Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Με «δανεικά φάρμακα» τα βγάζουν πέρα Έλληνες πολίτες

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για τα ελληνικά νοικοκυριά τόσο από το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 όσο και από το πρόσφατο Eurogroup, όπου εκφράστηκαν ανησυχίες για ενδεχόμενο «δημοσιονομικό κενό».... Η όποια «απόκλιση» ανάμεσα στα κρατικά έσοδα και τις δαπάνες προκύψει για τα επόμενα χρόνια, θα σημάνει νέα μέτρα λιτότητας, τουλάχιστον αντίστοιχου ύψους, τα οποία θα βαρύνουν και πάλι τον ελληνικό λαό, την ώρα που θα υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές παροχές, μεταξύ των οποίων και ο κρίσιμος τομέας της δημόσιας υγείας.

Ήδη, ζουν σε συνθήκες ανέχειας όλο και μεγαλύτερα τμήματα Ελλήνων πολιτών. Γεγονός που εκφράζεται ακόμα και με την αδυναμία τους να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία τους. Οι περιπτώσεις στις οποίες οι φαρμακοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με ασθενείς, που δεν μπορούν να πληρώσουν για τα αναγκαία φάρμακά τους αποτελούν καθημερινότητα. Το «τεφτέρι» δε, έχει μπει στα περισσότερα φαρμακεία της γειτονιάς, με τις οφειλές των πολιτών να φτάνουν κατά μέσο όρο 4.000-5.000 ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρατηρείται στην επαρχία.
Συνταξιούχοι ζητούν από το φαρμακοποιό να «γράψει» το κόστος των φαρμάκων και να δώσει τα λεφτά στο τέλος του μήνα, με τη σύνταξη, ακόμα κι αν το ποσό της οφειλής για τη συμμετοχή είναι λίγα ευρώ. «Είναι το ψωμί για τα εγγόνια», είναι η απάντηση που έχει δοθεί από συνταξιούχο σε φαρμακείο του Πειραιά. Επίσης, άνεργοι περιμένουν πότε θα βρουν ένα μεροκάματο, για να εξοφλήσουν το φαρμακοποιό τους.
Σε άλλες περιπτώσεις, πολίτες ζητούν φάρμακα, ενώ δεν έχουν ξεχρεώσει τις προηγούμενες οφειλές τους. Οι φαρμακοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να μην δώσουν φάρμακα, τη στιγμή που είναι απαραίτητα για την υγεία των ασθενών. Άλλος τρόπος στον οποίο καταφεύγουν οι πολίτες για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, είναι να κάνουν επιλογή του πιο «απαραίτητου» φαρμάκου από τη συνταγή που έχει γράψει ο γιατρός. Στις περιπτώσεις των ανασφάλιστων πολιτών το πρόβλημα μεγαλώνει. Έχει καταγραφεί περιστατικό, που ανασφάλιστη επειδή δεν ήταν σε θέση να αγοράσει φάρμακο για την πίεση, πήρε αντιυπερτασικό από την αγωγή του συζύγου της.
Με τους ασθενείς να αναγκάζονται να αποκλίνουν από την αγωγή που είχε χορηγήσει ο θεράπων γιατρός και αδυνατώντας να ανταποκριθούν σε ανάγκες που προκύπτουν εποχιακά, όπως οι αλλεργίες ή ο αντιγριπικός εμβολιασμός, λόγω των οικονομικών βαρών, η απειλή για την υγεία των πολιτών που προκύπτει είναι μεγάλη. Ερώτημα δε αποτελεί για πόσο διάστημα το πρόβλημα θα κουκουλώνεται με τα «δανεικά φάρμα», αν δεν υποστηριχτεί η δημόσια υγεία, αντί να υποβαθμίζεται ως συνέπεια της πολιτικής των δανειστών.


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου