορές στις συντάξεις είναι πραγματικές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τις συντάξεις («Ήλιος» μηνιαίο δελτίο Σεπτεμβρίου) στο ΙΚΑ η μέση σύνταξη είναι 640,06 ευρώ, η μέση σύνταξη στο ΤΑΠ- ΟΤΕ που αποτελεί αυτοτελή κλάδο του ΙΚΑ είναι 1.230,29 ευρώ και στο σκέλος του ΤΑΠ ΔΕΗ (επίσης παρακλάδι του ΙΚΑ) η μέση σύνταξη φτάνει τα 1.370,39 ευρώ.
Στον ΟΑΕΕ, οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ λαμβάνουν μέση σύνταξη 788,66 ευρώ, οι συνταξιούχοι στο πρώην ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ) 684,24 ευρώ και στο πρώην ταμείων αυτοκινητιστών (ΤΣΑ), 572,06 ευρώ.
Κανείς δεν αναδεικνύει, όμως, το γεγονός ότι οι πατρίκιοι και οι πληβείοι είναι εν μέρει αποτέλεσμα ενός ασφαλιστικού συστήματος συντεχνιακών αντιλήψεων, αλλά και παράλληλα διαφορετικών εισφορών. Διότι το 700άρι στο ΤΕΒΕ κάθε δίμηνο, κάποτε μάλλον πρέπει να το πάρει πίσω και αυτός που το πλήρωνε χρόνια και χρονάκια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου